Festival Romanesc in SUA - Romanian Food Festival 2012, Washington, SUA

In perioada 5-7 octombrie 2012, romanii din imprejurimile capitalei americane au participat la “Romanian Food Festival 2012”, cel mai mare festival romanesc dedicat mancarurilor traditionale, muzicii, artei si culturii romanesti din SUA.

 

Istoricul festivalului

Festivalul a debutat in anul 2005 cu o zi de picnic organizata de biserica “Sfanta Cruce” din Alexandria, Virginia, o biserica devenita neancapatoare pentru comunitatea romaneasca tot mai mare. Scopul picnicului era colectarea de fonduri pentru cumpararea unui teren si construirea unei noi biserici ortodoxe. Ulterior, noua constructie a primit hramul Sfantului Andrei - Ocrotitorul Romaniei.

Parintele disident Gheorghe Calciu Dumitreasa, initiatorul proiectului, a plecat la cele vesnice in toamna anului 2006, lasand parohia fara pastor. Cu toate acestea, in anul 2007 comunitatea a reusit sa achizitioneze un teren adecvat, situat la granita dintre District of Columbia, Virginia si Maryland, in una dintre cele mai frumoase suburbii ale capitalei americane, pe malul raului Potomac. Un an mai tarziu, parintele Dumitru Paun a preluat parohia si proiectul noii biserici.

Festivalul Romanesc s-a reluat si s-a bucurat de un interes tot mai mare an de an, atat din partea comunitatii romanesti, cat si din partea americanilor. Fascinati de istoria si traditiile Lumii Vechi si de mitul lui Dracula, americanii participa la “Romanian Food Festival” in numar tot mai mare. Ca urmare, in anul 2011, s-a marit durata festivalului la doua zile, iar in  octombrie 2012, evenimentul s-a desfasurat de durata a trei zile.

Arta populara si cultura Romaniei au fost expuse cu stil la Washington D.C. 

Ca de fiecare data, romancele din comunitate au preparat bucate traditionale dupa retete transmise din generatie in generatie. Din meniu nu au lipsit mititeii, sarmalele, ciorbele, prajiturile, kurtos colacs, placinte si mule alte bunatati romanesti. S-au servit vinuri de Jidvei, Cotnari si Recas, must, bere Timisoreana si Ciuc, dar si diferite sortimente de tuica si palinca ardeleneasca.

Festivalul a inclus momente muzicale, dansuri populare romanesti prezentate de Ansamblul Ethnic Carpathia si un concert sustinut de formatia “Balti Mari”.

A fost amenajata o mica piata de produse traditionale romanesti, bijuterii, icoane, carti si ceramica romaneasca. In incinta bisericii a fost amenajata o expozitie de costume populare, fotografii, ceramica, icoane, obiecte de cult si prezentari ale traditiilor vechi romanesti, in limbile romana si engleza.

Fondurile colectate pe durata festivalului vor fi utilizate pentru constructia principala si anexele Catedralei “Sfantul Apostol Andrei”.  

 

Ambasadorul Adrian Vierita si Senatorul Jim Rosapepe au participat la festival

Ca in fiecare an, festivalul s-a bucurat de prezenta Excelentei Sale domnul Adrian Vierita Ambasadorul Romaniei la Washington. La festivitatile de duminica, 7 octombrie, a luat cuvantul fostul Ambasador al Statelor Unite in Romania (1998 – 2001) domnul Jim Rosapepe, actualmente senator in statul Maryland. Senatorul Rosapepe are o relatie deosebita cu comunitatea romaneasca si este o prezenta obisnuita la serviciile religioase ale bisericii “Sfantul Andrei” si la evenimentele cultural-artistice organizate de Consiliul Parohial.

Senatorul American a fost insotit de sotia sa, jurnalista Sheilah Kast, cunoscuta publicului de la posturile de televiziune ABC si CNN si de la emisiunile postului national de radio. In anul 1989, Sheilah Kast a prezentat publicului American colapsul comunismului de la Moscova si Tibili si a insotit-o pe Hillary Clinton in prima ei vizita in Europa de Est dupa caderea Cortinei de Fier.

Senatorul Jim Rosapepe si sotia sa sunt autorii cartii “Dracula is Dead”, o carte care desfiinteaza mitul contelui Dracula si vorbeste despre adevarata istorie a Romaniei. Cartea, lansata in 2010, se bazeaza pe experiente personale si informatii filtrate atent de un diplomat American si o jurnalista de succes. Cartea a adus un aprot decisiv la promovarea imaginii Romaniei in SUA. Diplomatul si sotia sa au donat fondurile, obtinute din vanzarea cartii pe durata celor trei zile de festival, bisericii “Sfantul Andrei”.

 

Cuvantul parintelui paroh Dumitru Paun

Cu ocazia festivalului din 5-7 octombrie 2012, parintele paroh Dumitru Paun a spus: “Avem marea sansa de a fi din nou impreuna, romanii din toate parohiile, sa prezentam lumii americane - si nu numai - frumusetile traditiilor noastre culturale, bogatia cantului si a dansului romanec, bucataria noastra straveche, cu mancarurile si cu bauturile ei autentice, cu bunul gust si mai ales cu voia buna ce insotesc toate acestea. Avem tot ce este necesar sa ne uneasca: memoria, binecuvantarea si, as indrazni sa spun, chiar duhul Parintelui Calciu - al nostru, al tuturor romanilor. Apoi avem aceeasi limba, aceleasi traditii, acelasi dor – aici, departe de CASA. A venit vremea, repet, ca toti cei care dorim sa mergem mai departe in zidirea sfanta pe care am inceput-o sa ne unim intr-o mare familie si sa organizam acest eveniment ca pe o mare sarbatoare a noastra, a marii familii de romani-americani, indiferent de orientarile sau optiunile fiecaruia dintre membrii acestei familii. Festivalul ne da ocazia sa gasim calea care ne va duce la succes si bucuria acestei sarbatori de suflet romanesc!”

Foto si text de: Simona Botezan

Surse info: www.romanianfoodfestival.com

  https://www.sfantulandrei.org

www.mondonews.com

Nota obtinuta:
10 (10 voturi)
3605 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 13 Octombrie 2012

Etichete pentru acest articol:

festival diaspora, SUA


S-ar putea sa va intereseze si:

Daca in Occident conceptul de "american dream" este asociat cu ideea de succes [..]
citeste si comenteaza
Arizona. Locul in care soarele se inalta pe cerul mereu albastru si stralucirea lui iti [..]
citeste si comenteaza
Putem evita depresia in cazul imigrarii? Se pare ca nu. Procesul de adaptare la noile [..]
citeste si comenteaza
“Toutes les choses pleines de souvenirs dégagent un rêve qui nous enivre et nous fait [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Este foarte convenabil sa cochetezi cu dezastrul, cand esti inca tanar (hai sa spunem…40 ani). [..]
citeste si comenteaza
S-a scris atat de mult despre frumusetea destinatiilor exotice, dar sentimentele care ne incearca [..]
citeste si comenteaza
Este foarte greu sa ne decidem cand vine vorba de cadourile celor mici. Daca este vorba de copiii [..]
citeste si comenteaza
Raportata la vremurile in care traim, o asemenea idee ar putea parea aberanta…sau nu. Cum sa [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate