A iubi nu inseamna a minti! (II)

Motto: Numai viata are ceva specific, ea face distinctia omului fericit, caci nu daca toti mint inseamna ca si toti sunt fericiti. Lumea este caracterizata de nefericire, in general, datorita faptului ca toti merg ca un torent unde ii trage curentul. Tu cum te distingi de acest torent? Cum ne manifestam individualitatea, simtirea, persoana cu placerile si neplacerile noastre, in fine cum ne manifestam iubirea daca mintim?

Oare avem nevoie de asa ceva? Atunci care ar fi necesitatea minciunii? Necesitatea, necesitatea - imi suna-n cap cam des - este ca doar cam mare la persoanele cu mai multe 'necesitati'!

 

Minciuna nu ne ucide rapid ca un glonte in inima...

Insa, ne ucide pe dinauntru treptat, precum picatura chinezeasca, ce face din rau in mai rau, chinuindu-ne din ce in ce mai mult si treptat tot acolo - in inima! Minciuna ne ucide pe dinauntru cu atat mai mult cu cat tinem la persoana ce minte - iata legatura nevazuta, dar si paradoxala cu iubirea!

Nu pentru ca minciuna ar include-o asa dupa cum sunt anumite versuri cantate in frumosul paradoxului in cantec, ba dimpotriva! Iata pentru oricine gandeste logic - minciuna daca nu o exclude din start, total, treptat tot o va face! Este motivul atator divorturi...si, nu "nepotrivirea de caracter"... aaa, bine povestea voalata chiar se potriveste, ca nu sexul minte in pat (waw, ar fi culmea1), ci omul tot timpul, pentru ca are un defect de caracter sau o "nepotrivire" cu el insusi, ca tot i se deregleaza sistemul ratiunii... Da, persoana ce tot minte are aceasta problema, deoarece din minciuna in minciuna incepe si el sa creada. Ohh... sunt atatea... si aproape ca nu pot sistema putin asa "dintr-un creion". Personal, n-am gasit logica ei pe cand imi spunea ca s-au 'intalnit doar intamplator' (cu acel oarecare, de unde rezulta ca nu este intalnire; ciudat, s-au intalnit da nu este intalnire, iar aceasta explicatie de unde? Eu n-am cerut-o!). Este ciudat, pe amandoi separat nu-i vezi pe jos (mai ales pe el sa-l vezi cum isi poza masina din toate unghiurile si o tot posta peste tot, cum o lustruia de ziceai ca este naveta spatiala... adevarul este ca tinea mult din start la masina lui... de aceea nu si-a dat seama insa!), chiar la asa distanta de casa, nu ca ar fi comuna (de Bucuresti) si ciudat este ca in ale lor masinute fiind, fiecare au dat un "noroc" pe trotuar... ooo, saracutii sper ca nu s-au ciocnit prea tare! A, nu, nu sufar din cauza minciunilor ce mi se spun, dar incercarea de a convinge in zadar si faptul ca si dupa intalnirea intamplatoare tot nu era intalneala... Revin la acea vorba: "spune-mi cu ce mincinos te aduni ca sa-ti spun cine esti!" Da, normal este adaptata.

Sigur este si partea a doua pe cand ai putea face selectii prea multe...si, n-ai gasi un om sincer, dar crede-ma, omule:

- mult mai buna este singuratatea, daca in caz ti s-a tot intamplat sa tot dai peste persoane care nu te meritau in fond!

- plus, ca la un moment dat tu insati definita astfel, neavand nevoie de sclipici ale persoanei tale sau 'proptele' imaginare ale 'grandorii tale personale, sau de alte chingi sau 'atele' de-ar fi ale asa-zisei tale 'personalitati ranite', atunci ajungi sa ai mai multi prieteni ca tine, ba chiar multi mai multi decat ti-ai putut inchipui

Sunt atatea persoane bune si sincere pe care din anumite 'preocupari' ale noastre nu le observam, le ignoram, ba chiar le-am blamat din intocmai acele porniri ale noastre de a ne impopotona persoana - ca este o tendinta in aceste zile intr-adevar! Numai ca nu este una de necontrolat... Ce-am face daca am avea in persoana noastra numai imprumuturi si influente, care iata sunt nefaste noua insine! Cum ne manifestam individualitatea, simtirea, persoana noastra unica si inconfundabila...

 

Cum?

Persoana care minte nu numai ca nu are o anumita profunzime in iubire, dar mai si o otroveste pe aceea care totusi este asa si continua sa genereze iubire pentru doi. Sau poate ca el nu a iubit niciodata, doar s-a lasat iubit datorita complexelor si datorita imaturitatii ce-l face ca mereu sa se lase iubit, dar doar ca de o mama, caci el n-a facut niciodata ceva matur, ci doar a asteptat... Nu si-a depasit conditia de 'copil al mamei' printr-o iubire care sa devina matura odata cu maturizarea sa. Dupa cum spunea C.G.Jung in "Casatoria, ca relatie psihologica" se vede cine este mai imatur in momentul incheierii acesteia (el sau ea?), insa consecintele se vad dupa... Numai ca, dupa cum tot autorul comenteaza, acele persoane imature isi mai si compartimenteaza sufletul ca o compensare a lipsei de profunzime; cu alte cuvinte, daca nu reusesc sa aibe o mare iubire incearca sa aibe mai multe... aceasta, ca pe o compensare. Plus, ca mai si otroveste persoana si inima blanda care i-a tot acceptat comportamente ciudate, inselaciuni si minciuni.

 

Faza cea mai debila...

A mintit mincinosul si a transformat tot in jur in micime, anuland realitatea si responsabilitatile pe care le are cu siguranta in cadrul cuplului sau si a uscat tot, a trecut o toamna apriga, iar iarna crancena a iubirii si-a facut rapid simtita prezenta; a uscat de ger si inima care mai tinea la el... cu toate acestea el este superior, merita mai multe, i se cuvin chiar mai multe...

Revin la acele meditatii despre iubire si afirm iar ca fara umilinta nu poti iubi, dar oare vanitosul m-ar auzi vreodata? Nu mai zic ca nici nu ma baga in seama, caci pentru el - eu sunt prostul, pentru ca nu profit... Ei, dar stiti toti proverbul cu fudulul, pentru ca eu chiar profit de pe urma energiilor ce-mi parvin simtirii mele, de-ar fi numai atat! Insa, un om iubit de catre Cineva acolo Sus, se va si simti asa si vor simti neaparat si ceilalti! Este totusi ceva ce n-am inteles.

Ratiunea mintirii - intervenind la un moment dat mecanismul de a te minti pe tine insati, care este astfel necesitatea ei, chiar ca am inteles mereu ca pentru avantaje de tot felul?! Ceea ce iar n-am inteles niciodata este problema sexului cu o anumita persoana pe care n-o iubesti - mi se raspunde: "da normal, nu este ca si cand ai fi cu prietena / prietenul, dar"... DAR? Unde este necesitatea acestei mintiuiri personale? plus ca pe langa aceasta poti contacta fara sa sti anumite boli pe care le duci si in patul conjugal!

Cu adevarat minciuna mai tine si de tabieturile, placerile, obiceiurile si mai ales de educatia omului. Nu poate avea o simtire pe picior de egalitate acela needucat, borfas, vagabond care se leaga de lume aiurea si care nu stie decat sa minta, cu un om educat!? Nu poate, nu? Daca n-ar fi fost asa, asa cum percep eu, de mult m-as fi aruncat singur peste bord ca pe o minciuna de balast mental!

Iubiti, dar nu va lasati inselati si inveninati de minciuna, aceasta chipurile tot pentru iubire, caci odata ce ai inceput sa te inveninezi nu mai iubesti, ci incepi treptat sa urasti!

 

Iubire inseamna sa nu minti, nu-i asa!?

Daca ai avea aceasta porunca omule, ce fericit ai fi!! Este categoric - sper c-am demonstrat. Dupa cum am vazut, minciuna se simte instinctual (desi, raul ce-l cauzeaza nu prea!), chiar de nu vedem palpairea irisilor sau vibratiile organismului omului ce a mintit si poate nici instinctul nostru personal ce a 'captat' minciuna fara a o trece prin procesele logice pentru a o analiza. Insa, instinctul simte, chiar de n-ar fi constient si de acele semnalmente fizice. Mie mi-a parut intotdeauna ca mincinosul a fost o persoana lamentabila care cere mila, pentru ca mincinosul incearca sa denigreze pe altul intocmai pentru ca si el are o parere proasta despre el si trebuie s-o acopere cu ceva, infundand pe altul, inaltandu-se singur dintr-o lege a compensatiei inconstiente; chiar, mi-a scapat cate-o mila pe pielea mea... In ziua de azi sunt atatea descoperiri ale psihologiei, incat orice mincinos ar fi deconspirat, cu toate ca ei au succes la acele persoane ce nu cunosc semnalmentele lor, ale minciunilor, nu cunosc psihologie si/sau nu au o prea mare experienta de viata, dar care ajung obiectul manipularilor acestuia.

O minciuna daca se simte, chiar neconstiient fiind de ele undeva totusi se aduna; poate ca se aduna undeva pe inima... Asa cum am zis, in progresie geometrica se aduna pe inima acelora ce ne iubesc, scazand astfel iubirea lor, caci ne vor binele si poate ca tot astepta intoarcerea noastra pe calea cea buna. "Inima buna tot timpul este atacata de minciunile pe care i le-am spus, este atacata sistematic inconstient de aceste 'gaselnite', iar daca nici logic nu gaseste legaturile logice ce i le-am aruncat de voie/nevoie in 'oarba noastra, poate de a ne 'apara in nesimtire - de suntem mincinosi - si, paradoxal ne mai creste si nasul!  Apoi tot sistematic, tot minciuna taie inima, o raneste, o face sa sangereze, poate chiar si pe a noastra aceia care mintim, numai ca acea persoana care tine la noi, nu merita, nu merita... Si, ca si cand acea inima nu ar fi suficient sa fie franta, luam cu noi si cea mai mare parte din ea...dupa ce taiata si faramitata inima/iubirea, a mai disociat-o in sute de bucati, iar cea mai mare a luat-o cel mincinos si dus a fost, lasand parjol si tristete...

 

Alte semnalmente ale mincinosilor

N-as vrea sa fac vreo afirmatie nedreapta, insa intocmai ca purtatorii nasului mare nu sunt mincinosii (desigur, nu pentru ca sunt purtatorul unuia), ci dimpotriva aceia cu nasul mic. Acela care este cumva turtit si cu narile in afara de parca ar vrea sa te 'respire'. S-ar spune ca aceasta este cea mai 'vadita' predispozitie spre minciuna, una innascuta poate, insa ar fi atat de putini totusi, nu? Hm, dupa fizic (nasul mare este semn de noblete asa dupa cum au avut marii oameni: Alexandru Macedon, Eminescu, Kant...) exista totusi imbinari de linii, traiectorii faciale, urechile mari cu adevarat ar spune nesimtire si deci... insa, la fel nu trebuie pierduta din vedere intreaga fizionomie. (Cine doreste acum gaseste chiar pe net carti despre studiul fizionomiei!)

Fizionomia nu spune despre acela ce este un posibil mincinos decat in mica masura; raman acele semnalmente fizice de depistare a minciunilor. Ori, dupa cum femeile au acel al saselea simt (Ca mai mint si ele cateodat asa nevinovat!), instinctiv simt dubla lor masura minciuna? Poate ca cineva s-ar oferi sa-mi spuna cum este aceasta simtire dubla a minciunii. Personal, nu prea stiu cum este cu intuitia feminina sau cu fenomenul de a sti dinainte de a sti, dar sunt tare curios c-as vrea sa-mi fac si eu o arma din aceasta, este imbatabila, nu?

Personal, am niste observatii de a ne da seama ca o persoana ne minte:

► in primul rand ca o minciuna este lipsita de logica!;

► apoi faptul ca isi duce la infinit procedeul 'gaselnitelor' de a iesi din 'incurcatura' daca vede ca ai mirosit ceva, pentru a te convinge neaparat. Cautarea convingerii tale absurde!;

► apoi, au in cap fenomenul explicatiilor neintrerupte (ca si cautarea gaselnitelor) chit ca au negat ceea ce ai putea afirma tu precum ca ar fi real; vine si spune direct - "nu am facut asta/aia, acum! Posibil avand si ascendentul actiunii... Afirmarea adevarului prin negarea lui din start!;

► mai intervine sirul explicatiilor necerute. Posibil a negat/deformat din start un fapt/eveniment sau te-a tot mintit cu acele gaselnite, insa simte o vina continua si parca pentru o justificare/asigurare personala tot revine cu anume referinte (aleatorii ce presupun faptul negat sau deformat) necerute si acestea... de fapt, cerute de constiinta lui!  "Vorba mincinosului adevar graieste!"

► referinta ce tinteste! Vine, te minte, neaga din start, insa la fel ca acea explicatie neceruta, tot face referite ca un tic nervos la evenimentul negat, de parca vrand inconstient sa te traga de maneca precum ca: "vezi tu, totusi, nu a fost precum ti-am spus..."

► mincinosul cu 'arsenalul' sau, am vazut ca mai uita deseori, chit ca le-a si uzitat foarte mult il paste uitarea foarte des, de unde apare un gol si imediat nevoia absoluta in gasirea unei alte minciuni! Apare dubios freamatul de a gasi o explicatie logica unui fapt ilogic;

► daca cumva simte ca faci vreo afirmatie precum ca ar deforma realitatea, desi intentia ta poate fi alta dupa cum am vazut mai sus, ei simtind rapid orice aluzie, atunci mitomanul el insusi iti spune cine sau ce este, dar vezi doamne te trage la raspundere ca il faci fara de drept asa...;

Lista o puteti continua fiecare in parte, pentru ca in fond fiecare minciuna se aseamana cu alta. Daca cineva si-ar fi confectionat/colectionat intr-un dictionar/glosar diverse din acestea imediat ar si depista una mai 'noua'... Ori, odata ce ai depistat o minciuna la o persoana, imediat o putem depista si pe cealalta, datorita neoriginalitatii si similititudinilor (deci, o adaugam si pe aceasta listei, nu?)! Ori, ca s-ar gasi unu ca-i mai tare si... este tare absurd de fapt, zbaterea pestelui pe mal!

Iubiti mult, insa nu va lasati inselate, caci prin tine insati iubesti, pe tine trebuie sa te iubesti in primul rand si nu o poti face daca te lasi mintita!

Un articol de: Valerian Mihoc

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
2414 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 12 Noiembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

despre iubire, despre minciuni, minciuni in cuplu, despre cuplu


S-ar putea sa va intereseze si:

Aud peste tot in jurul meu, in ultima vreme din ce in ce mai des parca, relatii in care [..]
citeste si comenteaza
Cu totii ne dorim o iubire alba fara de sfarsit insa noi ce oferim la schimb? [..]
citeste si comenteaza
Nu prea mai stii sigur ce sa crezi, nu-ti dai seama daca cel de langa tine chiar are o [..]
citeste si comenteaza
A fost odata ca niciodata, ca daca nu ar fi fost, nu s-ar fi povestit, o fetita frumoasa [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Rochia neagra apare pentru prima data in 1926, la Paris, fiind creata de Gabriel Coco Chanel. [..]
citeste si comenteaza
Motto: Esti departe de casa, iti este dor de ai tai si te gandesti ca numai niste amarati de bani [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate