Primul ajutor in cazul ingerarii de substante toxice
Prima porunca: ”Pastreaza-ti calmul!”
Este intr-adevar dificil sa iti pastrezi sangele rece intr-o astfel de situatie, mai ales daca persoana in cauza este propriul tau copil. Gandeste-te insa ca acele cateva minute pe care le consumi sa iti manifesti spaima sau supararea, sau sa-l certi pot fi vitale pentru el. Chiar si in cazul adultilor este foarte important sa se actioneze rapid in caz de otravire, dar in cazul celor mici, in mod in special.
In primul rand, daca detii substante toxice si nazdravanul tau a ajuns la varsta de 5-6 ani, cand inca nu intelege mare lucru, in schimb este extrem de curios si „mobil”, trebuie sa ai obligatoriu in bucatarie otet, bicarbonat de sodiu, lapte si oua. Cand pacientul este copil trebuie sa i se administreze apa cu albus de ou sau cu lapte, pana la sosirea Ambulantei. Atat albusul de ou cat si laptele se coaguleaza in stomac si impiedica trecerea continutului gastric in intestin. Astfel este impiedicata absorbtia substantei toxice in fluxul sanguin si astfel in intregul organism.
Cand se cunoaste natura substantei toxice ingerate si doar atunci, se va administra apa cu otet cand substanta inghitita este bazica (cel mai frecvent soda caustica) sau apa cu bicarbonat cand este vorba de un acid.
Pacientul trebuie mentinut cat mai imobil pana la sosirea Ambulantei. Intr-adevar este foarte dificil mai ales cand persoana in cauza este un copil de varsta mica care are si dureri. De aceea calmul persoanelor apropiate pacientului este foarte important, de el depinzand de multe ori si reusita in aceasta situatie. Miscarea favorizeaza trecerea continutului stomacului mai departe, in tubul digestiv sau chiar poate declansa reflexul de voma, afectand in plus esofagul, deja afectat prin ingestia substantei respective. In mod normal Ambulanta care se deplaseaza pentru un caz de otravire trebuie sa fie dotata cu echipament necesar spalaturilor gastrice. Oricum, pacientul va trebui transportat la cea mai apropiata unitate medicala pentru internare si ingrijire de specialitate.
Tratamentul prescris de medic va trebui urmat cu strictete pe perioada indicata pentru reusita deplina si pentru a evita instalarea sechelelor post-caustice, in special in cazul copiilor.
Un articol de: Viviana Viziru
Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 10 Noiembrie 2017
esofagita post-caustica, primul ajutor in caz de otravire
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?