Idei activitati de vara pentru copii
A venit vacanta mareeeee! Cam asa ne bucuram noi atunci cand luam vacanta de vara. Astazi…copiii nu mai simt bucuria vacantei la fel. Merg o saptamana la mare si apoi intra in rutina temelor, activitatilor extrascolare si exercitiilor suplimentare.
Stop!
Poate nu stiai, dar Romania este printre singurele tari in care copiii au teme de vacanta. Pe alte meleaguri, la terminarea scolii…copiilor li se ureaza sa se odihneasca, sa doarma mult, sa calatoreasca, sa exploreze, sa descopere lucruri si locuri noi, sa citeasca ce le place, sa se infrupte cu pofta din cele trei luni de vacanta.
In Romania, primul indemn la sosirea vacantei este ”nu uitati sa recapitulati, sa va faceti temele, ca nu va trec clasa, noua amenintare la nivel de clasa a II-a, si sa fie cuminti."
Copilul cuminte nu exploreaza, nu este curios, nu este interesat de nimic. Cumintenia este alta poveste, nu are legatura cu temele.
Copilul trebuie sa se joace si sa se bucure de vacanta
Daca ai un copil care tocmai a terminat scoala, atunci stii bine ca indemnul doamnei invatatoare de a face temele si dorinta ta sa ai un copil exemplu…nu-i vor aduce numai bine copilului. Inainte sa te gandesti la competitie si la trofee, gandeste-te la copil, la bucuria lui, la varsta lui si la nevoia de a se elibera de presiune. Nu-i ocupa tot programul cu teme extrascolare si activitati epuizante. Poate nu va indrazni sa spuna ca nu vrea, dar ar trebui sa iti dai singura seama de aceasta!
Idei activitati de vara pentru copii
Poti sa cresti un copil responsabil, poti sa te ocupi ca el sa fie pregatit si informat, insa toate acestea…prin joaca si lansadu-l sa se bucure de timpul sau liber.
Iata cateva activitati prin care sa-I sustii intelectul si sa-l ajuti sa aiba o vacanta creativa si distractiva
1. Propune-i o tabara de cel putin o saptamana, in care sa aiba ocazia sa experimenteze diferite ateliere creative, de dans, de scris, de olarit, in care sa calatoreasca, sa exploreze, sa invete experiential geografia, sa faca fotografii, sa descopere locuri noi si sa socializeze. Este cel mai bun inceput de vacanta pe care i-l poti oferi. Daca nu este adeptul activitatilor cu colegii de scoala, atunci organizati o expeditie de familie!
2. Intreaba-l cum isi doreste sa petreaca vacanta, ce ar vrea sa faca, daca isi doreste sa participe la anumite ateliere extrascolare. Sustine-l in ceea ce vrea sa faca. Daca nu vrea sa participe la niciun fel de activitate, fa-i cadou cateva carti pe gustul lui, astfel incat sa se bucure de lectura din proprie initiativa, nu sa citeasca fortat lecturile obligatorii pentru scoala. Le va citi oricum in timpul anului...inca o data!
3. Propune-i un curs de sport, miscarea il relaxaeaza, il mentine sanatos, il ajuta sa lucreze in echipa si sa socializeze, sa se bucure de reusite, sa invete din esecuri, il motiveaza! Nu uita sa iesiti si impreuna in parc si sa faceti sport in familie!
4. Lasa-l sa se joace, sa petreaca timp cu prietenii la voi in casa, in curte, Ia alte medii pe care le stii sigure. Sustine-i nevoia de a se juca, pur si simplu, fara a invata ceva extraordinar din aceasta. Joaca il invata oricum sa fie deschis, liber si creativ, iar acestea sunt principalele puncte de plecare pe drumul empatiei si inteligentei emotionale.
5. Fortifica inclinatia copilului tau catre o arta. Daca deja este interesat de pictura, desen, scriere creativa, lectura, dans, muzica sau teatru, fii alaturi de el si rezerva-i un astfel de curs. Foarte multi parinti spun: intai temele, apoi arta, ca asta este hobby. Nu, dragi parinti, din sport si din arte se nasc meserii de top si oamenii de succes! Sustine-ti copilul in ceea ce este el bun si ii place sa faca, nu in ceea ce iti doresti tu sa-l vezi. Implineste-ti singur visele, nu le transfera copilului!
6. Rezervati o vacanta in care sa va bucurati de soare, de mare, de munte, de activitati noi, de muzica, de joaca si timp petrecut in familie. Implica-l in imortalizarea momentelor pretioase si nu uita sa ii apreciezi talentele.
Copilul nu trebuie sa fie perfect, trebuie sa fie bun in ceea ce ii place sa faca si fericit. Daca mai multi parinti romani ar intelege aceasta, mai multi copii romani ar fi oameni onesti, reusiti in viata, liberi si…fericiti, si mai putini ar trece pragul psihologului si ar dezvolta boli pe fond nervos.
A venit vacanta mareeee! Bucurati-va de de soare si nu uitati ca viata este imprevizibla si frumoasa, iar o coronita, o nota buna, o medie mare sau o lauda nu o face nici mai frumoasa, nici mai putin semnificativa!
Photo by: pexels.com
Postat de: Sorina-Corneanu Duminică, 24 Iunie 2018
activitati copii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?
- 5 mituri comune despre casele de amanet si adevarul din spatele lor
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul