Sunt imigrant. Pot evita depresia?
Putem evita depresia in cazul imigrarii? Se pare ca nu. Procesul de adaptare la noile norme, la cultura si lifestyle-ul tarii de adoptie ia timp si nu este unul usor nicidecum.
Sociologii si expertii in cultura sustin ca sentimentele de apartenenta la o natiune prezinta modificari considerabile in cazul in care o persoana isi modifica reperele culturale, nationale, sociale cu care era familiarizat.
Deci ce ne asteapta atunci cand parasim tara de resedinta?
Studiile psiho-sociologice arata ca un imigrant trece prin patru mari etape:
1. "Luna de miere"
Aceasta perioada se caracterizeaza mai degraba prin sentimente pozitive, este insotita de o schimbare de peisaj. Totul in jur este nou si interesant. Fiecare om are o curiozitate naturala de a afla, de a vedea, de a intelege noul. Cea mai mare parte din stilul nostru de viata cu care eram obisnuiti este total diferit, insa in acest moment al imigrarii acest aspect nu este enervant, ci dimpotriva, poate parea chiar "exotic".
In aceasta etapa ne bucuram de mici victorii precum: "am reusit sa fac cumparaturile...", "nu am intrat cu masina pe banda de sens opus", "am primit social security card" etc. Aceste aspecte iti plac, te bucura si te fac sa fii mandru de tine.
Tot acum incepem sa invatam poate o limba straina noua, sa intelegem traditii si obiceiuri noi. Totul se intampla cu bucurie, cu simtul umorului, cu incredere in sine.
2. Etapa de ostilitate
Aceasta este perioada cea mai dificila. Se va acumula o doza de oboseala (din cauza asimilarii informatiilor noi, a traditiilor etc) si suferim deja prima infrangere: nu gasim jobul potrivit si asteptat. Intalnim si oameni mai ciudati. Incercati sa depasiti stereotipiile. Se pare ca nu toti americanii stau toata ziua la piscina, fumeaza trabucuri si beau whiskey. Cei mai multi dintre americani beau bere, ca si noi, romanii. De asemenea, afla ca nu toate usile ti se deschid imediat dupa ce ai batut o singura data. Si birocratie este prezenta si aici, sa stiti! In astfel de momente, unii ajung sa urasca ce e in jurul lor si sa regrete ca au parasit tara natala. Devin din ce in ce mai evidente diferentele dintre cele doua culturi: cea natala si cea de adoptie. Si noi trebuie de asemenea sa ne adaptam, sa intelegem noul mediu (iar acest lucru este mai greu de facut cand nu ai chiar 17 ani...). In plus, asimilarea unei noi culturi este perceputa deseori ca o renuntare la sine. Aceasta etapa este insotita cu siguranta de ostilitate, nostalgie, agresivitate si uneori de depresie.
Ce trebuie facut? Nu ramane in acest moment prea mult timp! Incearca sa vezi care iti sunt prioritatile si stabileste-ti scopuri realiste, tangibile. Concenteaza-te pe diverse activitati care iti fac placere. Apropo, americanii apreciaza si cumpara tot felul de lucruri handmade. Asadar, daca ai talent si iti place sa faci cercei, picturi, flori, sculpturi, goblenuri, nu ezita sa "profiti" de aceste aspecte.
"Inroleaza-te" ca voluntar intr-o fundatie pentru copii, intr-o asociatie pentru femei, intr-un spital ori o scoala. Alege ceva cat mai apropiat de profesia / meseria ta. Asa vei putea sa socializezi cu mai multi oameni, sa inveti mai bine limba straina, sa iti faci prieteni.
3. Adoptarea culturii tarii de emigrare
Ei bine, daca ati ajuns in aceasta etapa, va felicit! Acum intelegi mai bine mediul socio-cultural in care te afli, vezi si aspectele pozitive, precum si oportunitatile oferite de aceasta tara. Pentru a trece la etapa a patra, nu ne mai trebuie decat un simt al umorului bine dezvoltat, precum si un zambet larg pe fata.
4. Home, sweet home!
Ne-am integrat material, cultural, social, emotional in noua tara, care devine a doua noastra casa. Am gasit un echilibru intre cele doua culturi, care reprezinta in fapt confortul nostru psihic.
P.S: Daca acest articol va ajuta sa va intelegeti si sa va acceptati sentimentele (in cazul in care sunteti in postura de imigranti), atunci scopul lui este atins. Succes!
Postat de: FemeiaStie Vineri, 03 Iunie 2011
sociologie, stil de viata, dezradacinare, emigrare
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa