Copiii devin refractari la ideea de spalat
Pentru unii copii baia este uneori o adevarata corvoada. Cum reusim sa-i impacam cu curatenia? Respingerea spalatului este o faza frecventa, dar tranzitorie. Caci lucrurile se aranjeaza, in final, mai devreme la fete decat la baieti.
Poate ati patit-o si dvs, ca parinti: intre 10-13 ani, copiii detesta sa se spele pe fata. Desigur, fetele isi aranjeaza parul inanite de a iesi din casa, dar a-si asuma responsabilitatea unei toalete zilnice, asta este o alta poveste! Daca atunci cand erau mici, ora baii reprezenta o sursa de bucurie si un prilej de joaca, in perioada de varsta mai sus amintita, acest moment devine si enervant. Evident, nu pentru toti copiii. Dar unii devin chiar refractari la ideea de spalat. Cu cat corectati mai devreme aceasta atitudine, cu atat mai bine pentru ei. Este o provocare, mai mult sau mai putin voluntara. Apoi la 10-13 ani, se redesteapta conflictele din mica "copilarie". De exemplu, a invata sa se spele era o constrangere. Inconstient, va exprima acest lucru regasind placerea de a fi murdar. In fine, preadolescentii sunt tulburati de schimbarile ce se petrec in fizicul lor. Nu le mai vine la indemana sa aiba grija de un corp pe care nu-l mai recunosc si cu care se obijnuiesc greu. Atunci, ce este de facut? Inutil sa va lansati in conflicte de genul "razboiul apei", nu veti obtine decat o victorie aparenta, inselatoare. Mai bine negociati cu tact si fixati cateva reguli imperative, cum ar fi sa se spele seara pe dinti, sa-si spele mainile inainte de masa... Faptele sunt utile decat cuvintele. Incercati sa-i demonstrati atentia pe care o acorda propiului corp si placerea pe care o gaseste ingrijindu-se de toaleta zilnica.
Catre 13-14 ani, adolescenta isi spune cuvantul: apare dorinta de a placea. Daca fetele se trezesc mai devreme, baietii raman mai refractari, chiar daca isi petrec mi mult timp in fata oglinzii din cauza unui cos sau a unei suvite rebele. Profitati de aceasta ocazie si explicati-le cat de important si cat de atragator e sa fi curat, nu doar parfumat. Chiar daca se arata jenati, nu ezitati sa ii complimentati si sa le rasplatiti eforturile pe care le fac atunci cand au grija de corpul lor.
Un articol de: Elena Vilcu
Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 19 Noiembrie 2013
copiii, spalat, igiena, corp, baie
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?