Traditii si obiceiuri de nunta II
Vorbeam despre traditiile si obiceiurile de nunta ale poporului nostru. Multe dintre ele isi au originea in practicile ritualice stravechi ale dacilor.
Ma intreb cate se mai pastreaza astazi si daca le mai gasim rostul in societatea noastra plina de griji si haos …
Un alt obicei de nunta este BARBIERITUL MIRELUI. Este un moment important al nuntii. Poate te intrebi de ce ? Acest “barbierit simbolic “ il initiaza pe tanarul fecior in ale barbatiei . E amunzant, nu ? Te sperie “operatiunea “ ? Doar nu crezi ca viitorul tau sot se va lasa barbierit la propiu, in ziua nuntii sale, de catre prietenul lui cel mai bun, glumet si mereu pus pe facut poante… Cavalerul doar va “mima “ toata treaba.
Asa cum iubitul tau este barbierit si pregatit pentru a deveni barbat (ca doar urmeaza noaptea nuntii….deh) asa vei fi si tu aranjata de catre femei. Ma refer la GATITUL MIRESEI!
Tanara fata este ajutata sa se imbrace si sa se machieze de catre celelalte femei. Urmeaza sa vina nasa care ii va pune voalul pe cap, iar nelipsitul menestrel va canta “Ia-ti mireasa ziua buna…de la tata de la muma, de la frati de la surori…de la gradina cu flori “
SOSIREA MIRELUI acasa la mireasa este o alta parte importanta a nuntii. Acum ginerica trebuie sa plateasca o suma de bani femeilor din casa, pentru a putea vedea mireasa. Dupa ce a platit trebuie sa ii dea un cadou. De regula un lantisor sau o pereche de cercei (ori ambele) , neaparat de aur. Daca darurile sunt scumpe si sclipesc suficient de tare, ginerica este darnic si are un anumit statut social. Daca sunt ieftine, mirele este zgarcit si asa va fi toata viata cu viitoarea sotie.
RUPEREA TURTEI. Nasa trebuie sa faca o turta (un cozonac rotund) pe care trebuie sa o rupa deasupra capului miresei atunci cand aceasta iese din casa. Bucatelele de turta trebuie aruncate, iar cei care le prind si le mananca, vor avea noroc in dragoste si vor fi sanatosi.
Dupa ce tot alaiul este afara, se incepe HORA MIRESEI. Toata lumea trebuie sa danseze, iar mireasa sta in mijloc si pune flori in pieptul nuntasilor. Ea poate fi ajutata de domnisoara de onoare sau de catre alta fata nemaritata.
O alta traditie frumoasa si draga mie este ARUNCATUL CU GRAU SI CU OREZ. Dupa ce ies din biserica, tinerii casatoriti sunt intampinati in “noua viata” de o ploaie de grau si orez. In acest mod li se ureaza, proaspetilor insuratei, bogatie, prosperitate si fertilitate.
PRIMIREA. Odata ajunsi la locul unde se desfasoara petrecerea, mirele si mireasa sunt primiti de catre soacra mare. Ea trebuie sa ii lege pe miri cu un prosop si sa ii traga inauntru in local. Astfel, mama baiatului arata lumii intregi ca isi primeste nora ca pe o fiica si o introduce in sanul familiei.
Urmeaza o alta serie de traditii, asa ca nu pleca prea departe!
Postat de: Adela-Baditeanu Marți, 18 Mai 2010
traditii si obiceiuri la nunta, hora miresei, turta miresei, barbieritul mirelui, gatitul miresei
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa