Dr. Sorin Dan Cadar, un entuziast la datorie

pic1

"Curiozitatea este cel mai bun vehicul al progresului. Dar curiozitatea este aptitudinea celor care sunt interesati si pasionati de ceea ce fac."(dr. Sorin Dan Cadar)

 

Domnul doctor Sorin Dan Cadar m-a uimit, in primul rand, datorita entuziasmului ce arde in el asemenea unui foc (un foc pe care stie sa il tina sub control). Este medic primar O.R.L. si medic homeopat, precum si vicepresedinde ARHC. Si se implica in tot ceea ce face!

Iar domnul dr. Cadar stie foarte bine sa isi dozeze entuziasmul, stie ca entuziasmul tinut sub control are puterea de a crea, de a modela, de a vindeca.

Are un CV absolut impresionant, dar am sa ma rezum, spunand doar atat: energie, pasiune pentru meseria pe care a ales-o, entuziasm, daruire. Acesta este Dr. Sorin Dan Cadar!

In prag de sarbatori, a avut amabilitatea de a-mi acorda un interviu pe care va invit sa il parcurgeti pentru binele, sanatatea, linistea noastra.

 

FemeiaStie: Inainte de a ne hotari sa ne tratam homeopatic avem nevoie si de o pregatire psihica speciala?

Dr. Sorin Dan Cadar: In afara unei disponibilitati totale de a colabora cu medicul, nu este nevoie de nimic special. In fata medicului homeopat, mai mult decat in fata altui medic, sinceritatea este foarte importanta. Relatia dintre pacient si medic in homeopatie se bazeaza in primul rand pe sinceritate si incredere. Medicul homeopat pune intrebari, uneori, ciudate. Stie el de ce.

 

FemeiaStie: Rabdarea este o virtute si multora dintre noi ne lipseste. Un tratament homeopat cere, de cele mai multe ori, perseverenta si multa rabdare. Omul actual (care mananca in viteza, traieste in viteza) are nevoie de autostapanire, autocunoastere pentru a duce la bun sfarsit tratamentul ?

Dr. Sorin Dan Cadar: In cazurile acute rezultatele tratamentului homeopatic sunt rapide (7-14 zile), dar in cazurile cronice (un fibrom, de exemplu), timpul necesar aparitiei primelor ameliorari este mai lung (30-90 de zile). Trebuie sa intelegem faptul ca terapia homeopatica este o terapie functionala. Ceea ce organismul a facut “rau” in 2-3 ani nu poate “desface” in 2-3-14 zile. Are nevoie de cel putin jumatate din timpul “creatiei”. Foarte important este sa invatam sa ne “ascultam organismul”. De multe ori, corpul ne spune ce vrea si “ne cere” ceva. Trebuie doar sa avem capacitatea de a-l asculta.

 

FemeiaStie: In timp ce ne tratam homeopatic este necesar sa renuntam la vicii (cafea, tutun,etc) pentru a beneficia de efectele tratamentului ?

Dr. Sorin Dan Cadar: Fumatul dauneaza grav sanatatii! Abuzul de cafea dauneaza sanatatii. Din punct de vedere al tratamentului homeopatic nu este nimic interzis. Daca se respecta indicatiile de administrare, nimic nu este interzis. Asadar: se clateste gura cu apa, nu se mai baga nimic in gura 15 minute, se administreaza medicamentul homeopatic sub limba si 30 de minute nu se mai baga nimic in gura; asta este tot. In rest...orice abuz dauneaza, iar tutunul sigur dauneaza sanatatii in general.

 

FemeiaStie: Ati trecut, cu multi ani in urma, de la medicina alopata la homeopatie. Au existat momente de rascruce, indoiala (la inceput de drum, ma refer) in acesta trecere?

Dr. Sorin Dan Cadar:  Nu am trecut. Am invatat si o alternativa terapeutica. Bineinteles ca am avut indoieli. In cursul anilor am avut multe indoieli si intrebari numeroase. Cine nu-si pune intrebari nu va evolua niciodata. Si acum, dupa ce rezolv un caz, am reactia alopatului (chiar functioneaza??!!) in cazul unor afectiuni mai dificile sau care ridica probleme serioase. Niciodata nu incetam, noi medicii, sa invatam si sa ne “luminam”. Trebuie doar sa avem disponibilitate pentru nou, pentru inedit, pentru a invata. Curiozitatea este cel mai bun vehicul al progresului. Dar curiozitatea este aptitudinea celor care sunt interesati si pasionati de ceea ce fac. In plus, nu este bine sa devenim fanatici. Nici o metoda terapeutica nu detine suprematia in prezent. Trebuie sa cunoastem mai multe metode spre beneficiul pacientilor nostri. Activitatea noastra trebuie sa se subordoneze dictonului stravechi “Primum non nocere”. In activitatea mea de cabinet, administrez de multe ori si medicamente “alopate” atunci cand eu consider ca beneficiul pentru pacient este maxim, cu “pierderi” minime sau nule.

 

FemeiaStie: Este mai dulce reusita tocmai datorita indoielilor?

Dr. Sorin Dan Cadar: Emotia asteptarii rezultatelor pozitive se transforma intotdeauna in satisfactie. Asta este “mierea” medicului. Si medicii au indoieli. Nimic nu este 100% sigur. Reusita ne face bine, asemenea unui vin bun. Dar!! Atentie!! Sa nu ne imbatam. Caci atunci vom deveni “atotstiutori”, “fanatici”, “autoritari”. Asta nu este bine. Emotia indoielii trebuie sa existe permanent. Ca si in dragoste. Fiecare zi cu femeia iubita trebuie sa fie plina de emotia primei zile, altfel, relatia se transforma in rutina. Rutina “ucide”. Iar in medicina cu atat mai mult.

 

FemeiaStie: Un tratament homeopat presupune costuri mai ridicate decat unul normal sau este o prejudecata?

Dr. Sorin Dan Cadar: Consultatia homeopatica este mai laborioasa si mai complicata. In plus, cere mai mult timp. De aceea consultatia homeopatica este mai costisitoare. Dar, pretul medicamentelor homeopatice este mult inferior celor alopate. Asa incat “per total” un tratament homeopatic se finalizeaza la jumatatea costului unuia alopat. Cel putin.

 

FemeiaStie:  Este adevarat ca si femeilor insarcinate le pot fi prescrise remedii homeopate inca din primul trimestru de sarcina?

Dr. Sorin Dan Cadar: Da! Atuul medicatiei homeopatice este lipsa reactiilor adverse, a contraindicatiilor si a efectelor secundare. Evident ca vorbim despre un tratament homeopatic recomandat de un medic si nu despre automedicatie.

 

FemeiaStie Ati avut pacienti sceptici, care au venit in cabinetul dumneavoastra impinsi de la spate de rude, apropiati, fara a fi convinsi ca se pot trata si cu ajutorul altor metode decat cele clasice?

Dr. Sorin Dan Cadar: Da, am avut. Dar acest tip de pacienti nu sunt de condamnat. Este normal sa ai o retinere, o indoiala cand ti se propune ceva nou, despre care nu stii nimic sau despre care stii doar ca este discutabil. Dar, am reusit sa le demonstrez ca medicamentele homeopatice sunt utile si eficiente. Asta este o satisfactie in plus. Neincrederea nu este condamnabila. Condamnabila este doar inertia mentala, imobilitatea intelectuala. Neincrederea trebuie sa nasca actiune si nu aversiune. Ceea ce nu stim ne insufla neincredere, dar si curiozitate sa cunoastem. Asa ar trebui sa fie normal. Nu condamnarea, fara a sti nimic despre ceea ce condamnam.

 

FemeiaStie:  Putem urma simultan atat tratament alopat, cat si homeopat?

Dr. Sorin Dan Cadar:  Da. Nu exista incompatibilitate. Atat doar ca trebuie sa avem grija sa nu existe actiuni antagonice. Dar asta este treaba medicului homeopat. Pacientul trebuie doar sa il informeze pe medicul homeopat despre medicamentele alopate pe care le are in schema de tratament.

 

FemeiaStie: Remediile homeopate cer un plus de atentie din partea pacientului ? Pastrarea lor necesita masuri suplimentare?

Dr. Sorin Dan Cadar: Nu. Se aplica masurile generale de “depozitare” ale oricarui tip de medicament: loc umbros si uscat, fara expunerea la extreme de temperatura sau umiditate mare.

 

FemeiaStie: Avem o suferinta fizica, ni se pune un diagnostic si, totusi, in spatele durerii fizice se ascund emotii, sentimente, frustrari care au declansat sau care au legatura foarte mare cu ceea ce se intampla fizic, concret in corpul nostru. Medicul homeopat este si un fin psiholog?

Dr. Sorin Dan Cadar: Orice medic trebuie sa fie un fin psiholog. Medicul homeopat cu atat mai mult cu cat tratamentul homeopatic nu trateaza o boala, ci un pacient. Un om. Deci acest om trebuie cunoscut in toate aspectele sale fizice si psihice. Ca sa fii un bun electronist, trebuie sa cunosti amanuntit aparatele electronice pe care le repari. Ca sa fii un bun medic trebuie sa cunosti in amanunt omul suferind. Dar, cum oamenii nu sunt toti la fel...trebuie sa avem aptitudinea de a “invata” despre acel om in timpul consultatiei. Personalizarea tratamentului este o conditie a tratamentului homeopatic. Evident ca si in terapia homeopatica exista “scheme”, dar acestea sunt valabile pentru afectiunile acute si pasagere. In cazurile cronice, cunoasterea cat mai aprofundata a omului suferind este esentiala. Asta cere si din partea pacientului o “deschidere” totala in fata medicului (poate mai mare si decat in fata preotului).

 

FemeiaStie: Au femeile o mai mare incredere si deschidere spre homeopatie decat barbatii?

Dr. Sorin Dan Cadar: In general femeile sunt mai atente cu sanatatea lor, dar si cu sanatatea copiilor si a partenerilor de viata. Femeile au un instinct “sanitar” mult mai dezvoltat decat al barbatilor. De aceea ele se indreapta instinctiv spre metodele de tratament, de alimentatie, de viata cele mai “ne-nocive”. Asta este si una dintre explicatiile longevitatii mai mari a femeilor decat in cazul barbatilor. Homeopatia este una dintre metodele de tratament si preventie care raspunde la majoritatea “conditiilor” impuse de femei unui tratament: natural, eficient, ne-nociv si fiziologic. Mamele duc acest instinct la niveluri deosebit de inalte. Ele, mamele, “simt” atunci cand un tratament “dauneaza” copilului. Si se indreapta spre metode mai blande, mai ne-nocive, dar eficiente.

 

FemeiaStie: Tratamentul alopat nu este scutit de efecte secundare. Se intalnesc efecte secundare si in cazul homeopatiei?

Dr. Sorin Dan Cadar: Daca tratamentul este pe termen scurt (3-5 zile) sau daca este recomandat si supravegheat de un medic homeopat, nu exista efecte secundare, efecte adverse sau contraindicatii.

 

FemeiaStie: Viata multor pensionari din Romania se rezuma, se comprima in drumuri dese la farmacie si cutii intregi cu medicamente luate saptamanal. Analizandu-ne stilul de viata, modul in care alegem sa ne tratam putem evita sa ajungem in astfel de situatie? Ne scriem inca din tinerete viitorul?

Dr. Sorin Dan Cadar: Intelepciunea populara spune: “pacatele tineretii se platesc la batranete”. Sau: “cum iti asterni asa dormi”. Sau “pacatele parintilor le platesc copiii”. Nu spun nimic nou. Cum avem grija de noi si de sanatatea noastra la tinerete asa sanatate avem la batranete. Cum avem grija de noi la tinerete asa si copiii nostri nu vor mosteni tarele genetice ale suferintei.

 

FemeiaStie: Profilul psihologic al pacientului il poate ajuta sau il poate constrange pe medicul homeopat in a alege tratamentul adecvat, individualizat? Cum procedati atunci cand aveti pacienti conservatori, sceptici, care parca l-au luat pe « NU » in brate inainte de a intra in cabinet?

Dr. Sorin Dan Cadar:  Negativismul este o caracteristica a unor medicamente homeopatice precum Staphysagria, Natrum muriaticum, Calcarea carbonica etc. Administrez medicamentul specific pacientului care contine in tabloul sau si negativismul. Negativismul pacientului este de ajutor medicului homeopat in stabilirea sensibilitatii specifice. Deci...nu este de combatut altfel decat printr-o individualizare mai precisa a tratamentului. Asa ca este de un real ajutor.

 

FemeiaStie: Ce va doriti pentru anul 2011?

Dr. Sorin Dan Cadar: Sanatate. Bucurie. Iubire. Noroc. Ordinea este foarte importanta. Restul vine de la sine.

Sarbatori fericite, La Multi Ani ! Va urez ce imi doresc si mie: sanatate, bucurie, iubire si noroc!

FemeiaStie La Multi Ani ! Si un an 2011 cu sanatate si multe realizari !

 

                                                                                        Un interviu realizat de Silvia Filip


Nota obtinuta:
9 (14 voturi)
10887 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Silvia-Filip Marţi, 21 Decembrie 2010

Etichete pentru acest articol:

homeopatie, interviu dr. Sorin Dan Cadar, medicina, tratamente-naturiste, tratamente alternative, medicina homeopata, remediuS-ar putea sa va intereseze si:

Cineva spunea ca un mare arhitect este neaparat si un mare poet pentru ca el trebuie sa [..]
citeste si comenteaza
Cand spunem Liviu Antonesei ne gandim cu totii la “Despre dragoste. Anatomia unui [..]
citeste si comenteaza
« Trebuie sa va spun ca in Romania se face Apiterapie de calitate si asta o confirma si [..]
citeste si comenteaza
Dalina Andrei este, inainte detoate, un OM. Calitate superioara in ziua de astazi cand [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Sa ai o tinuta speciala este un lux, un moft sau o necesitate. Dar sa ai o tinuta chic nu e totul. [..]
citeste si comenteaza
“Am gustat preparate gatite fara foc (altele decat salatele normale) si mi-au placut, dar nu as [..]
citeste si comenteaza
Este foarte cald si sunt sigura ca nu ai rabdare sa stai foarte mult timp in bucatarie.Pentru [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate