Interviu cu o doamna avocat de origine romana, stabilita in SUA

IACOB-Anca-wb

Anca Iacob este avocat, specialist in Criminal Defense, Immigration, Bankruptcy & Chapter Seven

Anca Iacob s-a nascut si a crescut in Bistrita, iar in prezent locuieste de 11 ani, impreuna cu sotul si fiul ei, care a implinit de curand un 4 ani, in Phoenix, Arizona, unde i s-au stabilit de altfel, si fratele si parintii. A absolvit dreptul, este specialist in Criminal defense, Immigration, Bankruptcy si Chapter 7 si a reprezentat sute de cazuri in care inculpatii se faceau vinovati de posesie si vanzare de droguri sau arme, furturi, frauda ori infractiuni contra persoanei. S-a orientat mai mult spre family based immigration si considera ca datorita crizei economice, numarul cazurilor de backruptcy va creste in fiecare luna. Desi pana acum a lucrat mai mult pentru romani, intentioneaza sa isi diversifice clientela si cu persoane din alte nationalitati. Principiul dupa care se conduce in munca este onestitatea, mai ales ca in relatia client-avocat, spune Av. Anca Iacob, nimic nu este mai important decat comunicarea, acesta fiind si unul din motivele, pe langa imposibilitatea de a dezvolta o relatie bazata pe incredere, pentru care mai si refuza unele solicitari. Isi percepe onorariul in functie de complexitatea cazului si recunostinta clientului este pentru ea cea mai mare recompensa, cu atat mai mult cu cat profesia pentru care s-a pregatit este o permanenta provocare intelectuala.

 

Daca ar fi sa schimbe ceva, Av. Anca Iacob declara ca si-ar dori mai putin stres, insa ce mai conteaza acest lucru, din moment ce face totul din pasiune, astfel ca satisfactia pe care o are atunci cand castiga un caz este enorma. Dupa parerea ei, greseala nu face casa buna cu aceasta profesie, iar atunci cand vine vorba sa le dea un sfat celor mai tineri in bransa, le recomanda networking-ul.

 

FemeiaStie.ro: Ati fost un copil care de mic avea simtul dreptatii? Exista in trecutul dumneavoastra „pre-universitar” ceva care sa indice ca aveati sa va hotarati pentru drept? De ce ati ales totusi, dreptul?

Av. Anca Iacob: In cazul meu, cred ca simtul dreptatii s-a dezvoltat din copilarie si s-a perpetuat de-a lungul timpului. Consider ca intotdeauna am „simtit” ca vreau sa ma dedic acestei profesii, de aceea toate deciziile pre-universitare pe care le-am luat au pornit de aici. Am ales dreptul tocmai pentru ca nu vedeam ce altceva as fi putut face – nimic nu ma atragea mai mult.

 

FemeiaStie.ro: In munca dvs. aveti voie sa gresiti?

Av. Anca Iacob: Cu totii gresim, a gresi este omeneste, dar in aceasta meserie, prudenta este imperativa.

 

FemeiaStie.ro: Sunteti casatorita si daca da, cand si unde a avut loc acest eveniment? Va rog sa ne spuneti cateva cuvinte despre sotul dvs.

Av. Anca Iacob: Da, sunt casatorita, tot cu un bistritean, pe care l-am cunoscut insa, aici. Cosmin si cu mine am spus „da” pe 31 decembrie, 2004, in Phoenix. Dupa ce si-a terminat MBA-ul, sotul meu s-a specializat in financial services.

 

FemeiaStie.ro: In ce alte orase/state ati mai locuit pana sa va stabiliti in Arizona si in ce perioada?

Av. Anca Iacob: Inainte sa venim in Arizona, am mai locuit doi ani si jumatate in Tallahassee, Florida, unde am si urmat de altfel, dreptul, la Florida State University College of Law.

 

FemeiaStie.ro: Unde ati facut practica in timpul studiilor si cu ce viziune asupra viitoarei profesii ati iesit de pe bancile facultatii; credeti ca in cazul unui absolvent de drept, notele obtinute pe parcursul anilor de studii reflecta in mod clar tipul de activitate pe care o va desfasura ca avocat?

Av. Anca Iacob: Pe perioada studiilor am lucrat pentru mai multe organizatii non-profit care ofereau servicii celor mai putin privilegiati. Oricum, la absolvire nu stiam inca spre ce ma voi indrepta in cariera, ci doar ca pasul urmator era sa trec examenul de barou in Arizona, iar apoi sa imi caut un post. Pentru un proaspat licentiat, notele nu reflecta sub nici o forma optiunea pe care o va face ca viitor avocat, intrucat aceasta depinde de o multime de alti factori.

 

FemeiaStie.ro: In ce ramura v-ati specializat?

Av. Anca Iacob: Imediat dupa ce am terminat studiile, am lucrat ca avocat din oficiu pentru Maricopa County – criminal defense.

 

FemeiaStie.ro: De ce ati decis sa va specializati in criminal defense si care sunt cele mai frecvente cazuri pe care le reprezentati?

Av. Anca Iacob: In ceea ce ma priveste, se poate spune ca am ajuns sa ma specializez in „Criminal defense" mai mult printr-un joc al soartei. De cand am inceput sa profesez si pana acum, am reprezentat sute de persoane aflate in diferite situatii – ar fi multe de enumerat, dar printre altele, as aminti posesie si vanzare de droguri sau arme, furturi, frauda, infractiuni contra persoanei, etc.

 

FemeiaStie.ro: Cum este sa aperi inculpatul si de ce credeti ca unui inculpat este mai bine sa i se aplice pedeapsa minima si nu cea maxima, in cazul in care se dovedeste ca este vinovat?

Av. Anca Iacob: Raspunsul nu este unul concret – depinde de situatie. Uneori, ai cazuri foarte bune, in sensul ca dovezile nu suporta acuzatiile si deci, poti face foarte multe pentru client. Alteori insa, cazurile sunt mai dificile si avocatul apararii are datoria sa obtina cel mai bun rezultat, in functie de dovezile existente. Referitor la cea de a doua intrebare, trebuie sa stiti ca nu toti inculpatii merita o pedeapsa minima. Cateodata, in cazul recidivistilor, unde acuzatiile au fost deja dovedite, este potrivita o pedeapsa mai aspra, insa nu trebuie neglijate nici diferitele aspecte ce tin de situatia inculpatului, cum ar fi cele socio-economice, intelectuale, psihologice, etc. Foarte multi dintre acestia prezinta circumstante atenuante care in ansamblu, sunt cea mai buna explicatie pentru comportamentul lor deviant. Iata de ce, din cand in cand, masura care se impune nu este pedeaspa, ci mai degraba rezolvarea acestor probleme.

 

FemeiaStie.ro: Cum este sa ramai singur in apararea celui vinovat?

Av. Anca Iacob: Asa cum am mai amintit, depinde de situatie. Daca ajungi sa castigi, satisfactia este enorma. Alteori, desi suntem datori sa facem tot ce putem pentru client, nimeni si nimic nu ne ajuta, pentru ca practic, toate dovezile sunt impotriva.

 

FemeiaStie.ro: Ce ne puteti spune despre activitatea dvs. in immigration si care sunt cele mai frecvente cazuri cu care va confruntati in acest domeniu?

Av. Anca Iacob: Mi-am concentrat atentia mai mult spre family based immigration, desi am atins, desigur si alte aspecte. Din pacate, immigration-ul fiind un subiect foarte dezbatut in ziua de azi, nu exista prea multe sanse pentru cei ce vor sa ramana legal in aceasta tara. In specialitatea mea, majoritatea cazurilor sunt cele care implica solicitarile de rezidenta permanenta (applications) din partea unuia dintre membri familiei pentru alt/alti membru/membri ai familiei.

 

FemeiaStie.ro: S-a intamplat sa reprezentati vreodata vreun emigrant care avea ordin de deportare din SUA? Mai exista vreo sansa pentru asemenea persoane?

Av. Anca Iacob: Sigur ca am intalnit si astfel de situatii si de curand chiar am incheiat un proces de acest gen. Bineinteles ca mai exista unele sanse pentru persoanele ce se incadreaza la anumite categorii de emigranti, iar factorii care influenteaza posibilitatea ca astfel de persoane sa ramana sau nu in tara sunt destul de numerosi.

 

FemeiaStie.ro: Am dori sa ne spuneti cateva cuvinte si despre un alt domeniu in care aveti specializare si anume, despre banckruptcy. Care este procedura in Statele Unite pentru o persoana fizica aflata in incapacitate de plata, in ce masura poate fi aceasta iertata de datorii, in ce conditii si cu ce consecinte?

Av. Anca Iacob: Datorita schimbarii majore din 2005, orice persoana fizica poate sa aplice pentru „iertarea” de datorii, insa conditiile au devenit deja mai multe si mai stricte. Desigur ca datoriile respective pot fi stinse, pentru ca sa nu uitam ca exista diferite tipuri de bankruptcy, care se aplica in functie de fiecare situatie in parte. De exemplu, conform Chapter 7, in cazul unei persoane care ajunge la curtea federala si se califica, este posibila iertarea datoriilor, cu mici exceptii, insa standardele sunt diverse si utilizarea lor depinde de circumstante.

 

FemeiaStie.ro: Sunt usor sau dificil de reprezentat in instanta asemenea cazuri? Pe masura ce criza economica avanseaza, cat de mare devine incidenta unor astfel de procese? Ce gen de persoane sunt cele care ajung in asemenea situatii?

Av. Anca Iacob: Inca o data, nu am un raspuns direct. Exista cazuri grele, unde pot sa apara o serie de dificultati pe parcurs sau altele, care trec foarte repede si usor prin sistem, insa asa cum va puteti imagina, datorita crizei economice, numarul lor va creste in fiecare luna. Oricum, in aceasta situatie ajung persoane din toate paturile sociale pentru ca repet, criza economica din prezent nu tine cont de nici un fel de bariere sociale.

 

FemeiaStie.ro: Puteti sa ne redati pe scurt, exeprienta dvs. de pana acum, ca avocat? Cine sunt posibilii dvs. clienti/reclamanti si cum ii descoperiti?

Av. Anca Iacob: Deocamdata, marea majoritate a clientilor mei sunt romani, insa intentionez ca pe viitor sa imi diversific clientela, in sensul ca as dori ca persoanele care vor apela la serviciile mele sa fie si din alte nationalitati.

 

FemeiaStie.ro: Joaca Internet-ul vreun rol in acest sens?

Av. Anca Iacob: Desigur, si inca unul foarte important, datorita faptului ca tot mai multe persoane folosesc Internet-ul ca pe un instrument cu ajutorul caruia gasesc raspunsuri la intrebarile pe care le au, indiferent de natura lor. Un procent destul de semnificativ din cei care ma contacteaza obtin coordonatele mele de pe Internet.

 

FemeiaStie.ro: Pe ce se bazeaza in primul rand relatia pe care o aveti cu clientii?

Av. Anca Iacob: Vreau sa cred ca relatia mea cu clientii se bazeaza pe incredere si imi doresc in primul rand, ca toti cei care ma contacteaza sa descopere in mine si un om cu care sa poata sa comunice.

 

FemeiaStie.ro: Cum va adunati informatiile pentru cazurile la care lucrati?

Av. Anca Iacob: Depinde de tipul de informatii. In general, clientii ne furnizeaza informatii cu caracter personal, insa daca am nevoie de altfel de date, Internetul este de obicei, o sursa foarte buna si desigur, la fel si cartile.

 

FemeiaStie.ro: Obisnuiti sa refuzati anumiti clienti sau acceptati toate cazurile pentru care sunteti solicitata?

Av. Anca Iacob: Nu accept toate cazurile, sunt situatii cand o anumita relatie profesionala pur si simplu nu poate sau nu ar trebui sa existe, iar eu incerc sa evit asemenea lucruri.

 

FemeiaStie.ro: Ce anume inclina balanta atunci cand acceptati un caz si din ce motiv refuzati alte cazuri?

Av. Anca Iacob: Ori de cate ori accept un caz, factorul cheie este comunicarea intre mine si client, iar daca pe altele le refuz, de vina sunt fie conflictul de interese, fie faptul ca eu consider ca nu pot sa fac nimic in acea situatie, fie lipsa de comunicare si imposibilitatea de a dezvolta o relatie bazata pe incredere.

 

FemeiaStie.ro: Cum colaborati cu alti avocati?

Av. Anca Iacob: Depinde de imprejurari. De obicei, colaborez foarte bine cu colegii de breasla, insa atunci cand se intampla sa ne situam pe pozitii adverse, presiunea situatiei schimba cursul obisnuit al lucrurilor.

 

FemeiaStie.ro: Care este principiul dupa care va conduceti in profesia dvs.?

Av. Anca Iacob: Onestitatea.

 

FemeiaStie.ro: Ati intalnit oameni ai legii al caror principiu era sa nu aiba nici un principiu?

Av. Anca Iacob: Fara indoiala ca am intalnit, astfel de oameni exista peste tot, indiferent de profesie sau de statutul lor social.

 

FemeiaStie.ro:  Apelati de obicei, la ajutorul tribunalulu, in cazurile pe care le aveti de solutionat?

Av. Anca Iacob: In general, este de preferat ca solutionarea unui caz sau a unei situatii sa se faca in afara tribunalului, dar acolo unde acest lucru devine imposibil, nu ai incotro si trebuie sa apelezi la o hotarare judecatoreasca.

 

FemeiaStie.ro: Vi s-a intamplat sa nu puteti solutiona un caz si sa va trimiteti clientul la o alta firma de avocatura?

Av. Anca Iacob: Ca avocat, nu poti sa faci absolut totul si nici sa solutionezi orice tip de caz. Sunt de parere ca trebuie sa ne cunoastem limitele, de aceea daca un caz nu este de domeniul meu, incerc sa il pun in legatura pe cel care m-a contactat cu un avocat competent in domeniu.

 

FemeiaStie.ro:  Cum vedeti cazurile de malpraxis in profesia dvs.?

Av. Anca Iacob: Consider ca asemenea situatii sunt daunatoare, de aceea ca avocat, trebuie sa fii foarte constiincios si sa tratezi cu seriozitate orice caz.

 

FemeiaStie.ro: Cum va percepeti onorariul?

Av. Anca Iacob: In general, imi percep onorariul in functie de cat de complex este cazul la care lucrez.

 

FemeiaStie.ro: Obisnuiti sa acceptati si cazuri in care clientul nu va poate achita onorariul cerut?

Av. Anca Iacob: Da, pot sa spun ca fac foarte multe ore pro bono, ceea ce nu ma deranjeaza pentru ca ma bucur sa ii ajut si pe cei care nu au posibilitatea materiala de a-si permite un avocat.

 

FemeiaStie.ro: Care este cea mai mare recompensa in profesia dvs.?

Av. Anca Iacob: Nimic nu se compara in aceasta privinta cu recunostinta clientului, atunci cand este multumit de rezultatul obtinut.

 

FemeiaStie.ro:  Sunteti o avocata scumpa in comparatie cu alti avocati?

Av. Anca Iacob: Nu, nu consider ca onorariile mele ar fi mari. De obicei, sunt rezonabile, cred eu, in comparatie cu cele practicate de alti avocati.

 

FemeiaStie.ro: Considerati ca fiecare caz este unic si la fel fiecare delicvent?

Av. Anca Iacob: Sunt convinsa ca fiecare caz este unic, la fel si fiecare delicvent. Fiecare caz este diferit si trebuie tratat ca atare, de asemenea, fiecare delicvent are caracteristici deosebite, care joaca roluri diverse, ce trebuie scoase in evidenta la momentul potrivit.

 

FemeiaStie.ro: Sunteti de parere ca delicventii au, ca orice om de altfel, si parti bune, care din pacate, nu au fost suficient lucrate?

Av. Anca Iacob: Cu totii avem insusiri bune si rele – insa din pacate, majoritatea delicventilor au o experienta de viata nu tocmai propice unei existente linistite, care sa urmeze un anumit curs, in functie de o serie de reguli si norme.

 

FemeiaStie.ro: Ce anume vi se pare cel mai periculos in profesia dvs.?

Av. Anca Iacob: Nimic nu mi se pare mai periculos in aceasta profesie decat greseala.

 

FemeiaStie.ro: André Malraux spunea ca adevarul despre un om consta in principal, in ceea ce respectivul trece sub tacere. Se probeaza aceasta afirmatie in practica juridica?

Av. Anca Iacob: Poate ca da, poate ca nu. Ca avocati ai apararii nu stim in ce masura clientii nostri ne ascund sau nu ceva, iar daca fac acest lucru, este mai bine sa nu stim.

 

FemeiaStie.ro:  Se practica discriminarea in profesia dvs.?

Av. Anca Iacob: Nu stiu.

 

FemeiaStie.ro: Este necesar ca tu, ca om al legii sa fi suferit mai intai, ca sa ii poti intelege pe cei care devin victime sau cazurile de violenta?

Av. Anca Iacob: Mi-ati pus o intrebare interesanta. Dupa parerea mea, trebuie sa dispui macar de capacitatea de a te transpune intr-o asemenea situatie, daca vrei sa intelegi anumite aspecte si nuante ale unui caz.

 

FemeiaStie.ro: Va dezgusta delicventii sau dictatorii?

Av. Anca Iacob: Va dati seama ca am reprezentat foarte multi delicventi si nu as fi putut face acest lucru daca m-ar fi dezgustat. In schimb, cu dictatorii este o alta poveste...

 

FemeiaStie.ro: Daca ati fi fost chemata sa il aparati sa spunem, pe Hitler, ati fi acceptat provocarea? V-ati dori sa reprezentanti in instanta o vedeta, sa zicem, pe Britney Spears?

Av. Anca Iacob: Nu, nu cred ca l-as fi aparat pe Hitler, iar in privinta lui Britney Spears trebuie sa recunosc ca nu am neaparat o dorinta de genul acesta.

 

FemeiaStie.ro: Exista oameni in tagma dvs. cu care nu ati dori sa aveti de-a face?

Av. Anca Iacob: Sunt de parere ca sunt oameni si oameni in fiecare tagma... Cu unii comunici intr-un fel, cu altii intr-altul.

 

FemeiaStie.ro: Este posibil sa va raportati la profesia dvs. ca la o permanenta provocare intelectuala?

Av. Anca Iacob: Da, profesia pe care o practic este intr-adevar o permanenta provocare intelectuala, in special pentru ca mereu apar lucruri si situatii noi, cu care nu ai mai avut ocazia sa te confrunti.

 

FemeiaStie.ro: Ca avocat cu experienta, ce recomandare le-ati face celor care abia acum se apuca de treaba, in aceasta bransa?

Av. Anca Iacob: Cred ca networking-ul este vital. Fara doar si poate...

 

FemeiaStie.ro: Ce v-ati dori sa schimbati in munca pe care o faceti ?

Av. Anca Iacob: Mi-as dori mai putin stres...

 

FemeiaStie.ro: Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ati primit in profesia dvs. si cum l-ati aplicat?

Av. Anca Iacob: Cel pe care l-am dat si eu, mai sus... Din pacate, nu am inceput sa-l aplic decat mai tarziu.

 

Un interviu realizat de: Octavian D. CURPAS

Phoenix, Arizona, SUA

Nota obtinuta:
9.4 (18 voturi)
5831 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 16 Iunie 2012

Etichete pentru acest articol:

interviuri, avocati


S-ar putea sa va intereseze si:

Autismul este o tulburare de dezvoltare si una dintre cele mai severe tulburari [..]
citeste si comenteaza
Vizi Imre ne-a cucerit la Vocea Romaniei, nu numai cu vocea lui speciala, ci si cu felul [..]
citeste si comenteaza
Culoare. Este cuvantul care guverneaza lumea prin ochii Roxanei Cernea. Este o tanara [..]
citeste si comenteaza
Sofi Oksanen, nascuta in 1977, este considerata cea mai importanta nuvelista in viata din [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Se intampla ca unele zile sa fie excelente, in care dimineata este o binecuvantare si deschizi [..]
citeste si comenteaza
Cui nu-i place sa mearga in picioarele goale pe plaja sau se plimbe prin iarba uda de roua? Dar mai [..]
citeste si comenteaza
Ca vrem sa acceptam sau nu, vara s-a cam terminat. Exceptand cazul in care planuiesti o vacanta [..]
citeste si comenteaza
„Simteam ca intreg trupul imi arde, ca nu mai am aer, ca in momentul urmator o sa lesin”, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate