Tarta cu lamaie si crusta de bezea
A venit toamna, anotimp racoros si timp care ne tine mai mult in casa. Desi a inceput scoala si mai este putin pana cand incepe si facultatea, iar oamenii merg la serviciu vremea de afara ne face sa stam in casa, macar in weekend daca nu putem si in timpul saptamanii. Daca vremea ne face sa stam in casa ar fi bine sa intram in bucatarie si sa incercam noi retete. Astfel ne bucuram impreuna de aromele care vin din bucatatrie si imbie toata casa. Iata o reteta de prajitura, tarta cu lamaie si crusta de bezea.
Ingrediente reteta: 8 oua, 3 bucati lamaie, un praf de sare, 200 g unt, 350 g zahar si 200 g faina.
Blatul se prepara din: 110 g unt la temperatura camerei, 200 g faina alba, 1 ou, 50 g zahar si 1 praf de sare.
Mod de preparare: se ia untul, se taie in bucatele si se lasa la temperatura camerei sa se inmoaie. Dupa ce s-a inmuiat se pune intr-un vas, se poate si vas de mixer si se bate pana cand se face spumos. Se pune zaharul si se amesteca totul pana devine o crema. Oul se ia si se bate separat si dupa accea se adauga treptat in crema de unt. faina se amesteca cu un praf de sare si se pune toata odata in compozitie. Se amesteca usor pana cand faina intra in amestec si crema capata consistenta astfel incat sa se poata strange. Astfel aluatul este gata. Se aplatizeaza cu mana si se inveleste intr-o folie de plastic si se pune la frigider pana cand se intareste, aproximativ 20-30 de minute. Cat timp aluatul sta la rece poti sa pregatesti o tava de tarta cu diametrul de 20-25 cm. Dupa ce s-a intarit aluatul se ia si se ruleaza pe masa tapetata cu faina si cu sucitorul si se ruleaza. Se ruleaza astfel incat sa se obtina un cerc cu 5 cm mai mare decat tava si nu mai subtire de 3 mm. Aluatul infasurat putin pe sucitor se ia si se pune usor in tava. Se lipeste pe peretii si marginile tavii cu ajutorul unei bucati de aluat. Se taie aluatul in exces. Aluatul se coace in orb timp de 20-25 minute in cuptorul preincalzit la 200 grade pana cand devine usor crocant si auriu.
Crema se face din trei oua; 150 g zahar, 100 ml suc proaspat de lamaie, coaja rasa de la trei lamai si 4 linguri unt la temperatura camerei. Ouale, zaharul si sucul de lamaie se bat bine la bain-marie pana cand se incorporeaza bine. Se continua procesul de bain-marie inca 5-7 minute pana cand devine o crema subtire, asemenea smantanii. Se strecoara printr-o sita deasa pentru a nu avea cocoloase. Se taie untul in cubulete si se adauga. Se pune si coaja rasa de la 3 lamai. A se avea grija sa nu se puna toate ingredientele deodata pentru ca se risca sa se taie crema. Dupa ce este gata crema se ia si se toarna in tava cu aluatul copt si se baga iar la cuptor dupa ce temperatura s-a redus la 180 de grade. Se lasa la copt timp de 10 minute pana cand crema se intareste putin la suprafata, dar inauntru ramane apoasa.
Se trece la pregatirea bezelei. Bezeaua se prepara din 150 g zahar, 4 albusuri de ou si 1 lingurita de zeama de lamaie. Cat timp tarta este la cuptor, bezeaua se poate pregati. Albusurile se bat tare pana cand devin o spuma tare. Se adauga zeama de lamaie si se mixeaza in continuare. Se adauga si zaharul si se amesteca pana cand albusurile se ridica in valuri. Crema se lasa sa se intareasca. Dupa ce crema s-a intarit, se scoate tarta din cuptor si se pune bezeaua cu ajutorul unei linguri. Se pun bulgari de bezea peste tarta incepand cu marginile si se continua in spirala pana in mijlocul tartei. Dupa ce tarta s-a decorat, se ia si baga din nou in cuptorul incins si se mai lasa la copt timp de 10-15 minute. Se lasa pana cand bezeaua se rumeneste usor. Se lasa la racit si se poate servi. Tarta se poate servi alaturi de un pahar de vin alb. Pofta buna!
Este o reteta care se poate face in orice zi, dar mai ales toamna. Aceasta tarta te va imbia cu mirosul in toata casa si chiar de la intrare vei simti aroma si vei vrea sa mananci.
Postat de: Gabriela-Theodora-Negoita Luni, 02 Octombrie 2017
reteta tarta, tarta de toamna
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?