Febra la bebelusi - Sfaturi si recomandari din partea medicilor pediatri

adv-pfd-febra-bebelusi

Orice episod de boala a copilului este stresant si ingrijorator pentru parinti. Atunci cand cel mic este bebelus si nu poate comunica ce simte sau ce il doare, aceste momente sunt si mai neplacute. Multe afectiuni debuteaza in cazul copiilor cu febra, iar parintii pot intra usor in panica atunci cand copilul este excesiv de cald.

De aceea, este important sa stii cand sunt cu adevarat motive de ingrijorare si care sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmezi cu calm, atunci cand micutul sufera. Iata cele mai importante lucruri pe care medicii pediatri recomanda sa le stii despre febra la bebelusi.

 

Ce este mai exact febra?

Organismul uman are un sistem imunitar extrem de bine pus la punct. Atunci cand apare o infectie cu un virus sau o bacterie, el este setat sa raspunda rapid si sa lupte in mod natural cu acestea. Majoritatea virusurilor sau bacteriilor care pot cauza infectii tind sa nu supravietuiasca la temperaturi mai mari de 37 de grade, temperatura normala a corpului, astfel ca sistemul imunitar creste temperatura corpului in incercarea de a omori microbii. Asa apare febra. Ea este o reactie normala de lupta a organismului cu infectia si nu trebuie sa ii panicheze pe parinti. Este important sa o evaluezi corect si sa stii cand poate deveni periculoasa pentru micutul tau.

 

Poti evalua temperatura corpului celui mic cu ajutorul buzelor, atunci cand il saruti pe frunte, de exemplu. Daca ti se pare ca este mai cald decat de obicei, pune-i un termometru digital. In general, se considera ca un copil are febra daca temperatura masurata rectal este mai mare de 38,3 grade. In cazul bebelusilor pragul de jos este de 38 de grade. Peste aceste valori este bine sa fii atent la simptomele copilului si sa te adresezi unui medic pentru sfaturi.

 

Este periculoasa febra la bebelusi?

La bebelusii cu varsta mai mica de 3 luni, febra poate fi periculoasa. O crestere brusca a temperaturii corpului poate da convulsii febrile. Acestea dureaza in general intre cateva secunde si 3-4 minute si pot fi extrem de alarmante pentru parinti. In aceste cazuri, bebelusul respira greu, se invineteste, poate da ochii peste cap si agita mainile si picioarele in mod necontrolat. Chiar daca nu lasa sechele permanente, o astfel de convulsie trebuie anuntata imediat la medicul pediatru, pentru ca exista posibilitatea sa se repete. In plus, daca temperatura corpului ramane la peste 41 de grade mai multa vreme, bebelusul poate fi afectat.

 

Ce poti face daca bebelusul are febra?

Uneori, febra nu afecteaza copilul in niciun fel. Daca el se joaca si mananca normal, ramai atent la simptome, dar nu interveni cu tratament decat in momentul in care il vezi molesit, irascibil sau refuza mancarea. In aceste momente, te poti sfatui cu medicul pediatru pentru administrarea unui tratament anti-termic, care sa scada febra. Acesta poate fi reprezentat de anumite doze de paracetamol sau ibuprofen pentru copii. Atentie, respecta intocmai doza recomandata de medic.

 

Alte metode prin care poti sa scazi febra bebelusului:

●     Racoreste camera in care va aflati.

●     Fa-i o baie cu apa calduta pe care o racesti progresiv.

●     Fa-i impachetari cu prosoape umede (de la genunchi si de la coate inspre degete)

●     Ofera-i lichide: lapte sau apa, pentru a-i asigura hidratarea.

 

Ce sa nu faci atunci cand copilul are febra

In general, febra moderata nu pune in pericol viata bebelusului tau, dar este important sa nu faci anumite gesturi care ii pot accentua starea de disconfort si chiar agrava situatia.

●     Nu il imbraca mai gros, ”sa transpire”.

●     Evita orice activitati care l-ar putea supraincalzi: o temperatura mai mare in camera de dormit, expunerea la soare etc.

●     Nu ii face frectie cu alcool sau cu otet nediluat cu apa.

●     Nu ii face baie cu apa rece.

 

Daca nu reusesti sa scazi febra bebelusului, este nevoie sa te adresezi urgent unui medic. Pediatrii recomanda sa nu folosesti pentru asta mijloacele de transport in comun sau masina personala, pentru ca in acestea nu poti sa ii scazi febra. Ramai acasa si continua manevrele de scadere a temperaturii, dupa ce ai solicitat o ambulanta. Ca sa eviti supra-aglomerarea de la camerele de garda ale spitalelor, poti solicita o ambulanta privata si poti alege un spital privat, cu departament de urgente pediatrice, unde bebelusul tau va fi consultat rapid si restabilizat.

 

In plus, daca este nevoie sa petreceti noaptea in spital, vei avea la dispozitie o rezerva proprie. Alege intotdeauna ce este cel mai bine pentru bebelusul tau, chiar daca pe moment nu ai banii necesari pentru a achita nota de plata. Din fericire, acum exista credite rapide pe care le poti accesa online. La Viva Credit, de exemplu, banii iti intra in cont in aceeasi zi si ii poti plati la salariu, astfel ca te poti concentra pe ce este de rezolvat urgent.

Photo by: pexels.com

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
1310 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Miercuri, 06 Martie 2019

Etichete pentru acest articol:

febra bebelusi


S-ar putea sa va intereseze si:

Daca iti doresti sa-i serbezi ziua micutului tau intr-o lume de poveste sau pur si simplu [..]
citeste si comenteaza
Exista mame tinere, lipsite de sprijinul cald al unei familii, adeseori respinse de catre [..]
citeste si comenteaza
Intr-o familie din ziua de astazi unde este locul copiilor? Cat ii crestem fara [..]
citeste si comenteaza
Copiii se plictisesc. Au atata energie incat imediat ce a sosit vacanta simt numaidecat [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

In toata luna iunie, la clinicile stomatologice Dr. Leahu oferim o consultatie gratuita pentru toti [..]
citeste si comenteaza
Laptele matern este un prim aliment ideal pentru bebelusul tau, inca din primele clipe de viata. [..]
citeste si comenteaza
Draga mamica, probabil cu greu ti-ai fi inchipuit ca poate exista o garderoba mai complicata decat [..]
citeste si comenteaza
Organizarea unui party reusit acasa poate fi o provocare, dar si o experienta de pe urma careia [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate