Femeia – metafora vietii in Alchimia Frumosului in grafica si pictura lui Mihai Catruna

Album_de_arta

Femeia – metafora vietii, cu trup modelat de sculptori celesti si suflet angelic. Te cheama si te ispiteste sa-i intelegi misterul, voluptatea, inocenta, maternitatea. Citindu-i misterul si dezlegandu-i enigma vei gasi toate raspunsurile pe care omenirea le cauta inca din zorii vietii.

In trupul ei sta ascunsa, ca intr-un sanctuar, samanta vietii, in ochii ei, frumusetea lumii, in spiritul ei, nemurirea! - Floarea Carbune

Cu adevarat o "alchimie" interpretativa a frumosului picturii d-lui Mihai Catruna, creata de doamna Floarea Carbune, se afla cu o grafica exceptionala in format online, punand in evidenta fiecare detaliu ce intereseaza privitorul. Interpretarile sunt, de altfel, asa cum insasi autoarea este: simpla prin expresivitatea complexitatilor posibile; filosofica, dar cu elemente comprehensive tuturor; indragostita de frumos prin acea putere a iubirii marturisite(!); poetica, insa insotita de atentia detaliului din optica prozatorului realist, imbogatita pregnant totusi de tenta interpretativ-poetica.

 Pe scurt, o lucrare descriptiv-filosofica, cuprinzatoare prin expresivitate, poetica, dar mai ales iubitoare de frumos in totalitatea metaforelor rezultate prin prisma conexiunilor enciclopedice sugerate de opera picturala a d-lui Mihai Catruna. Mai bine insa sa lasam cartea sa ne cante si sa ne incante de la sine! (Valerian Mihoc)

 

Argument


Lumini şi umbre la început de mileniu III

Motto: „Arta este sangele vietii!”

Mileniul III este un prunc inca, un prunc nascut batran, plin de contradictii si alienat de „criza” provocata. Dar,  in intunericul produs artificial,  straluceste Lumina astrilor nascuti în zbuciumul acestor vremi,  precum floarea de lotus din apa noroioasa. Si ma refer la pictori, poeti, muzicieni etc.

Lumina astrilor este cu atat mai vie cu cat mai dens este intunericul. Acesti artisti atat de debordanti in toate formele artei lor, traiesc intr-o continua cautare desi sunt ignorati de societatea care nu are nevoie de Cultura si de oameni cultivati. Acestea sunt „umbrele” inceputului de mileniu III. „Umbrele” toamnei unui prunc nascut batran. Dar, sa fim optimisti… cu cat se indeseste ceata cu atat mai mult artistii,  mai viu, mai colorat si mai poetic,  exprima idealul acestor vremuri,  pe care se straduiesc sa le zugraveasca intr-o paleta de culori cat mai nuantata. Este victoria Luminii asupra Ignorantei cultivate si întretinute.

 

Pictorul

Desteptat in zorii lumii,

A dorit desavarsirea,

Astfel, el picta femeia,

Si pe panza trase linii

Adunand pe ea lumina

Unor sani rotunzi si grei.

Din apusuri ce-ntarzie,

Si din tuse-nfiorate,

Prinde nimb si intrupare

O splendoare stravezie...

Pictorul

"Am visat desavarsirea,

Si-am visat-o ca femeie."

de Floarea Carbune

(inspirata de imaginea din coperta)

 

Pictura simbolista

Simbolismul a renascut din propria-i cenusa, artistii apeland, mai mult ca oricand, la exprimarea simbolica. Fortele vietii sunt adunate aici, metafore vii in asteptarea vietii fecunde; splendoarea culorilor si a formelor,  cat si a tematicii,  ne dezvaluie deplina maturitate a artistului.

Mihai Catruna poseda un acut simt al realitatii vietii pe care o incorporeaza propriului sau Eu … dupa ce a fermentat-o, mistuit-o si metamorfozat-o cu pasiune. Limbajul pe care il foloseste in lucrarile sale - pictura si grafica - simbolizeaza gandirea vie care a penetrat Lumea,  transformand-o…In creatia sa sunt prezente toate tonurile de Albastru,  tonuri ce se intrepatrund,  dand nastere la reflexe si umbre transparente. Toate acestea,  laolalta,  trezesc vibratii intense in sufletul privitorului, viata luminoasa a Lumii din ele alcatuind o simfonie cromatica al carei efect il simti cand ii privesti tablourile. Pictorul poarta in sufletul sau vibratiile inalte ale poeziei vietii … pe al carui Cer aluneca norii incarcati cu  „efluvii magnetice”.

Fragmente din albumul de arta  „Alchimia frumosului in grafica si pictura lui Mihai Catruna" -de Floarea Carbune

 

Romani ce si-au dat concursul...

Romani, concetateni poate nestiuti, oameni ce colaboreaza si conlucreaza impreuna in ciuda acestui fapt, sunt creeatori de frumos, inspirandu-se reciproc si-au dat concursul si impreuna au creeat ceva... un lucru super frumos! De o frumusete unica si originala!!

Un Album unic in tara, ce poate reprezenta un deschizator de drumuri si un precursor in/si pentru alte contexte mult mai elaborate? In orice caz, aceasta colaborare a atras atentia chiar de peste hotare si ca atare a fost super-premiat, cu premiul de excelenta in Japonia:

 

The International Contest „Art & Life”-Japan-2012

Floarea Carbune:

- Marele Premiu, sectiunea:Album de arta;

Mihai Catruna:

- Marele premiu, sectiunea:Pictura;

- Diploma de Excelenta la sectiunea:Grafica;

- Diploma de Excelenta la sectiunea:Ilustrare de carti si reviste.

Nicoleta Cimpoae:

- Premiul Special la sectiunea Tehnoredactare.

2013

Floarea Carbune:

Premiul LSR(Liga Scriitorilor Romani) la sectiunea:Confluenta artelor.  
[ Diploma neemisa inca]

Acestea se pot vedea pe viu, ca sa spunem asa, la acest link:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4740757117834&set=a.2008495933012.2123169.1262127092&type=3&theater

  Premiile acestea, prin tot si toate a ceea ce a insemnat acest album (pictura, intocmire, grafica, arta, tehnoredactare...), daca gandim obiectiv prin perspectiva unei tari cu o tehnica la cel mai inalt nivel, asa dupa cum are Japonia, gasim ca reprezinta foarte mult! Iar ca aceasta tara apreciaza si mai ales premiaza acest album, inseamna apogeul acestei colaborari fructuoase!! Meritul este al doamnei care l-a creeat si care a avut ideea originala mai ales, doamna Floarea Carbune!

 

„Alchimia frumosului în grafica si pictura lui Mihai Catruna" - de Floarea Carbune

Click aici pentru intreaga carte.

 Atasat pe acolo mi-a atras atentia un comentariu frumos, al doamnei:

Am patruns cu sfiala in universul pictorului, condusa cu maiestrie de cuvintele poetei si am descoperit un sanctuar al dragostei, misterului, frumosului si armoniei. Aici, minunatele picturi atrag atentia privitorului, iar cuvintele poetului bucura inima cititorului. Pentru poet(a) si pictor, arta este o metafora. Ca beneficiar al frumosului creat de acestia, imi exprim admiratia, le mulțumesc si-i felicit pentru minunatul rezultat al colaborarii lor fructuoase, dorindu-le noi succese în viitor!!
 
Un articol postat de: Valerian Mihoc

Nota obtinuta:
9.8 (49 voturi)
4062 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 07 Mai 2013

Etichete pentru acest articol:

grafica, frumos, cartiS-ar putea sa va intereseze si:

Au mai fost scrise probabil multe astfel de scrisori. Stiu ca ele au fost scrise de mame [..]
citeste si comenteaza
Luna august este pe sfarsite. Mai este putin si incepe luna septembrie, odata cu ea [..]
citeste si comenteaza
Fiecare dintre dumneavoastra, cu siguranta, ar vrea sa fie catalogata drept o femeie [..]
citeste si comenteaza
Mari sau mici, copii ori adulti, destul de rar ne gasim ragaz sa-i multumim mamei pentru [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Iata cum trebuie sa evaluezi corect un obiectiv. Sunt cateva intrebari la care trebuie sa iti [..]
citeste si comenteaza
Draga, trecutule, Iti scriu acum, dupa indelungi ezitari. Iti scriu pentru vremea in care te [..]
citeste si comenteaza
Nu se intreaba nimeni, cum de ar fi posibil ca dintr-un refuz de acest gen, un om sa se consacre [..]
citeste si comenteaza
Fiecare dintre noi simte saptamanal trairi precum: stres, tensiuni, teama, tristete, ingrijorare, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate