Traditii si obiceiuri de nunta III

Sa continuam lista traditiilor si obiceiurilor de nunta :

Dupa ce mirii sosesc la restaurant si sunt primiti de soacra mare, ei deschid petrecerea cu VALSUL MIRESEI.  Tinerii casatoriti trebuie sa danseze primul lor dans ca sot si sotie. Bine, acum poti alege orice alta melodie, nu neaparat un vals.

Dupa dans urmeaza FURATUL MIRESEI. Tanara sotie este “furata” (mai mult se lasa furata) de prietenii apropiati si scoasa la “ultima plimbare “ singura, fara sot. De obicei,  la furatul miresei participa foarte multi tineri. Mirele, ramas la restaurant, trebuie sa isi rascumpere nevasta. Pentru a i-o innapoia, “hotii”  ii cer bani, bautura sau il supun la diferite probe practice (dans, cantat , recitat poezii de dragoste etc) . Aceasta este cea mai iubita si nelipsita  traditie de la nuntile romanilor.

Atunci cand mireasa revine, la masa se aduc sarmalele, iar nasul trebuie sa spuna TATAL NOSTRU si sa ureze pofta buna nuntasilor.

O alta traditie este JUCATUL GAINII.  Nu, sa nu crezi ca va aparea o gaina dansatoare in mijlocul localului!:) Dupa ce lumea a mancat sarmalele, un grup de nuntasi (foarte veseli si apropiati mirilor) apar cu o gaina (vie, la nuntile de la tara si gatita,  la cele de la oras ) si incep sa danseze si sa faca galagie. De obicei, acestia vin costumati si se folosesc de un polonic si o tava pentru a face zgomot. Gaina este pregatita pentru a fi cumparata de nasi. Ei trebuie sa dea multi  bani pe ea, astfel arata ca sunt zgarciti. Se spune ca acest dans aduce bunastare si fertilitate proaspetilor casatoriti, iar nasul este dispus sa plateasca pentru asta.

STRIGATUL DARULUI.  Te mira, nu-i asa? Chiar si in ziua de azi, la unele nunti din mediul rural inca se striga darul. Lautarul sef impreuna cu nasul se plimba de la masa la masa, pentru a strange banii. Fiecare mesean "isi va face datoria" in functie de suma data de nas. Daca acesta a facut un dar considerabil, nuntasii vor incerca sa nu dea prea putin, pentru a nu se face de ras.  Dupa ce “incaseaza“, lautarul striga “De la familia X-ulescu,  X milioane, traisca ! “

TAIATUL TORTULUI. Proaspetii insuratei trebuie sa taie tortul si sa manance prima felie impreuna. Tortul are rolul de a indulci viata de cuplu a celor doi soti.

LEGATOAREA. Voalul miresei este dat jos de nasa si inlocuit de un batic. Astfel , tanara este primita in randul nevestelor iar toate femeile vor dansa HORA FEMEILOR, unde mireasa trebuie sa danseze cu fiecare doamna in parte . Acestea ii vor pune bani tinerei , de obicei la sutien.

ARUNCATUL BUCHETULUI. Aceasta este o traditie relativ noua, imprumutata din Occident.  Tinerele nemaritate formeaza un grup, iar mireasa se intoarce cu spatele si arunca buchetul. Se spune ca fata care il va prinde va fi urmatoarea care se va casatori.

O alta traditie de mentionat ar fi  SCOATEREA JARTELUTEI. Aceasta este o traditie adusa de americani, vazuta de noi in filme si “furata”. Intr-adevar, sunt nunti la care se practica. Mirele scoate jarteluta miresei cu dintii si o arunca barbatilor.

Dupa nunta, dimineata, mesenii sunt invitati la CIORBA DE POTROACE. Socrii mari si socrii mici trebuie sa pregateasca o ciorba (fiecare la casa lui) si sa isi cheme invitatii.  In unele zone din tara, socrii sunt manjiti pe fata cu carbune si plimbati prin sat cu magarul sau chiar cu roaba.

Acestea sunt unele din traditiile si obiceiurile cele mai cunoscute si practicate pe la nuntile romanesti. Lor li se adauga altele si altele , diferite de la regiune la regiune.

Nota obtinuta:
9.5 (18 voturi)
9913 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Adela-Baditeanu Sâmbătă, 22 Mai 2010

Etichete pentru acest articol:

traditii si obiceiuri de nunta, valsul miresei, furatul miresei, jucatul gainii, tortul miresei, legatoarea, aruncarea buchetului, hora femeilor, ciorba de potroace


S-ar putea sa va intereseze si:

Ianuarie 2012. Inceputul unui nou an aduce cu sine o desaga plina de sperante si vise, [..]
citeste si comenteaza
Asa cum spun si ei in descrierea de pe propriul site, pentru unii sunt fotografi [..]
citeste si comenteaza
Draga mea, stiu prin ce treci. Odata ce intri in posesia mult asteptatului inel si [..]
citeste si comenteaza
Vorbeam despre traditiile si obiceiurile de nunta ale poporului nostru . Multe dintre [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Sa continuam lista traditiilor si obiceiurilor de nunta : Dupa ce mirii sosesc la restaurant si [..]
citeste si comenteaza
Poti alege tema nunti tale in functie de luna in care te casatoresti . De exemplu, o nunta in mai , [..]
citeste si comenteaza
Atunci cand eram “de-o schioapa” si alergam desculte si cu pletele in vant prin spatele [..]
citeste si comenteaza
Sunteti impreuna de ceva timp, va intelegeti de minune si abia daca iti vine sa te dezlipesti [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate