Anorexia , "pasiunile violente ale sufletului ce au deranjat spiritele animale"

Moda sau boala? Trupul filiform promovat de catre marii creatorii de moda si mult ravnit de catre sexul feminin in speranta unei recunoasteri sociale ori sexuale se confunda adesea cu grava tulburare psihologica ce ataca de cele mai multe ori tinerele adolescente. Este oare vorba despre moda? Sau ambele?

Ce este anorexia?

Anorexia este o tulburare de comportament alimentar caracterizata prin refuzul de a mentine greutatea corporala la un nivel normal pentru varsta si inaltimea persoanei, este insotita de frica de a se ingrasa la care se adauga tulburari ale imaginii si formei corpului. De asemenea, implica si absenta ciclului menstrual pe o perioada de cel putin trei luni.

 

Ce anume transmite de fapt anorectica prin infometare, prin aspectul fizic, dar mai ales catre cine?

Constelatiile psihologice care determina acest comportament sunt variate in functie de istoria persoanei, insa este cert ca anumite conditii au favorizat alegerea acestei tulburari. Chiar daca pare epuizata ideea cum ca istoria personala din perioada copilariei influenteaza felul in care suntem cand devenim adolescenti, adulti, nu putem ignora faptul ca persoanele importante din viata nostra au contribuit, prin felul cum au interactionat cu noi, la ceea ce suntem acum. Felul cum am fost ingrijiti sau cata atentie ni s-a acordat contribuie la stima si iubirea de sine.

 

In cazul anorecticei se pare ca deficitul de atentie, de iubire, de intelegere, tandrete, comnunicarea afectiva plina de carente din partea persoanelor responsabile cu ingrijirea pe perioada copilariei conduc la acest gest de agresivitate impotriva propiei persoane si a propriului corp.

 

Importanta relatiei mama-copil se manifesta si in acest caz caci mama este oglinda in care copilul isi vede chipul fizic si pe cel psihic si asta inca din perioada sarcinii cand, daca este una nedorita, va face ca pe viitor copilul sa se simta nedorit, neiubit sau abandonat.

 

Un copil ce nu a fost dorit sa se nasca, un copil ce ar fi fost preferat, in fantasmele inconstiente ale mamei, sa fie mort se transimit si se reediteaza mai tarziu, in viata reala, cand adolescenta sau femiea adulta adopta o infatisare ca "moarta de foame" implinind imaginea fantasma  aratand ca un copil ce a fost dorit candva mort. Mai mult, unii autoribinteresati de acest subiect, au legat aceasta dorinta pentru o infatisare "vampirica" de anumite secrete de familie, secrete despre anumite decese ale unor persoane apropiate familiei, persoana anorectica identificandu-se cu acestea. De exemplu, daca mama a facut un avort in perioada copilariei mici a persoanei anorectice, si acest lucru a fost tinut secret, el a fost transmis pe caile inconstientului de la mama sau celalate persoane catre aceasta, ea exprimand asadar chipul copilului nenascut. Acestea sunt doar cateva referiri la posibilele cauze de au determinat tulburarea, istoricul fiecarei persoane fiind sursa respectivei tulburari.

 

Sigur ca mesajul anorecticei catre ceilalati este unul in care cere ajutor, unul in care cere atentie, caldura si hrana..... pentru suflet. De aceea aceste mesaje nu trebuiesc ignorate de catre cei din jur, iar primul ajutor este esential de acordat. Acesta consta in asigurarea unui climat plin de emotii pozitive, sprijin si intelegere din partea familiei si celor apropiati dar fara un ajutor de specialitate reablitarea nu ar fi posibila.

 

Recomandari

Este de recomandat un proces psihoterapeutic care vizeaza remodelarea cognitiva prin combaterea temerilor legate de luarea in greutate si aspectul fizic, care tin persoana anorectica prizoniera infometarii. Fara aceasta abordare persoana nu ar intelege problemele sale si ceea ce le mentine in viata sa, iar revenirea pe un fagas normal ar fi foarte dificila. De asemenea abordarea la nivel comportamental are un rol la fel de important indrumand persoana catre adoptarea unui stil de viata si unul alimentar  sanatos eliminand comportamentele distructive.

 

Desi poate parea un proces complicat, este unul aproape vital si deloc anevoios, iar un psiholog inzestrat cu multa intelegere, priepere si rabdare poate salva un corp si o minte. Prin urmare, nu te lasa cuprinsa de rusine sau teama, pe fotoliul din cabinetul de psihoterapie te asteapta cineva care iti poate oferi ajutor!

Un articol de: Delia Mina

Nota obtinuta:
10 (2 voturi)
3493 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 15 Mai 2012

Etichete pentru acest articol:

anorexia, tulburare de comportament alimentar, pierderea in greutate


S-ar putea sa va intereseze si:

Majoritatea dintre noi suntem prinse in joburi plictisitoare care ne amintesc mereu ca [..]
citeste si comenteaza
Avem o problema si trebuie sa o rezolvam. Iata ce intrebari pas cu pas trebuie sa avem [..]
citeste si comenteaza
Ce se intampla in corpul nostru atunci cand ne reprimam emotiile? Cum este mai bine sa [..]
citeste si comenteaza
Rar mi se intampla sa nu adorm in prima jumatate de ora atunci cand urmaresc un film. Ca [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Los Angeles Times.com despre “Salmon fishing in the Yemen”: “Lifts your spirits, leaves you [..]
citeste si comenteaza
Dulapul celor mai multe dintre noi nu arata cu siguranta asa, dar exista insa cateva piese [..]
citeste si comenteaza
Daruirea unui cadou de Craciun inseamna zambete si clipe de bucurie pentru persoanele carora te [..]
citeste si comenteaza
Un banc haios vechi, dintr-o sceneta. [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate