Paralizia in timpul somnului

Ceea ce mai demult parea a fi o adevarata problema de sanatate, iata ca, prin ajutorul informatiilor adunate pana in zilele noastre, se dovedeste a fi, de fapt, un caz comun, cunoscut sub denumirea de dereglare a somnului, mai exact “paralizia in timpul somnului”.

Paralizia in timpul somnului este acea tulburare in care cel care se afla in stadiul de somn are parte de experiente nu tocmai placute. Aceasta este prezenta, de cele mai multe ori, in timpul somnului, insa nu rare sunt ocaziile in care respectiva dereglare se face simtita chiar si inainte de somn.

 

Cum se face simtita paralizia in timpul somnului?

► Un prim semn care poate determina aceasta dereglare sta in imposibilitatea de a misca sau vorbi. Ambele simptome sunt extrem de stresante si pot afecta persoana in cauza prin trairea unei adevarate spaime.

► Un alt simptom intalnit in cazul paraliziei in somn il reprezinta aparitia halucinatiilor, halucinatii auditive sau  vizuale, sau, simplul sentiment de deplasare sau miscare (plutire).

► Viziunile care constau in intalnirea de creaturi groaznice fac si ele parte din “procesul“ paraliziei in timpul somnului.

 

Cauza paraliziei in somn

Cauza paraliziei in somn se datoreaza procesului de trecere din etapa de adormire in cea de vis. Astfel, pe tot parcursul unui vis, organismul protejeaza persoana, prin paralizarea musculaturii, in scopul evitarii unei eventuale raniri. Prin urmare, persoana care traieste paralizia in somn este perfect constienta, insa continua sa se lupte cu neputinta de a se misca sau a striga dupa ajutor.

Senzatia de insuficienta respiratorie aparuta in timpul paraliziei in somn se datoreaza incetinirii muschilor tonusului muscular, tonusul cailor respiratorii superioare. Acest fapt conduce la senzatia de sufocare si de imposibilitatea de a respira. Se face instalata senzatia de greutate pe piept, de contractie a cailor respiratorii. Teama, panica, fac posibila o eventuala  lupta in scopul eliberarii de sub presiunea simtita in timpul paraliziei in somn, lupta care, poate se demonstreaza, de cele mai multe ori, a fi benefica pentru cel care doarme.  Cu toate acestea, cea mai buna solutie pare a sta in incercarea de a invinge teama si de a se incerca deschiderea ochilor.

Parerea neurologilor, in ceea ce priveste paralizia in somn si teama intensa traita, este ca aceasta dereglare vine din partea  activitatilor petrecute in nucleul amigdalei. Cunoscuta ca si acea parte a creierului care controleaza emotiile, amigdala joaca un rol principal in controlarea emotiilor, trairilor din organismul uman, in special al psihicului, atat de important pentru o viata cat mai sanatoasa si armonioasa.

 

Solutii pentru prevenirea paraliziei in timpul somnului

►  Evitarea gandurilor negative;

►  Incercarea de a scapa de stres, in special, inainte de ora de culcare;

►  Schimbarea pozitiei de somn obisnuite;

►  Consumarea unei cani cu lapte caldut, datorita triptofanului prezent in lactate, substanta care ajuta creierul sa preia mesajele;

►  Consumarea alimentelor bogate in triptofan, ca banana, branza de vaci, peste, curmale uscate;

►  Evitarea consumului de ciocolata, a ceaiului cu continut de cofeina, cafeaua decofeinizata, medicamente cu continut de cofeina;

►  Evitarea mancarurilor picante;

Nicotina face si ea parte din factorii care pot contribui la paralizia in timpului somnului, prin urmare, este recomandat ca tigara inainte de culcare sa fie pe cat mai mult evitata, datorita consecintelor nocive, asemanatoare cofeinei.

Un articol de: Roxana Florescu

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
2999 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 15 Mai 2013

Etichete pentru acest articol:

tulburari de somn, cosmaruri, atacuri de panica, paralizie in somn


S-ar putea sa va intereseze si:

Ma intreb oare cati dintre noi stiu cate ceva despre acest organ vital al organismelor de [..]
citeste si comenteaza
O afectiune a tiroidei, din ce in ce mai intalnita in prezent, este hipotiroidia. Este o [..]
citeste si comenteaza
Boala Basedow-Graves sau Parry este o afectiune a tiroidei hiperfunctionale. Mai este [..]
citeste si comenteaza
Inca de la inceputul pandemiei de coronavirus, multe persoane si-au facut “stocuri” [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Luna iubirii nu poate fi celebrata altfel decat prin iubire. Un historical romance plin de [..]
citeste si comenteaza
Vara organismul nostru este mai solicitat decat in general datorita stresului termic, consumand o [..]
citeste si comenteaza
De-ai vrea vreodata sa ma ierti Dar cu blandete sa ma certi [..]
citeste si comenteaza
Te asemeni unui zbor de fulgi de nea, Aievea-mi icoanei de-nchinaciune a mea, Si-a celor ce [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate