Codul bunelor maniere pentru copii

Codul_bunelor_maniere_pentru_copii

Am observat zilele trecute, cu amaraciune, cum o batranica i-a cerut locul in tramvai unui baietel de 9-10 ani, iar acesta i-a trantit un „nu” hotarat, fara sa-i arunce nici macar o privire. Nu am sa mai descriu si avalansa de discutii critice lipsite de efect ce a urmat, ci am sa ma rezum la o simpla constatare: pe masura ce generatiile se schimba, bunul simt pare sa se piarda undeva in neant. Sau poate in consolele de jocuri video. Sau poate in filmele si MP3-urile ostentativ sexuale/violente/explicite. Sau poate....noi adultii le-am sters cu buretele exemplului personal.

Bineinteles, ultima ipoteza ma deranjeaza cel mai mult, poate chiar mai mult decat faptul social in sine pe care se vrea fundamentata. Ma doare s-o recunosc, mai ales ca gandul la efectul de turma nu are deloc efectul linistitor scontat. Indiferent de lumea din jurul meu, este responsabilitatea mea sa educ copiii din jurul meu in spiritul bunelor maniere, fie doar si prin puterea exemplului personal. Si iata de ce, de data asta, am optat pentru o altfel de poveste: povestea celor sapte ani de acasa – o poveste reala.

Emily Post - Codul bunelor maniere pentru copii

Nu este niciodata prea devreme si nici prea tarziu sa ne invatam copiii despre bunele maniere in societate, mai ales prin puterea exemplului literar. Aparuta in 2008, Emily Post - Codul bunelor maniere pentru copii este o mostenire a bunelor maniere transmise din generatie in generatie, intr-o familie de autori specializati in domeniu. Numai ca de data aceasta, este scrisa pentru copii si pe intelesul acestora, avand numeroase ilustratii semnificative precum si scurte povestioare pentru a exemplifica ideile propuse.

Povesti ilustrative

De multe ori le dam copiilor exemple cunoscute de comportamente pozitive sau negative. Insa, poate ca nu intotdeauna reusim sa alegem si cele mai reprezentative exemple sau nu reusim sa le explicam pe intelesul lor. Iar rezultatele, dupa cum spuneam, le putem constata cu ingrijorare si indraznesc sa cred ca niciuna dintre noi nu isi doreste sa traiasca intr-o lume in care, impovarate de batranete, descoperim ca tinerii sunt orice, mai putin o alinare. Asa ca, daca la gradinita ne trimitem copiii ca sa socializeze si la scoala ca sa invete, generica „buna crestere” depinde, in principal, de noi si de exemplele pe care le oferim. Codul bunelor maniere pentru copii contine zeci de scurte povesti ilustrative scrise pe intelesul celor mici pentru a va ajuta sa le explicati relativ concret normele specifice unei bune educatii. Veti gasi mai multe situatii, prezentate contextual si le veti putea selecta pe cele la care inca mai aveti dificultati.

Ilustratii semnificative

Pentru a capta atentia extrem de selectiva a celor mici, cartea este echipata si cu numeroase ilustratii semnificative, potrivite fiecarui context prezentat. Astfel, daca aveti un copil care inca nu stie sa citeasca, ii puteti citi dumneavoastra, lasandu-l, in acelasi timp, sa analizeze ilustratia pe care, de ce nu, o puteti discuta impreuna ulterior. Mai mult, pornind de la aceeasi ilustratie, ii puteti cere sa identifice alte tipuri de comportament potrivite in situatia data sau sa isi imagineze ce s-ar fi putut intampla daca nu ar respecta normele de buna purtare.

In final, asa cum stiti si voi, povestile cele mai importante sunt cele reale. Din pacate insa, nu sunt intotdeauna si cele mai frumoase. Dar din povestile reale putem sa ii invatam un lucru esential pe copiii nostri: diferenta dintre bine si rau. Putem sa ii ajutam sa devina oamenii mai buni si, implicit, sa ne pastram speranta ca viitorul nu va fi chiar atat de sumbru pe cat pare in prezent. De aceea va recomand cu drag cartea Emily Post – Codul bunelor maniere in speranta ca vom contribui la educarea unei generatii vitoare cu mai mult bun simt.

                                                                                    Cristina Manolache

Nota obtinuta:
9.8 (4 voturi)
4668 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Luni, 15 Februarie 2010

Etichete pentru acest articol:

povesti pentru copii, Emily Post, Codul bunelor maniere, educatie


S-ar putea sa va intereseze si:

Ei bine, da, weekend de lectura. De ce? Nu este doar lectura de weekend, ci chiar [..]
citeste si comenteaza
"Nu cunosti decat lucrurile pe care le imblanzesti, spuse vulpea. Oamenii nu mai au [..]
citeste si comenteaza
Editura Cartea Copiilor lanseaza “1, 2, 3… hai la Zoo!”, un nou titlu din colectia [..]
citeste si comenteaza
Povestea Annettei Herzog, "Winnie, melcusorul cel grabit", este un prilej [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

V-ati imaginat vreodata ca ursii, animale cu instinct salbatic, agresiv pot fi prietenii cei mai [..]
citeste si comenteaza
Se apropiau sarbatorile de iarna. Copiii pregateau colinde si in tot satul se auzeau clinchetele [..]
citeste si comenteaza
Eram in metrou acum cateva zile si ascultam, fara sa vreau, discutia dintre doua domnisoare ce [..]
citeste si comenteaza
Colectie de imagini cu rochii de mireasa in tendinte in 2011. Alegeti stilul si brandul favorit! [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate