Buticul Danei Vranceanu, momente incapsulate in timp

Pe Dana Vranceanu o cunosc de vreo treizeci de ani si de cand o stiu m-a surprins cu indemanarea ei, fie ca ii treceau prin maini ate, margele, pasta fimo sau rasina…Oricum nu am nici cea mai mica indoiala ca orice material i-ar poposi si de acum inainte in atelierul de lucru, negresit va prinde contur datorita imaginatiei si spiritului ei ludic.
Cand privesti lucrarile ei, mai ales bijuteriile realizate in rasina, te gandesti ca poti fi oriunde si oricand, ai o stare de bine data de farmecul incapsularii in timp a diferitelor fragmente de plante sau mici fructe, nisip, muschi, etc. Ai marea sau vara cu tine, ai clipe atarnate la gat intr-un pandantiv sau fragute prinse la urechi, ai fragmente din natura lipite de piele…
FemeiaStie.ro: Cat de recenta este aceasta pasiune printre preocuparile tale?
Dana Vranceanu: Pasiunea pentru rasina a debutat pe 15 martie, cand am turnat primul amestec din rasina abia comandata.
FemeiaStie.ro: Cum ai ajuns sa-ti indrepti pasii spre lucrul cu rasina?
Dana Vranceanu: Dupa ce am vazut pe Youtube un filmulet care mi-a aparut aleatoriu (ce intamplare!), m-am gandit ca ar fi foarte interesant sa incerc acest amestec de substante chimice si sa dau o noua infatisare ideilor mele. In scurt timp am inceput sa caut informatii si moduri de lucru cu rasina apoi am cautat un distribuitor serios pe care l-am gasit destul de repede.
FemeiaStie.ro: Ce te motiveaza in acest demers?
Dana Vranceanu: Sincer, nu stiu daca am o motivatie serioasa: motivatia este ca imi place sa ma joc, sa creez si mai ales sa experimentez moduri si materiale noi. Nu pot spune ca ma plictisesc repede de un material dar imi place sa descopar mereu ceva nou. Ciclic, lucrez cu toate materialele pe care mi le achizitionez. Eu am inceput cu lucrari facute cu tehnica infasurarii hartiei (quilling) apoi, pe rand, modelarea sarmei care imi place in continuare foarte mult, modelarea plastilinei polimerice (fimo sau sculpey), margelit, decuparea hartiei, tehnica servetelului, chiar si croitorie .
Deci, se pare ca motivatia mea este joaca cu materiale noi, nu?
FemeiaStie.ro: Unde-ti gasesti inspiratia?
Dana Vranceanu: Inspiratia se gaseste absolut peste tot: in tot ce ma inconjoara, in oamenii cu care interactionez, in discutiile pe care le port, in lecturile pe care le fac. Zestrea genetica este de partea noastra: suntem un popor creator și creativ, din necesitate sau din placere. Bunica mea tesea la razboi covoare de pus pe perete sau pe jos, cuverturi sau materialele pentru haine. O priveam fascinata cum reusea sa imbine maiestria de a trece suveica cu ata colorata printre ite, sa urmareasca modelul si sa apese si pe „pedalele razboiului” asa cum le spuneam eu... Incepand de atunci privesc culorile cu alta pasiune. Am fost inconjurata dintotdeauna de lucruri de calitate facute de mana si am stiut cum sa le privesc, chiar daca uneori era un chin, mai ales cand mama ma punea sa aranjez franjurii perdelelor cu motive traditionale cusute de ea. Inspiratia nu e intotdeauna a mea, ci este si a copiilor si a sotului meu care vin cu tot felul de idei, lucruri sau flori pe care sa le pun in rasina.
FemeiaStie.ro: Daca ar fi sa te caracterizezi ca artist handmade, care crezi ca sunt punctele tale forte si ce ai dori sa imbunatatesti pe viitor?
Dana Vranceanu: Artist handmade este prea mult spus pentru mine acum. Totusi, punctul meu forte este faptul ca tot ce fac, fac din pura placere și curiozitate. Cand vin de la serviciu ma apuc de turnat rasina, ori de cate ori timpul imi permite. De imbunatatit… as imbunatati spatiul pe care il am ocupat cu toate materialele mele si mi-ar placea sa fiu mai organizata. Lucrez la asta
FemeiaStie.ro: Cum procedezi atunci cand rezultatul final nu iese intocmai cum ai preconizat de la inceput?
Dana Vranceanu: Da, buna intrebare. Pentru ca experimentez mult, fie ca este vorba despre metode de a colora rasina, de a combina culori, forme si lucruri dar mai ales experimentez metode de a conserva plantele, se intampla ca rezultatul sa fie altul decat cel imaginat de mine. Pastrez esecurile, din ele invat.
FemeiaStie.ro: Cui se adreseaza Buticul Danei si ce putem gasi aici?
Dana Vranceanu: Pe Buticul Danei (Facebook - Buticul Danei Vranceanu) postez deocamdata o parte din lucrarile mele confectionate din rasina. Voi posta si obiecte lucrate din hartie, pasta polimerica, margelute toho, sarma si altele. Practic combinatiile si posibilitatile sunt nelimitate. Cu Buticul Danei incerc sa explorez posibilitatile de a comercializa lucrarile pe care le fac, in incercarea de a recupera banii cheltuiti pe materiale .
FemeiaStie.ro: Te rog sa incerci sa faci o asociere intre culorile (plantele pe care le folosesti cel mai des) si sentimentele pe care doresti sa le transmiti celor care le privesc (admira) sau le poarta.
Dana Vranceanu: Nu pot spune ca fac o asociere constienta a culorilor si plantelor si mai ales a sentimentelor. Eu „lucrez” cand sunt binedispusa si daca eu sunt binedispusa am toate sansele ca creatiile mele sa fie placute. Cand sunt prea binedispusa si cu chef de joaca, am parte de cele mai multe lucrari nereusite pentru ca, zic eu, nu am fost suficient de serioasa. De asemenea nu urmaresc sa induc o anumita stare privitorului, dar recunosc ca sunt foarte curioasa la reactiile sotului meu, cel mai serios critic si pe care ma bazez intotdeauna. Cand Ovidiu zice: „Da, frumos!” sunt de-a dreptul cuprinsa de entuziasm. Poate, daca principalul meu scop ar fi cel financiar, m-ar interesa mai mult sa produc bunuri usor vandabile, insa spiritul meu negustoresc este foarte slab dezvoltat si lucrul acesta îl stiu toti apropiatii mei. Asocierile intre culori nu le fac „stiintific”, ele vin natural apoi cand privesc produsul finit realizez daca a fost o asociere placuta sau lucrarea este un esec. Recunosc, mai am de lucru la combinarea culorilor.
FemeiaStie.ro: Cat de intortocheat este drumul pe taramul handmade in Romania?
Dana Vranceanu: O, Taramul handmade! Nu este un El Dorado deloc. Din pacate nu ma pot dezvolta (a se citi juca) pe cat mi-as dori: am nevoie de materiale pe care cu greu le gasesc, de multe ori sunt nevoita sa fac comanda din strainatate sau sa improvizez. De asemenea, sunt situatii in care materialul cautat este disponibil la un distribuitor sau producator intern, insa pretul depaseste disponibilitatea mea de la momentul respectiv si inspiratia paleste.
FemeiaStie.ro: In incheiere, te rog sa transmiti un gand cititoarelor FemeiaStie.ro.
Dana Vranceanu: Sa va faceti timp pentru pasiunile voastre si sa va ganditi ca nu satisfactia financiara trebuie sa primeze. Sa petreceti timp de calitate cu familia, cu cei dragi, cu indeletnicirile care va aduc satisfactie.
Sursa foto: arhiva personala Dana Vranceanu
Un interviu realizat de : Silvia Filip
Postat de: Silvia-Filip Miercuri, 14 August 2019
Buticul Danei Vranceanu, handmade, rasina, plante, ate, sarma, materiale handmade, fimo.
De interes in online:
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa alegi palaria potrivita pentru forma fetei tale - sfaturi si recomandari
- Cele mai sincere mesaje de buna dimineata pentru el
- Depozitarea gemurilor facute in casa: Cum sa te asiguri ca raman proaspete
- Sfaturi despre alegerea dimensiunii si a formei cutiilor de prajituri de nunta
- Calele: Semnificatie si simbolism in diferite culturi