Copiii devin adesea ceea ce le spun parintii lor ca sunt! Copilul tau e unic! Accepta!

Foarte putini dintre cei care vor deveni parinti sunt pregatiti sa-si asume acest rol si n-ar strica chiar sa mearga la niste cursuri unde sa poata lamuri anumite aspecte dintre cele mai banale, dar vitale rolului de parinte responsabil.

Nimeni nu se naste invatat, iar “meseria” de parinte este o sarcina ce necesita multa rabdare, perseverenta, adaptare permanenta la conditii noi in functie de fiecare copil in parte si in functie de fiecare etapa a dezvoltarii lui.

Comunicarea este cheia relatiei dintre un parinte si copilul luiTrebuie insa stiut ca acceptarea este un pas foarte important daca ne dorin sa-l indrumam pe copil in a-si rezolva problemele, daca ne dorim un copil mai productiv si mai creativ.

Si dumneavoastra, ca adult, atunci cand va simtiti acceptat intr-un grup sau intr-o conversatie cu o anumita persoana simtiti faptul ca va puteti exprima liber, ca puteti fi sincer. La fel de intampla si cu copiii. Daca vreti sa inchideti granitele comunicarii cu el exprimati-va parerile categoric, criticati-l, faceti-i morala, dati-i ordine si copilul se va inchide in el. Va invata ca este mai bine sa-si pastreze sentimentele si problemele pentru sine.

Puterea limbajului acceptarii poate aduce rezultate uimitoare.Il poate ajuta pe copilul dumneavoastra sa se accepte, sa se placa si sa dobandeasca sentimentul propriei valori. Astfel creste stima de sine, iar el isi va construi o imagine in oglinda zugravita practic prin viziunea dumneavoastra, ca parinte.

Trebuie sa nu uitam ca fiecare copil este unic in felul lui, sa-l acceptam cu defecte si calitati si sa-i aratam faptul ca este iubit neconditionat.

Copilul trebuie sa vada in parintele lui un aliat si nu un dusman. Daca vine de la scoala suparat si spune ca a luat o nota proasta si ca profesoara l-a pedepsit, nu va repeziti sa-l criticati pana nu il ascultati atat activ punandu-i intrebari cat si pasiv lasandu-l sa va povesteasca ceea ce s-a intamplat si cum a perceput el lucrurile. Sentimentele lui sunt la fel de importante ca si ale dumneavoastra. Nu trebuie nici sa fiti nepasator, nici sa-i acceptati comportamentul, insa un lucru este cert: trebuie sa-l ascultati.

De fiecare data cand vorbiti cu copilul dumneavoastra mai adaugati o caramida relatiei dintre voi doi. Copilul isi construieste astfel o imagine a felului in care parintele il percepe ca persoana.Discutiile copil-parinte pot fi constructive sau distructive. Il vor ajuta pe copil mai tarziu cand se va pregati sa-si ia zborul.

“Inteleg”, “Serios?”, “Nu mai spune?”, sau “M-ar interesa punctul tau de vedere!”, “Sa discutam despre asta!”, “Cred ca e un lucru important pentru tine”..sunt doar cateva din replicile ce deschid drumuri si oportunitati de cunoastere a situatiilor prin care trece copilul dumneavoastra.

Sa nu uitati ca ori de cate ori copilul decide sa comunice cu parintele sau o face pentru ca are nevoie. Se intampla ceva in sufletul lui, simte un disconfort, un dezechilibru. Cand copiii isi exprima sentimentele, acestea dispar ca prin minune!

Chiar si in situatia de mai sus in care se presupune ca gresit, a fost obraznic si a fost notat corespunzator de catre profesor, cand vine acasa si vrea sa va spuna ce simte si ce s-a intamplat, el are nevoie sa-l ascultati, sa empatizati cu el. Nu stie cum sa ceara altfel ajutor. Prefera sa spuna adevarul si asteapta de la dumneavoastra acceptarea. Puneti-va in locul lui si amintiti-va de momentul cand erati copii. Ce va spuneau parintii vostri? Cum reactionau? Cum va simteati? Daca dumneavoastra aveti atitudinea potrivita el va intelege singur ce a gresit si va gasi rezolvarea problemei lui.

Copiii devin adesea ceea ce spun parintii lor ca sunt!  Spuneti-i copilului ca este rau si neindemnatic! Asa il vedeti dumneavoastra si asa va crede si el despre sine. Laudati-l cand merita si apreciati-i eforturile! Cand ii dati incredere in sine va reusi! Educatia se face prin comunicare, intelegere, empatie, respect si in primul rand cu dragoste!

 

Ajutati-l pe copilul dumneavoastra sa zboare! In copilarie ii cresc aripile ce-i vor asigura zborul la maturitate. Cresteti un copil sanatos si puternic iubindu-l neconditionat!

Nota obtinuta:
9.5 (23 voturi)
2595 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Psiholog-Florentina-Dumitru Luni, 04 Ianuarie 2016

Etichete pentru acest articol:

educatie copii, ce va fi copilul



S-ar putea sa va intereseze si:

Cand copilul dumneavoastra va semnalizeaza ca lucrurile nu sunt in regula, ce spune el de [..]
citeste si comenteaza
Parintii sunt invitati la BABY EXPO de Joi, 24 Mai, pana Duminica, 27 Mai, zilnic, intre [..]
citeste si comenteaza
Aveam patru ani si jumatate cand mama s-a intors de la maternitate cu sora mea in brate [..]
citeste si comenteaza
Video-ul a fost postat de catre mama sa pe Youtube si a strans pana acum peste 100.000 de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Craciunul se apropie cu pasi repezi.Copilul tau aude la scoala tot felul de discutii si pe zi ce [..]
citeste si comenteaza
Cand trece pe langa tine un tip bezmetic, irational sau chiar ridicol iti spui in sinea ta: asta e [..]
citeste si comenteaza
O femeie fericita are zambetul pe buze, e deschisa si blanda, da dovada de fluiditate si [..]
citeste si comenteaza
In fiecare an, in preajma sarbatorilor ce vin, fie Craciun, Paste sau Rusalii ne punem intrebarea [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate