Amanarea – drumul catre renuntare
Nu pot azi, lasa ca fac maine. N-am idee, nu cred ca am sanse, nu voi reusi. Iata cateva dintre cele mai auzite scuze. Fie ca ti le spui tu, fie ca le auzi din partea celorlalti, la mijloc se afla AMANAREA.
Amanarea a ceea ce ne dorim sa facem, a ceea ce visam, a lucrurilor in care credem, care ne reprezinta si pe care le planuim amanuntit. Le amanam pentru ca nu ne gasim curajul sa actionam, nu pentru ca nu avem timp, nu pentru ca nu am avea, neaparat, sanse reale. Amanam pentru ca ne temem, pentru ca ne simtim nepregatiti, ne gandim la esec inainte de a ne calcula succesul, suntem educati sa punem raul inainte.
Realitatea si studiile ne arata ca AMANAREA ascunde teama, prejudecata, lipsa de incredere.
De fiecare data cand amani ceva ce vrei sa faci – si dai vina pe o multime de alte motive, aminteste-ti ca nu trebuie sa iasa perfect. Trebuie sa incerci. Poate vei reusi, poate nu, poate vei esua, dar vei invata ceva, te vei perfectiona, vei fi mai aproape de a intelege ce nu functioneaza, unde gresesti, ce trebuie sa aduci in plus, unde trebuie sa renunti la prejudecati.
Amanarea de acest tip, cunoscuta mai frecvent sub numele de procrastinare, ne opreste din a face ceea ce ne dorim si din a fi, implicit, cine vrem sa fim.
Despre orice ar fi vorba in viata ta, daca iti doresti cu adevarat, nu mai amana. Da, poate nu esti pregatit, da, poate nu vei reusi, da, poate va fi dezastruos si da, poate ca nu ai sanse reale, asa cum spui tu. Dar iti esti dator sa incerci: acum, pentru ca incercarea inseamna un pas inainte in realizarea planului tau. Inveti, esti mai aproape de informatie, corectezi, reincerci, descoperi lucruri de care nu ai habar daca…tot ce faci este sa amani. Teama este buna intr-o oarecare masura, altfel ne-am arunca in fata masinilor, dar nu este in regula – atunci cand ne tine pe loc.
Indiferent de rezultat, o sa te simti mai bine daca incerci, daca faci un pas. Lasa in urma vorbele celorlalti, prejudecatile, mandria ca va rade sau va vorbi X-ulescu. Nu este treaba ta cum alege X-ulescu sa isi foloseasca energia. Treaba ta este sa stii ca ai incercat, ca ti-ai gasit curajul si ai actionat.
Viata, se spune, nu este, nu trebuie sa fie formata din realizari mari si rare, ci din realizari mici, zilnice. Asa ca nu astepta sa devii CEO la Apple, mai bine fa zilnic cate ceva mic – care sa iti aduca bucurie, implinire si sa iti arate ca esti o persoana capabila. Indreapta-te zilnic, prin pasi si actiuni foarte mici, catre ceea ce te ajuta sa te simti un om fericit.
Incepe pictura pe panza care sta dupa usa, prafuita. Nu conteaza ce iese, vorbeste cu persoana careia iti doresti sa ii spui ce simti, scrie poezia pe care crezi ca nu o va citi nimeni, aplica la jobul unde crezi ca nu ai sanse, fa o lista cu tot ce trebuie sa ai, sa stii si sa faci pentru a porni mica ta afacere. Poate fi vorba despre ateliere de flori presate, daca acesta este talentul tau, poate fi vorba despre fotografie, poate ca iti doresti sa iti deschizi cel mai mic si mai frumos aprozar din cartierul tau, sa urci pe cel mai inalt varf din Romania. Ce conteaza rezultatul? In final...conteaza sa stii ca ai incercat si esti mai aproape de reusita.
Suntem plini de temeri si prejudecati. Dar toate planurile noastre se nasc in urma unui gand si a puterii de a le imagina. Iar aceasta le face si posibile. Incearca! Astazi.
Amanarea inseamna un pas inapoi, zilnic. Pana intr-o zi cand vom fi atat de departe de visurile noastre incat nu vom mai fi siguri ca sunt ale noastre, nu vom mai sti daca ne apartin, nu vom mai sti sa ne bucuram de ele, sa ni le dorim, daca ni le mai dorim…Din pacate, ne indepartam foarte usor de ceea ce ne face fericiti. Hai sa nu mai amanam totul. Mai bine sa esuam…decat sa regretam.
Photo by: pexels.com
Postat de: Sorina-Corneanu Miercuri, 05 August 2020
despre amanare, procrastinare
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?