Sanatatea emotionala si fizica a mamei dupa nastere

pfd-familie-mama-copilul

Comportamentul mamei dupa nastere este strans legat de o serie de reactii biochimice. De la bucurie si atasament la anxietate si protectivitate, femeile nou aflate in postura de mama, indiferent de varsta, experimenteaza stari fizice si emotionale dintre cele mai dificil de gestionat. 

In mod surprinzator, sarcina si nasterea se afla intr-o foarte stransa legatura cu activitatea cerebrala

Materia cenusie devine mai concentrata, activitatea cerebrala este mai crescuta decat de obicei, in special in regiunile creierului care controleaza empatia, comunicarea, anxietatea si starea de bucurie, iar toate aceste schimbari sunt determinate de un exces de activitate hormonala in timpul sarcinii si in perioada postpartum. Atat sentimentele de iubire si grija exagerata pentru noul nascut, cat si schimbarile bruste si severe de dispozitie ale mamei incep cu o serie de reactii in creier. 

  

Totodata, sanatatea emotionala a mamei este strans legata de sanatatea fizica, mai exact de schimbarile fizice majore pe care aceasta le traverseaza pe parcursul sarcinii si care, spre nemultumirea celor mai multe tinere mame, continua si dupa nastere. Aceasta perioada a schimbarilor, de la nastere pana la revenirea in stare de pre-sarcina, dureaza, de regula, intre 6 si 8 saptamani. 

  

Sanatatea fizica a mamei dupa nastere  

Sanatatea fizica a mamei tinde sa se degradeze dupa nastere, cauza nefiind legata de nastere si transformarile aferente, ci de faptul mamele, intr-o mare proportie, isi concentreaza toate atentia asupra noului nascut si nu se mai odihnesc si hranesc corespunzator. Somnul si mesele simple, dese, bazate pe alimente sanatoase, ar trebui sa devina o rutina, mai ales ca nasterea ofera un teren propice dezvoltarii aumitor afectiuni. De exemplu, o femeie care a nascut pentru prima oara dupa varsta de 30 de ani este mai pedispusa riscului de a dezvolta cancer mamar, motiv pentru care vizita la medic ar trebui sa fie mai frecventa dupa nastere. Tot cu sprijinul medicului ar trebui controlata si greutatea femeii, mai ales ca aceasta, daca nu pierde kilogramele acumulate in sarcina, risca sa aiba probleme cu greutatea intreaga viata. 

  

In timpul sarcinii, nivelul hormonilor de reproducere din corpul unei femei sunt de aproximativ 30 de ori mai mari decat in mod normal. Dupa nastere, acestea scad brusc, iar scaderea brusca a estrogenului, progesteronului si endorfinelor se considera a fi cauza principala pentru care se instaleaza depresia postpartum. Mamele au rareori parte de odihna adecvata. Hranirea copilului la fiecare 2-4 ore, impreuna cu sarcinile obisnuite pe care acestea le au in casa, lipsa de timp, de odihna si schimbarea atat de brusca a stilului de viata, toate acestea pot reprezenta un motiv major pentru depresie. Totodata, nivelul hormonilor tiroidieni poate scadea brusc dupa nastere, motiv pentru care unele femei pot dezvolta diferite afectiuni tiroidiene. Pentru ca foarte multe afectiuni tiroidiene reprezinta un teren propice starilor depresive, o examinare fizica amanuntita este absolut necesara. Doar asa se va putea pune un diagnostic diferential si se va putea gasi, eventual, o formula potrivita de tratament.   

 

Nasterea si tulburarea obsesiv compulsiva

Nasterea poate determina si probleme emotionale mai severe. Una dintre acestea, poate chiar cea mai comuna, este tulburarea obsesiv compulsiva, caracterizata prin aparitia gandurilor si imaginailor mentale ale ranirii sau chiar uciderii noului nascut.

Tulburarea obsesiv-compulsiva postpartum este tulburarea cel mai putin tratata, pentru ca majoritatea mamelor se ascund, in special pentru ca se simt jenate si le e teama ca alte persoane vor crede ca reprezinta un risc pentru copilul ei. Cu toate acestea, cazurile in care gandurile de acest fel se materializeaza…sunt neglijabile. Asadar, daca te regasesti in aceasta situatie, este bine sa stii ca nu esti singura si poti vorbi cu cineva.Tulburarea obsesiv-compulsiva este destul de frecventa in randul mamelor, iar consultarea unui specialist iti poate fi de mare ajutor. Asadar, daca simptomele se intensifica sau daca ai ganduri suicidare, solicita ajutor!

 

Contribuie activ la recuperarea ta!

Dupa nastere, indiferent ca este vorba de o nastere naturala sau o cezariana, este extrem de important ca noile mame sa accepte ajutor in sarcinile pe care le au de intreprins in fiecare zi. Nu trebuie sa faci totul singura: timpul petrecut cu tine, odihna, plimbarile in aer liber, sportul si alimentatia corecta sunt esentiale pentru recuperarea fizica si emotionala. Surmenajul si tendinta de a fi perfecta in toate, des intalnita dupa nastere, nu fac decat sa intarziere si sa ingreuneze recuperarea.

Photo by: pexels.com

Nota obtinuta:
10 (9 voturi)
1505 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Luni, 05 Februarie 2018

Etichete pentru acest articol:

recuperare dupa nastere, sanatate mama


S-ar putea sa va intereseze si:

Mult prea des, mamele se gandesc, inca dinaintea nasterii copilului, la ce probleme ar [..]
citeste si comenteaza
Cauti un consultant in alaptare, care sa vina acasa, ca sa te ajute, draga proaspata [..]
citeste si comenteaza
Copiii nu sunt neaparat cei mai buni prieteni ai fructelor si legumelor. Insa ei au mare [..]
citeste si comenteaza
Practicile folosite in propria familie, in institutiile de protectie sociala sau de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Traim intr-o tara pe care intr-o mai mica sau mai mare masura o iubim: intr-un fel sau altul, [..]
citeste si comenteaza
Vrei sa incepi o dieta sanatoasa, dar nu prea ai idee de unde sa incepi? Nici nu este de mirare - [..]
citeste si comenteaza
Femeia...o inima de Eva, enigma-n veci profunda... [..]
citeste si comenteaza
Alegerea unei diete cu continut scazut de grasimi ar putea creste de fapt riscul de deces timpuriu [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate