Preocupari inutile la 20+ ani

Inca din copilarie ne proiectam viitorul in culori frumoase si visam cu ochii deschisi la mari realizari cand "vom fi mari". Totodata, suntem antrenati de parinti si de societate sa facem asocieri: varsta - statut profesional/ social. Ideea in sine nu este rea, dar aceasta cata vreme nu ne folosim de ea pentru a ne sabota pe noi insine.

Iata cateva clisee despre ce ar trebui sa stim/ fim/ facem la 20+ de ani.

 

Machiajul si tinuta desavarsite

Cand te uiti peste pozele vechi, iti vezi hainele si accesoriile purtate si pe care atunci le considerai cool, te incearca intrebarea ”Doamneee, cum puteam sa ma port asa ceva”? Este ok, sunt putini cei care nu zic la fel. Este drept ca odata cu anii stilul vestimentar se rafineaza, dar aceasta nu inseamna ca de la o varsta incolo nu mai ai dreptul sa gresesti. In afara faptului ca moda este un organism viu, cu etape, trenduri, influente…gandeste-te la toate vedetele de la Hollywood care au in spate o armata de stilisti, consilieri plus niste posibilitati financiare cu mult peste medie si totusi…dau cu bata in balta la cela mai vizibile evenimente, la 20, la 30, la 40, la 50 ori la 60 de ani.

 

Job-ul ideal

Termini scoala, te angajezi, apoi poate avansezi, poate pleci intr-o firma mai mare care iti ofera sanse si salariu pe masura, pare a fi parcursul profesional fara eroare. De altfel, la 20+ de ani deja ar trebui sa stii ce vrei, doar nu mai esti copil, sustin unii.

Atunci cum se face ca oameni ”intregi” sariti de 10-15 ani de lucru in finante-banci isi dau seama dupa un deceniu si jumatate ca este cazul sa inceapa o cariera in organizarea de evenimente, sa zicem? Mai mult, cum ai putea sa fii sigur de ce vei face in continuare daca nu ai avut ocazia sa testezi? In diferite conjuncturi iti poti descoperi calitati de antreprenor sau realizezi ca toata structura ta psihologica rezoneaza cu un job in turism ori in IT.

Da, este OK la varsta aceasta sa oscilezi intre a fi Human Resources Recruiter sau patron de cofetarie, de gimnastica chiar n-ai mai avea cum sa te apuci!

 

Colega de apartament

27 de ani si sa ai coleg de apartament...lumea pare sa se uite chioras. Pai sot, macar iubit, macar singura intr-un spatiu propriu, dar sa mai imparti casa cu un coleg?? Nu-ti bate capul. Fie ca ti-ai investit toti banii in excursii in jurul lumii, fie ca ai preferat sa platesti x litri de bere cu nachos in Centrul vechi in loc de rata la garsoniera, esti castigata. Este experienta ta, trairea care contribuie definitiv la construirea omului de mai tarziu.

 

Independenta mult visata

In copilarie cel mai probabil nu, insa in adolescenta cu siguranta ai asteptat sa cresti, sa iesi cu prietenii si sa petreci pana in zori fara sa fie nevoie sa dai explicatii parintilor; sa iei decizii fara ca ele sa fie contestate de mama, tata, eventual de alte rude apropiate din portofoliu. Au trecut anii, ai trecut de facultate si te deranjeaza ca parintele tau insista cu sfaturile nesolicitate avand pretentia sa executi intocmai indicatiile pretioase. Retine:

1. Oricat de matura pari tu in ochii tai, pentru un tata de 50 de ani spre exemplu, cei 20 de ani ai tai reprezinta foarte putin. Comparativ cu experienta lui de viata, tu esti o “nestiutoare” la inceput de drum, clar ai nevoie de indrumari din punctul lui de vedere!

2. Bineinteles ca exista si acea categorie de parinte-caracatita ce resimte o nevoie impetuoasa de a merge in inspectie la casa puiului sau, casatorit de 5 ani, tata la randul lui, sa dea capacul oalei la o parte si sa verifice calitatea continutului. Daca te afli in situatia in care mama ta are impresia ca tu ii apartii, nu prea ai ce face in afara de a-ti stapani impulsurile si a incerca sa iti conduci viata printre reprosurile si lamentari ei.

 

Nevoi multe, bani putini

Cand imparteai fluturasi la metrou pentru 10 RON pe zi, impreuna cu cea mai buna prietena din liceu, te-ai gandit cu certitudine la ziua in care vei avea si tu un loc de munca de adult, platit ca atare; un salariu din care sa iti cumperi pantofi, posete, sa mergi la terasa si sa nu trebuiasca sa justifici fiecare leu.

Acum, cu legitimatie si job full time se pare ca lucrurile nu sunt cum ti le-ai imaginat. Logic, salariul este de adult, dar si nevoile sunt: telefon, internet pe mobil, benzina, intretinere, chirie, schimbat masina de spalat defecta. Incearca sa accepti ca inaintarea in varsta nu presupune automat si cresterea veniturilor. Sunt pusti geniali care dezvolta propriul business si la 18 ani isi cumpara singuri singurei o limuzina, sunt oameni de afaceri care isi pierd averile in urma investitiilor proaste si pornesc de la zero la 60 de ani. Sunt cazuri izolate poate, insa nu fac altceva decat sa arate ca ani multi nu este egal cu bani multi. Nu crezi? Priveste catre majoritatea pensionarilor.

 

Cercul de prieteni restrans, foarte restrans

Daca in anii de liceu si facultate roiau in jurul tau o multime de prieteni si la orice ora din zi ori din noapte aveai chef de party, mai mult ca sigur gaseai pe cineva cu aceleasi intentii, astazi ii numeri pe degete. Linisteste-te, nu esti singura, este perfect normal ceea ce se intampla.

In primul rand, nu mai ai la dispozitie acelasi timp pentru socializare. Pune la socoteala un minim de 8-9 ore la job, 2-3 ore de cumparaturi, pregatit masa, mancat si curatat etc

In al doilea rand, ia in calcul uzura psihica, locul de munca implica mai mult stres fata de frica de a fi scos la tabla cu lectia nefacuta la mate. Ai toate sansele sa te simti obosita, lipsita de vlaga si fara dorinta de-a bate cluburile in toiul saptamanii.

Acestea fiind conditiile, putinul timp ramas, automat vei vrea sa il imparti cu oameni dragi tie, cu care ai interese si preocupari in comun, iar acestia nu au cum sa fie multi.

Nota obtinuta:
10 (9 voturi)
1807 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alexandra-Florentina-Matei Joi, 26 Martie 2015

Etichete pentru acest articol:

probleme de 20 ani, job perfect, independenta



S-ar putea sa va intereseze si:

A devenit atat de obositor in ultima vreme sa ii aud pe toti in jur vorbind numai despre [..]
citeste si comenteaza
Iata cateva sfaturi pentru a le pune in practica in relationarea cu oamenii. [..]
citeste si comenteaza
Frica, instinct primar de supravietuire, este cea care de multe ori ne salveaza viata. Ne [..]
citeste si comenteaza
Pacatul Evei nu va fi niciodata uitat ori iertat. Si de ce sa ierti, la urma urmei, o [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

De ce mi-as face card Revolut daca oricum am card la alta banca? Cel mai la obiect raspuns: pentru [..]
citeste si comenteaza
Ne-am cunoscut la un curs despre nutritie, e vesela, prietenoasa, dar cand isi aminteste de vremea [..]
citeste si comenteaza
Investitiile in industria cosmetica, in marketing si in publicitate, ne-au creat tot soiul de [..]
citeste si comenteaza
Protestele din ultimele doua saptamani au adus in dezbatere un subiect amplu si intens: conflictul [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate