Invata-ti copilul sa fie organizat

Organizarea este o notiune care nu are prea multe in comun cu copiii. Dar cu multa dragoste si rabdare, parintii pot sa-i invete avantajele pe care le pot avea daca fac unele lucruri in mod organizat

Prea putini copii au un simt al organizarii innascut. Cei mai multi genereaza un mic haos prin simpla lor prezenta. De cum incep sa mearga si sa se joace singuri, camera lor este data peste cap. Niciun lucru nu mai este la locul lui, iar jucariile si hainutele sunt raspandite peste tot. Pentru cel mic nu are absolut nicio importanta ca jucariile nu sunt puse la locul lor. Este interesat doar sa vada cum functioneaza. Curiozitatea il determina sa descopere toate lucrurile din casa, pe care apoi le imprastie. Cu timpul insa, el trebuie sa invete ca organizarea isi are rostul ei si ii poate aduce beneficii evidente. 

Avantaje!

Scopul pentru care un copil trebuie sa invete sa se organizeze este acela de a reusi sa indeplineasca o sarcina cat mai bine si intr-un timp cat mai scurt. Aceasta inseamna ca el trebuie sa stie cum sa adune informatiile de care are nevoie pentru a o indeplini si sa ramana concentrat asupra ei pentru a o finaliza. Copiii invata in mod natural acesti pasi, fie prin imitarea parintilor, fie folosind, de exemplu, o jucarie. Dar ei trebuie sa ajunga sa faca acesti pasi independent, fara ajutorul parintilor. Desigur ca vor avea nevoie in continuare de ajutor si indrumare, dar vor vedea ca pot fi mult mai eficienti daca sunt organizati. Atunci cand reusesc sa indeplineasca o sarcina singuri le va creste increderea in ei insisi si vor fi mandri de ceea ce au realizat.

Cei mici vor invata in timp toate aceste notiuni si care este valoarea lor practica. Dar, pentru aceasta, parintii nu trebuie sa intervina mereu in rezolvarea sarcinilor lor, fie ca este vorba de teme sau de micile lor indatoriri in cadrul familiei. Trebuie doar sa-i ajute pe cei mici sa indeplineasca cele trei etape ale organizarii, pana cand reusesc sa le faca singuri.

                                   

In primul rand, sa se pregateasca eficient pentru realizarea unei sarcini. De pilda, atunci cand trebuie sa-si faca temele, copilul trebuie intai sa citeasca lectia si apoi sa aiba la indemana toate instrumentele necesare pentru a scrie.

In al doilea rand,  trebuie sa fie concentrat asupra temei. Sa se gandeasca la rezolvarea ei si sa nu-i zboare mintea in alta parte. Sa nu faca pauze multe si lungi pentru ca atunci rezolvarea temei va dura foarte mult. Poate sa faca o pauza ca sa bea un pahar cu apa sau sa raspunda la un telefon, dar intreruperile nu trebuie sa devina o regula. Trebuie sa fie concentrat asupra temelor pentru a le face corect intr-un timp cat mai scurt. 

In al treilea rand, trebuie sa verifice daca si-a facut corect tema sau sa ceara parintilor sa o controleze. Este o etapa importanta, pentru ca ea ii garanteaza copilului ca si-a indeplinit sarcina intr-un mod corect.

Daca urmeaza aceste etape, in timp, copilul va observa singur ca-i va ramane mult mai mult timp pentru alte indeletniciri care ii fac mare placere. Se poate juca mai mult, poate asculta muzica, poate merge cu rolele in parc cu prietenii sau sa faca orice lucru care il pasioneaza.

Nu exagera!

Nu este bine sa exagerezi cu organizarea. Un program strict, in care copilul stie de dimineata pana seara ce si cum are de facut, nu va face decat sa-i "omoare" imaginatia. Riscul apare mai ales in cazul parintilor care au diferite obsesii, cum ar fi cea de curatenie. Ei vor ca si copilul lor sa fie la fel, sa puna intotdeauna la loc fiecare obiect pe care-l foloseste. Dar, daca ei nu suporta sa vada o carte lasata pe birou sau un pahar pe masuta din sufragerie, nu inseamna ca si copilul simte la fel. Pentru el pot sa nu aiba absolut nicio importanta aceste amanunte. El poate sa fie preocupat de cu totul alte aspecte. Poate ca mintea lui este organizata dupa alte criterii, in care aranjatul lucrurilor in casa nu conteaza. Si este mai important sa se organizeze pentru a atinge un scop care-i aduce satisfactie sau pentru care simte o chemare decat sa indeplineasca ceva ce pentru el poate fi o corvoada.

Nu este benefic sa-i impui in totalitate criteriile tale de organizare. Lasa-i un spatiu in care sa se poata desfasura, in care sa domneasca proprile lui criterii. Chiar daca la prima vedere ele par sa nu existe, in mintea lui cu siguranta sunt. Lasa-l, de exemplu, sa-si organizeze propria lui camera asa cum crede. Chiar daca pentru tine va parea ca este un haos total, lasa-i aceasta libertate. Daca vei trece peste rigiditatea gandirii tale, vei putea vedea ca, de fapt, isi va organiza camera intr-un stil propriu, care-i exprima modul de gandire. Nu degeaba se spune ca nu este bine sa aranjezi lucruri care nu sunt ale tale. Pentru ca proprietarul lor nu va mai reusi sa le gaseasca. Ii strici, de fapt, propria lui ordine, care este diferita de a ta. 

Un articol de: Sabina Elena Oprea

Nota obtinuta:
10 (3 voturi)
1884 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Joi, 12 Ianuarie 2017

Etichete pentru acest articol:

relatia mama-copil, cum sa ai un copil ordonat, copii organizati


S-ar putea sa va intereseze si:

Fiecare mama responsabila isi doreste tot ce este mai bun pentru copilul ei si face tot [..]
citeste si comenteaza
In conditiile in care viata devine din ce in ce mai imprevizibila si circumstantele se [..]
citeste si comenteaza
Traim din pacate, intr-o societate care tinde tot mai mult catre pragmatism si ne [..]
citeste si comenteaza
O veste buna pentru mami si bebe. O bucurie care tine pana pe 2 Februarie, deci [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Poate exista vreun astfel de studiu, dar daca s-ar intreprinde o cercetare privind tendinta de a da [..]
citeste si comenteaza
Ati vazut vreodata intalnirea unui cuplu de lebede, dupa o vreme in care nu s-au mai vazut? [..]
citeste si comenteaza
Lasa-ti pasii sa colinde pe carari umblate sau neatinse, goleste-ti mintea de probleme, lasa capul [..]
citeste si comenteaza
Frumusetea pe care am vazut-o odata si mi-a ramas intiparita in minte.... nu pot despre ea spune [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate