Sa gatim impreuna. Reteta prajitura marmorata
Astazi m-am hotarat sa va dezvalui reteta cu care mi-am inceput ucenicia in ale prajituritului. Pasiunea pentru facutul (si manactul
) prajiturilor o am inca de mica, de pe vremea cand o asistam pe bunica in bucatarie in ceea ce as putea numi “cele mai dulci momente ale copilariei”.
Prajitura marmorata sau prajitura “sarbeasca” asa cum o numim noi in familie este usor de facut, gustoasa si mai ales rapida (nu pierzi timpul cantarind ingredientele), caracteristici mandatorii pentru preparatele culinare pregatite in secolul vitezei. Este genul de prajitura pe care sa o prepari alaturi de prietene la un pijama party sau in momentele cand iti doresti ceva dulce, dar nu ai vrea sa consumi produsele pline de aditivi, coloranti si conservanti ce se gasesc in comert. Asadar, sa incepem!
Ingrediente: 24 linguri faina; 24 linguri lapte; 12 linguri ulei; 12 linguri zahar; 3 linguri pudra de cacao; 1 ou intreg; ½ plic praf de copt sau 1 lingurita bicarbonat alimentar (acesta va face prajitura mai pufoasa); ½ fiola esenta de rom; 1 pliculet zahar vanilat.
Mod de preparare: Incepe prin a amesteca intr-un bol ingredientele solide (faina, zaharul si praful de copt). Adauga apoi ingredientele umede (amestecate si ele in prealabil intr-un alt bol, laptele, uleiul si oul). Amesteca bine apoi imparte compozitia in doua parti egale. Intr-o parte adauga pudra de cacao si esenta de rom, iar in cealalta adauga zaharul vanilat. Amesteca separat ambele compozitii pana la omogenizare. In acest moment este timpul sa incalzesti cuptorul la 180 grade C.
Tapeteaza o tava de dimensiuni medii (de ex. 18/18 cm, in imagine eu am ales o tava rotunda, din considerente pur estetice) cu foaie pentru copt si toarna compozitia cu cacao. Peste, adauga intr-un strat cat mai uniform compozitia cu vanilie. Pentru a crea efectul marmorat, amesteca usor (trasand linii paralele pe toata suprafata prajiturii) cu un betisor de lemn (in genul betisoarelor de frigarui sau o scobitoare mai lunga). Pune tava in cuptor si „uit-o” acolo timp de 25-30 de minute. Pentru a te asigura ca s-a copt, introdu in mijloc o scobitoare, daca iese curata si aluat nu se lipeste, inseamna ca e coapta.
Acum este timpul sa rezisti tentatiei de-a o manca si sa o lasi la racit inainte de a o acoperi cu glazura.
Pont: in genul acesta de compozitie poti adauga de asemenea nuci pisate, fulgi de cocos sau migdale, stafide inmuiate in rom, fulgi de ciocolata sau fructe confiate.
Savureaz-o alaturi de o ceasca de cafea/ceai si o companie buna.
O reteta de: Andreea Preda
Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 01 Martie 2014
cacao, ciocolata, vanilie, rom
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai inventive idei pentru fotografii frumoase de cununie civila
- Cum sa alegi palaria potrivita pentru forma fetei tale - sfaturi si recomandari
- Cele mai sincere mesaje de buna dimineata pentru el
- Depozitarea gemurilor facute in casa: Cum sa te asiguri ca raman proaspete
- Sfaturi despre alegerea dimensiunii si a formei cutiilor de prajituri de nunta