Bolile tiroidei (II). Hashimoto (Tiroidita cronica)
Tiroidita limfocitara cronica este boala autoimuna ce cauzeaza cel mai frecvent hipotiroidia. Se mai numeste si Hashimoto, dupa medicul japonez Hashimoto Hakaru, care a descoperit-o.
Cum se intampla?
Boala se declanseaza atunci cand glanda tiroida, atacata de sistemul imunitar, pierde din celulele tiroidiene si astfel, scade productia de hormoni. Asa se instaleaza hipotiroidia ca prim pas, in unele cazuri fiind insotita de o crestere in volum a gusei. Este de retinut, insa, ca nu toti bolnavii prezinta o crestere a gusei. Daca apare, totusi, tiroida are o suprafata modest neregulata, cu o consistenta ferma. Aceasta poate avea un lob ceva mai mare decat celalalt si este nedureroasa.
De ce se intampla?
Binenteles, exista anumiti factori care favorizeaza aparitia bolii Hashimoto:
- varsta inaintata (desi, poate aparea si la copii sau adolescenti, riscul creste o data cu varsta);
- administrarea de iod in cantitati mai mult decat suficiente, in cazul persoanelor cu predispozitie pentru afectiuni tiroidiene;
- mostenirea genetica (in cazul in care aveti rude de gradul I cu aceasta boala);
- dupa nastere (intre 3 si 6 luni) apar schimbari imunitare ce pot duce la tiroidita cronica;
- fie ea accidentala sau folosita ca tratament, iradierea creste posibilitatea aparitiei bolii.
Care sunt stadiile bolii?
1. Activarea sistemului imunitar
Acesta isi percepe tiroida ca pe un obiect strain in corp si isi pregateste atacul asupra ei, producand anticorpi. In aceasta etapa, tiroida se mentine in limite normale, insa, la o analiza a sangelui, ar fi observati acei anticorpi care s-au activat impotriva tiroidei. Persoana cu aceasta forma primara de Hashimoto nu va avea niciun simptom.
2. Inceputul distrugerii tiroidei:
Acum, sistemul imunitar da drumul anticorpilor impotriva tiroidei, distrugandu-i tesutul. Acest fapt duce la scaderea nivelului de hormoni tiroidieni. In continuare, zona hipotalamo-hipofizara se va sesiza si va incerca sa ajute prin cresterea nivelului de TSH, adica prin stimularea productiei de hormoni a tiroidei. Astfel, se va mentine o buna perioada, cantitatea de hormoni in valori normale. Acesta este hipotiroidismul subclinic, in general, tot asimptomatic. Poate sa apara, dupa caz, doar o stare de oboseala. In aceasta faza, se recomanda tratament doar in cazul in care, in urma analizelor de sange, TSH-ul este marit , sau in cazul in care este vorba de o femeie care vrea sa fie, sau este, insarcinata.
3. Distrugerea severa a tiroidei
In acest stadiu, glanda tiroida este distrusa in mare parte. In ciuda eforturilor din partea regiunii hipotalamo-hipofizare (cresterea productiei de TSH), iar tiroida nu va putea raspunde in niciun fel. Acum este instalat deja, hipotiroidismul, cu simptomele aferente acestuia. De aceasta data, tratamentul este obligatoriu si permanent (pe viata), avand ca scop normalizarea valorii TSH-ului, prin administrarea, in fiecare dimineata a unui cantitati prestabilite de levotiroxina (cu 30 de minute inainte de micul dejun).
Mare atentie!
Totusi, nu toata lumea parcurge cele trei stadii in acelasi ritm. Se poate sta in una din primele doua faze, ani buni. Doar ca, o data ajunsi in stadiul al treilea al bolii, aceasta disfunctie tiroidiana severa, este ireversibila.
Este foarte important ca, din momentul in care am depistat aceasta problema, sa o monitorizam cu atentie si sa o tratam corespunzator. Si asta pentru ca exista posibilitatea instalarii hipotiroidiei severe, ce va incetini intreg metabolismul, si va creste riscul aparitiei comei mixedematoase (adesea fatala).
Un articol de: Ana-Maria Doroftei
Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 18 Iunie 2012
"Hashimoto", "glanda", "tiroida", "iod", "hipotiroidia".
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa