Interviu cu Ana-Maria Negrila – noua imagine a cyberpunk-ului romanesc
SF, cyberpunk si aventuri inedite - lumile create de Ana-Maria Negrila tenteaza si captiveaza numerosi cititori dornici sa paseasca intr-un univers nou. Sa facem cunostinta cu autoarea romanului SF- Regatul sufletelor pierdute - care a devenit o adevarata senzatie.
Dupa multiple povestiri si romanul Imparatul gheturilor publicat in 2006, Ana-Maria Negrila isi invita cititorii intr-o noua aventura SF. Romanul Regatul sufletelor pierdute publicat la editura Crux Publishing in acest an a reusit sa rupa “tacerea literara” a autoarei si sa castige un numar impresionant de fani. Incercam si noi astazi sa aducem mai aproape de cititori una dintre cele mai indragite scriitoare de SF.
FemeiaStie.ro: Pentru cei care nu te cunosc, cine este Ana-Maria Negrila?
Ana-Maria Negrila: Cand am inceput sa citesc, am descoperit accesul la lumi uimitoare de basm, dezvoltate si modificate, poate in sute de ani, de catre creatorii populari, cu timpul insa, am trecut la alt fel de lumi, create de scriitori cunoscuti. Erau lumi contemporane, autohtone, medievale, posibile sau imposibile, dar nu avea importanta. Lumile acestea mi-au placut atat de mult, incat am vrut sa devin o persoana care sa le poata crea. Astfel am inceput sa scriu. Cine sunt cu adevarat nu are importanta, pentru ca sunt mult mai importanta eu, cea care se desprinde dintre paginile romanelor. Daca vocea care spune povestile mele este diferita de la un text la altul, nu inseamna altceva decat ca o noua latura a personalitatii mele a iesit la lumina asteptand sa fie descoperita de cititori.
FemeiaStie.ro: Cum este Ana-Maria ca cititor? Ce obisnuiesti sa citesti?
Ana-Maria Negrila: Am inceput sa citesc in scoala primara. La inceput am devorat basmele din colectia Povesti nemuritoare, apoi am trecut la Petre Ispirescu, Fratii Grimm si Vladimir Colin. Dupa ce am citit cartea Legendele tarii lui Vam, am vrut sa lecturez si altceva de acest autor si am gasit o culegere de povestiri, publicata in Fantastic Club. De aici, pasiunea pentru SF. Am continuat sa citesc SF si fantasy, desi am trecut si la alte genuri. L-am descoperit pe Raymond Chandler, am traversat si eu perioada Jules Verne, apoi am atacat biblioteca de acasa dupa alti autori. In primii ani, lecturile n-au fost diferite de cele ale altor copii, Karl May, Alexandre Dumas, dar am depasit repede perioada si l-am descoperit pe Maurice Druon (Regii blestemati), Marcel Proust (In cautarea timpului pierdut) si, desigur, Balzac. Anii ’80 au venit cu o noua descoperire – Umberto Eco si Numele trandafirului. Acest roman a raspuns pasiunii pentru literatura medievala si intriga politista. Tot in anii 80, am citit primele carti chinezesti (Visul din pavilionul rosu, Intamplari din lumea carturarilor, Osanditii mlastinilor etc.) si japoneze (Genji, Însemnari de capatai, Rashomon etc.), de asemenea si primele lucrari antice- Epopeea lui Gilgames, Magarul de aur, Satyricon etc. Sigur ca in paralel am continuat sa citesc si SF, gen pe care nu l-am parasit niciodata.
Deci, citesc orice gen, orice autor din orice perioada si din orice tara si consider ca un roman trebuie parcurs pana la sfarsit pentru a se putea dezvalui, de aceea rareori abandonez o carte inceputa.
FemeiaStie.ro: Cum ai ajuns sa scrii literatura Sci-Fi? Ce te-a atras la acest gen literar?
Ana-Maria Negrila: Cartile SF au fost primele pe care le-am citit, dar au fost si primele pe care le-am scris, pentru ca m-a atras libertatea de a construi aproape orice lume, limita fiind doar cea a imaginatiei . Primul roman a fost, de fapt, fantasy, dar urmatoarele povestiri, cu care am si debutat, n-au mai fost asa usor de incadrat, fiind un amalgam de cyberpunk si biopunk…. O mare parte dintre povestirile scrise in jurul anilor 2000 au fost fantastice, apoi am inceput sa experimentez si alte tipuri de lumi, cum sunt cele ale seriei Stelarium.
FemeiaStie.ro: Ai un autor favorit de SF?
Ana-Maria Negrila: Am de fapt doi – William Gibson si Ursula K. Le Guin.
FemeiaStie.ro: Cum vezi viitorul SF-ului romanesc dat fiind faptul ca in ultima vreme acest gen literar a luat amploare si pe teritoriul tarii noastre?
Ana-Maria Negrila: SF-ul romanesc a avut intotdeauna un numar de scriitori care s-au facut cunoscuti si care au publicat, chiar si in perioada comunista. Dupa cum spuneam mai sus, ei au fost cei care m-au inspirat in copilarie si adolescenta. Acum continua sa existe scriitori de SF si fantasy, atat cei care au debutat in anii 90, cat si cei care au inceput sa scrie in ultimii 10 ani. SF-ul a fost bine reprezentat tot timpul, iar dezvoltarea lui depinde de cititori, ca in cazul oricare altei specii literare.
FemeiaStie.ro: Ca parte a fenomenului SF, ce ii sfatuiesti pe tinerii autori care abordeaza acest gen?
Ana-Maria Negrila: Ca in orice domeniu, cel care doreste sa scrie are nevoie de modele (carti pe care le-a citit), cunostinte (de constructie si dezvoltare a firului narativ, personajelor etc., dar si stilistice, de ortografie, punctuatie) si nu in ultimul rand, de experienta. Daca primele se pot acumula intr-o perioada oarecare, experienta literara se construieste in timp, si deseori, prin greseli. De aceea, sfatul meu este sa nu va grabiti, sa va acordati timpul necesar sa cresteti, sa va gasiti propria voce. Chiar daca la inceput nu veti publica decat sporadic, nu este nicio problema daca lucrarile va vor fi apreciate. Puteti cauta un cenaclu in care sa va cititi creatiile. Chiar daca respectivul grup nu este neaparat de SF, nu este nimic, pentru ca veti invata si alte lucruri importante legate de elementele unei naratiuni, de stil etc.
Si inca un sfat, puteti accepta sa publicati fara sa primiti drepturi de autor, mai ales la inceput, in revistele on-line, dar niciodata, oricat de mult ati dori sa va vedeti numele pe hartie, nu acceptati sa platiti publicarea. Nu are niciun rost. O editura care-si respecta scriitorii, ofera drepturi de autor si se ocupa de difuzarea si promovarea volumului.
FemeiaStie.ro: Saga Stelarium este cu siguranta un proiect indraznet, iar primul volum - „Regatul sufletelor pierdute” - a fost intampinat cu critici favorabile. Ce surse de inspiratie ai avut in scrierea lui?
Ana-Maria Negrila: Au existat, desigur, elemente care m-au inspirat, unele provenind din carti, poate o replica sau episod care m-au impresionat intr-unul dintre romanele citite, dar o carte este formata din numeroase componente, ce pot proveni din diferite surse. Imaginatia este declansata de nenumarati stimuli, de o persoana pe care-o intalnesti intamplator si pe care, dupa ce a trecut mai departe, incepi sa o plasezi intr-o lume elaborata special ca sa i se potriveasca. Practic orice stimul poate deveni sursa de inspiratie pentru o povestire sau un roman, potrivindu-se ca un puzzle in lumea pe care-o populeaza personajele, pentru ca indiferent daca scriu SF sau fantasy, primii pe care-i construiesc sunt protagonistii. Odata ce-i cunosc bine pe acestia, nu este greu sa-i pun in miscare si apoi sa-i plasez intr-un context sau altul.
FemeiaStie.ro: Care sunt planurile de viitor? Pe cand o continuare a aventurilor pe planeta Galene?
Ana-Maria Negrila: Volumul al doilea al seriei Stelarium, Ascensiunea stelara, va aparea foarte probabil in toamna acestui an, iar continuarea in 2017. Dupa Stelarium, am in plan un roman fantasy, dar sa nu mergem atat de mult in viitor.
FemeiaStie.ro: Un gand pentru cititorii tai.
Ana-Maria Negrila: Va invit sa patrundeti in lumea seriei Stelarium, deocamdata prin poarta deschisa de Regatul sufletelor pierdute, si mai tarziu, daca personajele va vor incanta cu povestile lor, sper sa va continuati calatoria prin intermediul Ascensiunii stelare spre o noua aventura a celor patru agenti anh ai Regatului celest.
Postat de: Mara-Caloian-Maryliyn Luni, 22 August 2016
interviu autor, SF, cyberpunk, regatul sufletelor pierdute, literatura, noi aparitii, books, interview, Ana-Maria Negrila, cyberpunk romanesc, autori romani
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor