Promisiunea este capacitatea de a dezamagi oamenii?

Si totusi oamenii continua sa promita. De la lucruri marunte pana la fapte mari, oamenii promit, dand sperante celorlalti, care dintr-un motiv sau altul se incred sau isi pun toate sperantele in anumite promisiuni, intr-un moment de disperare, naivitate sau, de ce nu, intr-un moment de maxima incredere in cineva apropiat (nu vorbim despre alergat dupa himere).

Dar iata ca si asa himerele apar la tot pasul sau cuvintele si oamenii care le rostesc se transforma in himere atunci cand te astepti mai putin.

Oamenii promit celorlalti ceva atunci cand asteapta la randul lor ceva, atunci cand urmaresc ceva sau atunci cand o minciuna salveaza o situatie buna sau o transforma intr-una favorabila lor. Mai promit atunci cand vad ca ai nevoie de aceste cuvinte sau promit, desi, in pacate, mai rar…atunci cand simt si vor sa iti faca o bucurie, atunci cand simt cuvintele pe care ti le transmit.

Dar deseori promit pentru a obtine ceva in schimb, ceva la care nu te gandesti, de exemplu promit cand vor sa manipuleze si sa aduca o situatie in favoarea lor.

 

De ce?

Acest tertip de a manipula prin promisiune este mai frecvent in ultima perioada si conform unui studiu recent realizat, tot mai multi oameni renunta la sentimente atunci cand fac promisiuni si o fac pentru a-si atinge un scop, intr-un spirit egoist in care devin capabili de a-ti spune orice este nevoie pentru ca o alta nevoie a lor sa se amelioreze, eventual sa se rezolve.

Nu credem vorbele oricui si nu credem, multi intre noi, in promisiuni, din principiu. Dar ce facem atunci cand cineva cunoscut sau mai mult, apropiat, face promisiuni in scop egoist, manipulator, sub forma de santaj emotional? Cum distingi promisiunea sincera de una cu scop manipulator cata vreme persoana in cauza este una cunoscuta, iar tu nu te astepti la aceast situatie si nu recunosti nimic straniu in comportamentul acestuia?

Probabil iti urmezi instinctul – este posibil sa simti ca promisiunea, este data aceasta suna altfel – sau nu realizezi si crezi ori intr-un moment de disperare sau necesitate de a auzi aceste vorbe, crezi, te arunci cu capul inainte, te prinzi de orice capat de ata.

 

Si apoi?

Si apoi , cand constati ca aceia, cei mai cunoscuti, apropiati, au fost cei care ti-au dat sperante si nu mai recunosc nimic din ce au spus, sau mai mult, iti replica in fata ca „n-ar trebui sa astepti nimic de la nimeni, ci sa faci singur”, ce faci? Iti pui o mie de intrebari despre ”ce ai asteptat”? "de ce nu faci tu singur deja”? si realizezi ca de fapt ti-ai pus sperante in vorbele cuiva care la un moment sau altul te-ar fi putut ajuta si nu ai cerut, ci doar ai acceptat ajutorul acelei persoane care acum pare ca te judeca pentru ca te-ai increzut…

 

Ce faci?

Mergi mai departe fara sa iti mai pui intrebari: lipsa raspunsurilor sapa adanc si lasa santuri emotionale. Ai mai multa grija cand, la nevoie, cineva pare ca te ajuta, iar tu te astepti la aceasta, pentru a nu fi din nou judecat ca te-ai increzut. Si bineinteles, invata sa sortezi si sa deprinzi mai multe tipuri de incredere, sa nu mai astepti, sa nu te mai increzi in ajutorul nimanui sau daca te increzi…lasa-l sa vina, daca intr-adevar a fost sincer, dar nu-l mai astepta…

Vei putea fi oricand judecat pentru ca astepti un ajutor dintr-o parte sau alta, mai ales daca el „vine” de la o persoana care nu si-a urmarit decat scopul propriu si apoi nmic din ce credeai tu nu mai este real.

Promisiunea este capacitatea de a dezamagi oamenii. Singurele promisiuni sunt cele pe care ti le faci tu, tie insati! Daca nu le realizezi, cel putin este limpede ca nu te va judeca nimeni pentru nimic si ca increzandu-te in tine, in primul rand, vei putea sa te ajuti mai mult decat ar vrea sa o faca altcineva, vreodata.

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
2509 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Joi, 13 Februarie 2014

Etichete pentru acest articol:

despre promisiuni, promisiuni desarte, promisiuni neimplinite


S-ar putea sa va intereseze si:

Bucuria de a fi tu insati este nemarginita. Cu toate acestea, trebuie sa recunoastem ca [..]
citeste si comenteaza
Da, chiar asa! Crezi ca glumesc? Nu, draga mea. Astazi iti propun sa lasi fardurile [..]
citeste si comenteaza
Viata femeii un curcubeu de culori, roz cand esti fericita, rosu cand esti nervoasa, [..]
citeste si comenteaza
Am cautat modele de cand ma stiu…si le-am gasit, atat in carti, in filme, sau in viata. [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cancerul este o boala care se pare ca in ultimii ani a inceput sa faca ravagii. Tot mai multe [..]
citeste si comenteaza
Iata ca moda se intoarce la fiecare doi-trei ani si aceasta ar trebui sa ne faca sa pastam fumos [..]
citeste si comenteaza
Pentru ca frumusetea se naste din lucruri facute cu sufletul, pe 21 decembrie 2015 a avut loc [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate