Sezonul nuntilor

Acum este in plina desfasurare sezonul nuntilor. La nunti se respecta obiceiurile traditionale, chiar si strainii, cand vad obiceiurile romanesti de nunta raman uimiti.

Obiceiurile traditionale difera de zona, dar sunt si obiceiurile de a te duce la parintii miresei si de a o lua de acasa, baietii, cavalerii de onoare se duc la mire acasa si il barbieresc, il ajuta sa se imbrace si pe urma mirele vine si ia mireasa, continuand drumul catre nasi. La mire, la mireasa se face petrecere, mirele vine cu lautari si se canta traditionalul Ia-ti mireasa ziua buna. Dupa aceea se duc la biserica unde se face slujba religioasa, aceasta dupa cununia civila, care se poate sa fie ori in aceeasi zi cu cununia religioasa, ori inainte. Dupa cununia civila, sambata se face cununia religioasa. De obicei se face sambata, dar mai sunt si cupluri care o fac duminica, dar duminica s-ar putea sa se sparga nunta mai devreme, a doua zi fiind luni si invitatii se duc la serviciu si pleaca mai devreme de la petrecere. Dupa cununia religioasa se face petrecere la restaurant, sau daca ai spatiu, poti s-o faci acasa. La petrecere se danseaza dansul mirilor si petrecerea continua cu dansuri populare, moderne si toate stilurile de dans. In noaptea petrecerii se fura mireasa, iar mirele trebuie sa se inteleaga ce ofera celor care au furat-o ca sa-si recupereze mireasa. Petrecerea continua, iar a doua zi este ciorba de potroace, in care toti invitatii de la nunta vin si petrec in continuare, dar se si dreg cu ciorba dupa petrecerea de nunta. Dupa aceea mirii pleaca in luna de miere. 

Mai sunt si alte obiceiuri traditionale de nunta. Ca de exemplu, taierea marului deasupra bradului si punerea bradului la poarta, daca acolo locuieste mirele. De asemenea, domnisoarele de onoare o ajuta pe mireasa sa se imbrace, aceasta daca mireasa are domnisoare de onoare. Obiceiuri care au devenit traditie sunt sa faci poze in parc, sa faci coregrafie speciala de vals sau colaj de mai multe melodii, dansuri pentru dansul mirilor sau poti sa dansezi si cu nasii, sau sa faci o coregrafie cu mai multi prieteni, invitati la nunta si sa faceti dansul mirilor.

Nunta este frumoasa si prin cununia civila, prin cununia religioasa, cand faci legaminte sa fiti mereu impreuna si la bine, si la rau si de asemenea este un motiv bun sa petreci alaturi de familie, prieteni si invitati.

Nota obtinuta:
10 (10 voturi)
2553 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Gabriela-Theodora-Negoita Marți, 02 Iunie 2015

Etichete pentru acest articol:

nunta, miri, mireasa, obiceiuri de nunta


S-ar putea sa va intereseze si:

Cand vine vorba de nunta ei, mireasa investeste desi stie ca mai nimic din ce cumpara nu [..]
citeste si comenteaza
Cei care au decis sa se casatoreasca trebuie sa parcurga cateva etape inainte de [..]
citeste si comenteaza
Da, chiar este posibil sa organizezi o nunta fara ajutorul unei agentii de evenimente. [..]
citeste si comenteaza
V-am promis un articol despre superstitiile legate de nunti, iar dupa un lung [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Mama, cel mai scump cuvant pe care cineva poate sa-l spuna. Cand il spui mamei, persoanei care te-a [..]
citeste si comenteaza
Dragobetele este sarbatoarea noastra a indragostitilor. De dragobete se spune ca daca pui busuioc [..]
citeste si comenteaza
Cand ai un prieten, o prietena buna cu care te intelegi foarte bine, vorbesti despre orice cu el, [..]
citeste si comenteaza
Au mai ramas 2 zile pana la sarbatoarea de Craciun, Nasterea Domnului. Toata lumea a inceput sa se [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate