Reteta mucenici moldovenesti si obiceiuri
Pe 9 martie se sarbatoresc cei 40 de mucenici si ziua barbatului. Pe 9 martie se fac mucenici sau sfintisori si se beau 44 de pahare.
O scurta istorie. Intre anii 308-324, pe vremea imparatului Licinius, 40 de mucenici au fost ucisi. Cei 40 de mucenici au fost ucisi pe 9 martie in Sevastia. Acestia erau soldati romani, dar nu numai. Erau si armeni, greci si faceau parte impreuna din Legiunea a -XII-a Fulminata din Armenia. Mucenicii au fost ucisi si pe 9 martie se pomenesc.
Pe data de 9 martie se sarbatoresc mucenicii si se beau 44 de pahare. Mucenici se fac in forma de opt, albina, porumbel, sau chiar in forma de om. Mucenicii semnifica schimbarea vremii si venirea vremii calduroase. Este vremea cand Babele pleaca si lasa loc Mosilor care vin cu vremea calda.Mucenicii sunt spiritele stramosilor carora femeile le fac pomana. Pe 9 martie are loc si ,,retezatul stupilor", se curata stupii si fagurii si se recolteaza mierea. Stupii se uda cu rachiu pentru a se inmulti roiul. De asemenea, se porneste plugul simbolic pentru a vesti inceperea muncilor campului si deschiderea ciclului sarbatorilor de iarna.
Insa un obicei care se practica peste tot este facerea de mucenici. Reteta este usor de facut, iar mucenicii sunt foarte gustosi. De asemenea, se beau 44 de pahare.
Reteta de mucenici sau sfintisori moldovenesti
Se face un aluat si din aluat se fac mucenicii in forma de opt, albina porumbel sau chiar om si pe urma se fierb. Pe urma se face un sirop.
Ingrediente pentru aluat: 120 ml de apa calduta; 250 g faina; si un praf de sare
Ingrediente sirop: un praf de sare; 2 litri de apa; 300 g zahar; 3 linguri de miere; 2 fiole esenta de rom; coaja rasa de la o lamaie; 2 pliculete zahar vanilat; 200 g samburi de nuca.
Se poate incepe pregatirea aluatului. Intr-o cratita se pune apa, faina si sarea. Se amesteca totul pana cand nu se mai lipeste de mana si devine elastic. Se iau bucatele mici de aluat si se fac in forma de opt. Fiecare bucatica in parte se ia si se ruleaza intre podul palmelor si suprafata de lucru pana cand se face un rulou subtire si de 7 cm. Din rulou se face un cerc, iar pe urma se transforma in opt. Mucenicii se lasa la uscat pe o foaie de hartie pana a doua zi. Dupa ce s-au uscat se incepe prepararea.
Intr-o cratita se pun 2 l de apa, zaharul vanilinat, zaharul tos si un praf de sare si se pune la fiert. Cand a inceput sa fiarba se adauga mucenicii si se lasa la fiert pana se inmoaie. Ca sa nu se lipeasca mucenicii intre ei se amesteca din cand in cand. Dupa ce s-au fiert suficient se adauga coaja rasa de la o lamaie,mierea, esentele de rom si nuca. Se amesteca tot. Daca doriti puteti sa adaugati si scortisoara. Astfel mucenicii sunt gata si se pot manca. Se pot servi si calzi si reci.
Este o reteta usor de facut, iar mucenicii sau sfintisorii vor fi foarte gustosi.
Postat de: Gabriela-Theodora-Negoita Marți, 07 Martie 2017
reteta mucenici moldovenesti
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor