Depresia postnatala: cum sa-ti gestionezi emotiile si sa gasesti sprijin

Depresia postanatala este o tulburare cu care se confrunta multe mame in primul an de viata al bebelusului si care de multe ori nu se prezinta la medicul specialist pentru a beneficia de tratament de specialitate. Netratata la timp, depresia postanatala poate conduce la agravarea simptomelor, iar impacul asupra calitatii vietii este semnificativ. Cu sprijin, terapie si multa vointa, vindecarea se poate produce rapid.
Explicam in cadrul acestui articol ce este depresia postnatala, care sunt emotiile generate si cum le poti gestiona eficient, dar si posibilitatile de sprijin existente pentru aceasta problema.
Ce este depresia postnatala?
Depresia postnatala este o afectiune medicala serioasa, frecvent intalnita, care afecteaza femeile dupa nastere. Aceasta implică o serie de simptome precum tristetea persistenta, pierderea interesului pentru activitatile cotidiene, dificultati de concentrare, probleme de somn, sentimente de vinovatie si neajutorare, sentimente negative si chiar obsesive fata de sine sau de copil, stari de iritabilitate, anxietate, retragere sociala, ganduri suicidale.
Simptomele depresiei postnatale pot varia de la o femeie la alta. Este important de mentionat ca aceste simptome, daca persista cel putin doua saptamani, sunt considerate depresie postnatala si nu trebuie identificate cu perioada imediat dupa nastere, care oricum este de acomodare la noua realitate.
Exista mai multi factori care pot contribui la dezvoltarea depresiei postnatale. Schimbarile hormonale care au loc dupa nastere, inclusiv scaderea nivelului de estrogen si progesteron, pot juca un rol important. De asemenea, factorii de stres legati de ingrijirea unui nou-nascut, precum lipsa somnului, schimbarile in rutina zilnica si presiunea sociala, pot contribui la aparitia depresiei postnatale.
Aceasta poate avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a unei femei, interferand cu capacitatea ei de a avea grija de copil si de indeplinire a celorlalte responsabilitati. De asemenea, depresia postnatala poate avea un efect negativ asupra relatiilor cu partenerul si cu alte persoane importante din viata. Acestea sunt motivele pentru care o femeie care constata o stare depresiva trebuie sa caute ajutor si sprijin profesionist, pentru gestionarea corecta a emotiilor si recuperarea rapida. (1), (2)
Gestionarea emotiilor in depresia postnatala
Familia si prietenii pot juca un rol esential in sustinerea mamei care se confrunta cu depresia postnatala, prin oferirea unui mediu sigur, a sprijinului fizic si a sustinerii emotionale.
Este crucial ca femeile sa recunoasca simptomele depresiei postnatale si sa inteleaga ca nu este nimic de care sa se simta vinovate. Este normal sa aiba nevoie de sprijin si sa caute ajutor pentru a depasi aceasta perioada dificila. Cand o proaspata mama se confrunta cu aceasta problema, dar nu este capabila sa o identifice si sa ceara asistenta, cei apropiati o pot face in locul sau.
Există numeroase grupuri de suport si organizatii specializate care ofera sustinere si ocrotire mamicilor care au depresie postnatala. Aceste grupuri pot oferi un mediu sigur si confidential in care proaspetele mame sunt incurajate sa impartaseasca experientele si emotiile, primind in acelasi timp sfaturi si sugestii de la alte reprezentante ale sexului frumos care se confrunta cu aceleasi situatii sau care au depasit acest stadiu. (2), (3)
Ajutor de specialitate si tratament adecvat
Tratarea depresiei este esentiala, iar complexitatea afectiunii va tine cont de severitatea simptomelor, preferintele pacientei, de accesul la ajutor de specialitate, precum si de depasirea unor mentalitati negative legate de afectiunile psihice. Indrumarea si consilierea, dar si modificarea stilului de viata sunt elemente deosebit de importante, care trebuie implementate la timp.
Totul incepe cu o consultatie la psiholog sau la medicul curant care poate stabili un diagnostic. In functie de nevoile identificate de acesta tratamentul depresiei postnatale poate include doar psihoterapie, in cazul formelor usoare sau moderate. Tratamentul medicamentos este administrat in principal pentru depresiile severe si psihotice. Tipul, dozele si perioada de tratament vor fi stabilite in functie de necesitati, totul avand in vedere minimalizarea efectului medicatiei antidepresive asupra copilului. (1), (3)
Acest articol este strict informativ si nu poate inlocui un diagnostic medical avizat. Daca te confrunti cu simptome ale depresiei postnatale, consulta medicul si urmeaza indicatiile acestuia! Daca stii pe cineva cu astfel de probleme, ofera-i sprijinul tau si programeaza o consultatie la specialist!
Surse de informare:
1. Postpartum depression - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/postpartum-depression/symptoms-causes/syc-20376617
2. Overview - Postnatal depression - https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/post-natal-depression/overview/
3. Postnatal depression (PND) - https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/postnatal-depression-pnd
Sursa foto: Shutterstock
Postat de: A-Editor Miercuri, 01 Noiembrie 2023
De interes in online:
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa alegi palaria potrivita pentru forma fetei tale - sfaturi si recomandari
- Cele mai sincere mesaje de buna dimineata pentru el
- Depozitarea gemurilor facute in casa: Cum sa te asiguri ca raman proaspete
- Sfaturi despre alegerea dimensiunii si a formei cutiilor de prajituri de nunta
- Calele: Semnificatie si simbolism in diferite culturi