Unde este generatia copiilor care se joaca?

Noi, generatiile trecute, am fost crescute frumos de parintii nostri, care la randul lor au fost crescuti intr-un spirit benefic si cu totii ne-am petrecut copilaria jucandu-ne, facand unele activitati care sa ne bucure, sa ne dezvolte, sa ne umple timpul intr-un mod cat mai placut cu putinta.

Mai departe am mers la scoala, ne-am ocupat in ritm normal de teme, am urmat licee dupa vocatia care ne vorbea din interior, am urmat o facultate sau un curs de specializare pentru ca mai departe sa putem profesa cu drag si mandrie intr-un anumit domeniu si am trait – cum traim in continuare - viata cu aspectele ei frumoase, continuand sa invatam, sa descoperim, sa ne bucuram si sa ne jucam deseori.

Adica suntem vii. Traim cu bune si cu rele tot ce vine. Avem un loc de munca, suntem stabili financiar sau lucram la acest aspect, iar in rest totul decurge firesc.

Nu suntem generatii de idioti. Nici pe departe.

Totusi, ceea ce se intampla astazi, indirect ne face sa ne intrebam adesea daca totul in regula. Si ma refer la tinerele generatii de parinti care au facut din copii trofee, modele cu care trebuie sa se afiseze, exemple pentru societate si tipare pentru perfectiune. Parintii, acum cativa ani erau mult mai tineri decat sunt cei din ziua de astazi cand copiii vin pe lume in familii cu parteneri care au bine peste 30 de ani. Insa experienta de viata se pare ca nu spune mare lucru. Acesti parinti din ziua de astazi privesc totul ca pe ceva ce ei inventeaza: ei inventeza educatia, ei inventeaza metodele cele mai bune de educatie, ei citesc cele mai bune carti care te invata - atentie! - cum sa iti cresti copilul, ei mananca numai sanatos si copiii lor asemenea, ei stiu totul si sunt un exemplu demn de urmat cand vine vorba de cresterea copilului.

Doar ca asa cred ei. Realitatea este alta

Acesti parinti care isi petrec mai mult de 10 ore pe zi la locul de munca, tanjind obsesiv dupa mariri de salariu, functii si renume, sunt cei care isi duc copilul la ora 7 la gradinita, este preluat apoi de afterschool si urmeaza cateva ateliere pana seara dupa ora 8, cand sunt ridicati de parinti, dusi acasa si culcati pentru ca maine sa o ia de la capat.

Insa dincolo de toate acestea, ei discuta despre cum trebuie crescut un copil, jignind fara oprelisti familiile care, considera ei, nu isi cresc adecvat copiii.

Ei sunt parintii care dau copiii la cele mai scumpe scoli pentru ca in rest considera ca profesorii sunt cu totii niste idioti incompententi si ca scolile de stat nu ofera nimic (nu uitati, noi am invatat in scoli de stat si nu am ajuns totusi pe calea pierzaniei), Dupa scoala au grija sa inscrie copilul la cel putin trei ateliere: sport, dans, sah, karate si asa mai departe, totul pe langa limbile straine pe care le invata dupa scoala. Copilul nu se mai joaca. Pentru ca vremurile asa sunt. Asa considera parintii de astazi. Ca un copil care nu isi umple ziua cu activitati, meditatii la limbi straine si alte ateliere este un copil fara viitor.

In mod cert, atelierele creative sunt extraordinare pentru dezvoltarea copilului. Scoala depotriva. Insa de aici si pana la a face o adevarata obsesie in a implica 12 din 12 ore copilul in activitati extrascolare...este un drum lung.

 

Sa va spun o poveste

In weekend am mers la o librarie din capitala, in cautarea unor albume de arta. M-am asezat pe bancuta sa studiez cam ce m-ar putea ajuta si am zabovit vreo 20 de minute acolo timp in care o mama tanara se intalneste cu o prietena chiar in capatul scarii unde ma aflam si eu. Dupa falsa imbratisare si intrebarea celei din urma "ce face cel mic"? Tanara mama nu a mai contenit cu laudele penibile. A inceput sa spuna ca micul Paul studiaza la o scoala privata unde taxa este de 1500 de euro pe semestru, ca urmeaza numeroase ateliere creative si se incarca de diplome si ca joaca “o lasam deoparte” pentru ca nu mai traim vremuri pentru joaca. A spus-o zambind infumurat, incercand sa dea lectii de viata despre cresterea copilului. Dupa care a continuat. Joaca acum consta in ateliere de dezvoltare personala pentru ca timpul trece si trebuie sa stie ce va face in viitor. Joaca o lasam pe sambata dimineata, asa, putin, ca de odihna.

Mentionez ca era ora 13:00 cand ma aflam in acea librarie si ea era deja acolo cu cel mic. Probabil ora de joaca expirase.

A continuat in mare verva cu replica “nu mai e timp de joaca pentru ca vremea trece si daca n-ai carte, n-ai parte. Facem si curs de gatit mancare sanatoasa pentru ca nu-i ma dau dulce si nimic din comert. Uite, chiar m-am interesat si pe vara il inscriu la scoala de vara care are si scoala clasica, si ateliere multiple, ca stii tu cum e, copilul daca iese la joaca nu mai stie altceva apoi, asa ca lasa-l sa nu isi iasa din mana". Si rade penibil.

M-a pufnit rasul, infundat, cu nasul in carti. Ma gandeam ca noi ne-am jucat, am mers si la scoala, ne-am bucurat si de vacante si iata-ne, am crescut bine, frumos si...sanatos. Lucram, ne bucuram de ceea ce facem. Nu suntem o generatie de idioti fara viitor, am dreptate? Si n-am crescut cu mancare cu eticheta "bio", nici la scoli private nu am invatat si am mers si la facultati la buget si culmea, ne-am si jucat.

Inca ne permitem sa ne jucam si sa ne bucuram de timpul liber. Acel timp pe care cei mici nu il au. Ei stiu doar ca au dreptul la scoala. In rest joaca este pentru "cei inferiori", "cei fara viitor", cum spun unele mame care m-au provocat indirect sa scriu acest articol. Atentie, daca nu te joci esti superior.:P

Dragi parinti, lasati copiii sa se joace, sa zambeasca, sa se bucure, sa creasca armonios. Sa manance ciocolata! Timp exista pentru toate, iar toate trebuie sa se intample la timpul lor!

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
2132 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Miercuri, 28 Ianuarie 2015

Etichete pentru acest articol:

educatie copii, dezvoltare personala copii


S-ar putea sa va intereseze si:

In viata fiecarui copil vor aparea situatii care-i vor produce dezamagire, frustrare, [..]
citeste si comenteaza
Mult prea des, mamele se gandesc, inca dinaintea nasterii copilului, la ce probleme ar [..]
citeste si comenteaza
In functie de ce perioada alegi pentru a sta acasa dupa ce ai nascut, unul sau doi ani, [..]
citeste si comenteaza
Copiii trec prin multe transformari pe parcursul primilor ani de viata si in contextual [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Barbatii raman mirati cand sunt parasiti de femei si fireste le invinuiesc pentru tot. Ei sunt [..]
citeste si comenteaza
Va suna cunoscut? Probabil ca da, unora. Celor care sunt la curent sau chiar implicati intr-o [..]
citeste si comenteaza
Pentru ca avem nevoie de vorbe cae sa ne intareasca mereu convingerea ca nu gresim, vreau sa iti [..]
citeste si comenteaza
Terapia florala Bach este o metoda de vindecare emotionala foarte blanda, neinvaziva si subtila. [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate