Micul dejun turcesc

mic_dejun_turcesc

Vorba aceea “micul dejun este cea mai importanta masa a zilei” are intr-adevar insemnatate in casele turcesti. In fiecare zi, fara exceptie, gospodinele turcoaice  pregatesc sotilor si copiilor micul dejun, acesta consistand din diferite alimente puse in caserole mici, fiecare necesitand o atentie deosebita.

Sa incepem cu maslinele: acestea se spala, se adauga lamaie stoarsa pe deasupra, ulei de masline cat sa le cuprinda, ardei rosu si cimbru (“kekik” in turca).  De asemenea, rosiile taiate felii, ardeiul gras sau castravetii sunt nelipsiti, indiferent de anotimp.  Se poate servi si pekmez, un aliment de care in Romania nu am auzit (se obtine prin fierberea zeamei de la struguri. Turcii nu fac, in general,  vin din struguri, pentru ca pentru ei este pacat - “günah” -  ci obtin acest pekmez, care este destul de bun la gust).  Lipia este nelipsita sau in locul ei, poaça, un fel de  placintele umplute cu diferite ingrediente, de la branza pana la masline. Branza de asemenea, se mai mananca si cascaval sau alte sortimente de branza, precum si putin patrunjel crud (este foarte bun pentru sanatate). Alaturi se pot servi oua fierte, omleta sau celebra reteta turceasca de menemen.

Menemen – reteta specific turceasca

Pentru menemen avem nevoie de 3-4 oua, ardei grasi si rosii. Se pun ardeii sa se prajeasca in ulei de masline, dupa ce s-au copt se pun rosiile si la sfarsit, ouale batute cu sare, piper negru si, desigur, ardei rosu. 

Traditia ceaiului

Si bineinteles, nelipsitul “çay” (ceai), care se prepara dupa o reteta specifica si reprezinta o adevarata traditie in Turcia. Acesta se poate servi concentrat (koyu) sau mai putin concentrat (açık), de aceea  trebuie sa mentionezi inainte. Se beau in jur de 3-4 pahare  la o masa (in pahare in forma de clepsidra).

Un articol de: Simona Celik

Vezi si retete de dulciuri turcesti

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
1741 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Joi, 25 Ianuarie 2018

Etichete pentru acest articol:

mic dejun turcesc


S-ar putea sa va intereseze si:

Astazi iti prezint povestea vacii Cireasa. O vacuta fericita din Gruyere, tare mandra de [..]
citeste si comenteaza
Timp de preparare: 10 min. Numar de portii: 2 portii. Ingrediente necesare: [..]
citeste si comenteaza
Dupa sarbatori si meniurile fastuoase, revenim la senzatia de corp usor cum stim mai [..]
citeste si comenteaza
Carnea de pui se imbina perfect cu fructele: mere, ananas, portocale sau chiar prune. [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Da, chiar asa! Crezi ca glumesc? Nu, draga mea. Astazi iti propun sa lasi fardurile deoparte. Da, [..]
citeste si comenteaza
Suntem in plin sezon estival, iar vara ne aduce temperaturi de nesuportat in orase, in locuinte. [..]
citeste si comenteaza
Uneori dorim sa aratam ingrijit, dar nu mai avem timp sa mergem la salon, ori am uitat sa ne facem [..]
citeste si comenteaza
A inceput un nou an si este timpul pentru o curatenie generala in sifonierul nostru. Intrebarile de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate