Seductie, atractie, dragoste, suferinta. Mic indrumar de laborator (3)

Toti se pricep la fotbal, politica si mai ales la dragoste. Rezultatul e acelasi.

Fara a avea aroganta sa incerc sa cuprind inefabilul, pot in schimb proceda precum inteleptii tibetani si sa spun mai degraba ce nu este dragostea.

Atunci cand resimt atractie puternica oamenii tind sa numeasca acest lucru ca fiind dragoste. Fac asta deoarece simt nevoia sa-si justifice actiunile cauzate de atractie, pe multe dintre ele considerandu-le nebunesti, prostesti, umilitoare, chiar si imorale. Un alt motiv ar fi ca, necunoscand dragostea niciodata, dar auzind din toate partile despre ea, isi imagineaza ca asta trebuie sa fie si asa se simte ea, fiind cel mai apropiat lucru si asemanator cu ce au auzit spunandu-se despre iubire. Li se intampla si celor mai buni seducatori  sa experimenteze aceeasi situatie, chiar daca experienta seductiei le ofera o anumita maturitate emotionala si sunt mult mai putin vulnerabili la a ceda in fata atractiei automate. Atunci cand o fac insa, se supun acelorasi reguli ca oricine altcineva, pentru ca dragostea este cu totul alt tip de experienta decat cele pe care ei le acumuleaza prin seductie si desi au ajuns sa diferentieze atractia de seductie, nu deosebesc atractia de dragoste. 

Ai iubit vreodata o bluza? Un sambure de dragoste apare des in interactiunile dintre oameni si in special in cele cauzate de atractie, dar de cele mai multe ori moare si nu se dezvolta niciodata, deoarece dragostea nu se dezvolta automat, ca atractia. Intalnesti o persoana de care esti atras si pe care o asociezi cu felul in care vezi tu o relatie si instantaneu o doresti pentru tine. O vrei acasa. Vrei sa fie a ta. Cu cat mai greu este sa obtii asta si cu cat crezi ca persoana aceea este raspunsul la nevoile tale, cu atat apare suferinta si ea devine dintr-odata si mai mult decat era dinainte, devine medicamentul pentru durerea pe care tot ea a pricinuit-o. Este ca si cum vezi o bluza la magazin, nu ai bani in ziua aceea,  noaptea te perpelesti in pat gandindu-te ca vrei sa vina mai repede momentul cand va fi a ta si ti-e frica de faptul ca poate nu o vei mai gasi a doua zi. Apoi, vine dimineata si te duci sa o cumperi. Poti descoperi ca nu ti-o permiti totusi sau ca, desi ai banii, nu merita sa platesti atat pentru ea, sa descoperi ca a cumparat-o altcineva sau ca iti era mica, ori ca, desi ti se paruse frumoasa era totusi urata, sau ca de fapt materialul nu era de calitate, sau poate pur si simplu sa iti placa si sa o cumperi. Apoi poate ca o sa o porti o data, de doua ori, de noua ori si sa te plictisesti de ea, sau sa o arunci, sau sa o dai unei prietene, sau sa iti placa atat de mult si sa se dovedeasca atat de potrivita incat sa o folosesti multa vreme pana la uzura totala  Posibil toata viata. Dar ai iubit vreodata bluza?

Am auzit multa lume facand tot felul de diferente absurde, intre dragostea crestina si dragostea sexuala sau dragostea parinteasca si dragostea nu mai stiu de care, etc. Asta nu este o impartire realista, ci iarasi vorbim de o simpla confuzie. Dragostea inseamna a vrea binele cuiva, a-i dori evolutia, a-i dori sa atinga perfectiunea unei fiinte umane desavarsite. Dragostea inseamna respect pentru tot ce inseamna obiectul  iubit, nu un respect venit din teama care nu e altceva decat o cenzurare a propriilor manifestari, ci adevaratul respect, acela de a nu avea ingamfarea de a crede ca stii ce e bine pentru el, de a incerca sa il schimbi sau de a avea pretentii de la el. Si asta nu vine de la sine, ci se obtine prin munca multa si efort, in timp. Dragostea este o alegere. Din acest punct de vedere, dragostea seamana cu seductia, doar ca premeditarea nu este de a crea o stare in celalalt, ci in tine insuti. Nu degeaba orientalii iubeau intai plante sau animale, inainte sa cuteze sa iubeasca un om. Daca nu regasesti aceste lucruri in relatiile tale, nu te mai gandi la dragoste, este doar o ipocrizie sa o faci.

Trebuie sa te iubesti ca sa te iubeasca altii? Uita.

Toata lumea se iubeste si asta face cel mai bine. Suferinta in general si gelozia in particular vin din dragostea fata de sine (numita si amor propriu, orgoliu, ego) si nu din dragostea fata de celalalt sau ceilalti. Dragostea nu aduce suferinta niciodata, aduce doar implinire, bucurie, lumina. Orgoliul, ambitia, atractia aduc suferinta. Este de fapt suferinta faptului ca nu primim atractia pe care o vrem din partea altor oameni. Toata lumea stie asta si toata lumea crede ca sunt doar niste exagerari. Nu sunt.

Exista in oameni o balanta intre cele doua feluri de dragoste. Astfel,  cei care inclina balanta in favoarea iubirii fata de celalalt, ceilalti sau creatie in general si in defavoarea iubirii fata de sine, cunosc din ce in ce mai putine emotii negative. Si acest lucru se obtine prin multa munca constienta si efort, dar ce este important de stiut este ca suferinta vine din conceptia ca meritam lucruri si din dorinta de a detine ceva ce nu poate fi detinut decat oarecum iluzoriu. Realitatea vine sa contrazica iluziile si asta naste suferinta. In relatiile din societatea actuala multi oameni renunta sau isi imagineaza ca renunta in mod voluntar la libertatea proprie pentru a se conforma dorintei altui om de a poseda si accepta sa fie detinuti, dar chiar si asa, relatiile cunosc certuri si suferinta perpetua datorita faptului ca oamenii nu dispun in mod integral de libertatea lor si a faptului ca oricum actiunile unui om au ca limita individualismul sau. Cu alte cuvinte, diferentele dintre tine si alta persoana pot continua la infinit, ceea ce inseamna ca pretentiile tale fata de ea pot fi infinite, iar cealalta persoana nu se poate conforma preferintelor tale, chiar daca ar vrea asta, decat pana la un anumit punct. De aici tot felul de discutii in asa zisele texte de psihologie de cuplu, despre compromisurile pe care ar trebui sa le facem si pe care nu, ca sa ramanem cu orgoliul intact, cu alte cuvinte cu amorul propriu intact. Problema psihologiei insa este ca nu se adreseaza cauzei raului, ci incearca doar sa trateze efectele. In loc sa vindeci cauza durerii, iei doar o pastila cu efect de cateva ore.  Cata vreme consideri emotiile negative precum suferinta sau gelozia ca fiind justificate, normale, firesti, atunci nu ai scapare si nici nu poti avea acces la un alt tip de relatie de o alta calitate. Poti doar sa iei o pastila atunci cand te doare capul.

Si daca te intrebi daca exista relatii fara certuri, probleme, durere, afla ca exista. Am eu una.

Amiraelus

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
7535 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Joi, 25 Martie 2010

Etichete pentru acest articol:

dragoste, iubire


S-ar putea sa va intereseze si:

Obiceiuri proaste ale barbatilor care indeparteaza femeile sunt multiple si se inmultesc [..]
citeste si comenteaza
Daca stii ca ai putin timp liber si vrei sa-l petreci cu el, si daca ai o vaga idee ca [..]
citeste si comenteaza
Vi s-a intamplat vreodata sa va priveasca cineva si sa intelegeti ce gandeste, doar [..]
citeste si comenteaza
Stim cu totii ca frumusetea conteaza mai degraba la femei, nu la barbati. Tot atat de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Este dorinta fiecarei femei iar pentru asta multe din noi sunt dispuse sa ofere sume consistente [..]
citeste si comenteaza
Timp de preparare: 15-20 min Ingrediente: [..]
citeste si comenteaza
Modele diverse, culori asemenea. Alegeti si distrati-va la mare, la soare! [..]
citeste si comenteaza
Traim in orase poluate, de cele mai multe ori murdare... Iata ce poate face arta ....din praf. [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate