Femeia independenta, ambitie la centenar

Cine nu isi doreste sa fie unicul gestionar al bugetului sau? Foarte tentant pentru cei care doresc sa se organizeze singuri, dar, aceasta inseamna o tendinta de alienare, la care oricine este predispus odata cu castigarea independentei financiare. Aceasta permite o locuinta proprie si alte bunuri proprii cu destinatie in principal personala. In situatia celibatului, bancile sunt cele mai interesate, apoi, femeile, dintr-o orgolioasa tendinta feminista. Si tocmai asta trebuie sa formeze ideea asocierii intr-un cuplu.  

Femeia, in balanta 

Femeia independenta este mereu un profil in evolutie, in continua schimbare. Caracteristicile acesteia se vor stabiliza candva la valori constante in termenii pregatirii si ai sanselor egale, in speta, sociali, profesionali, familiali. Egalitatea sanselor nu inseamna nivelarea oportunitatilor si a activitatilor pana la disiparea diferentei de gen. Este important ca barbatul sa abia capacitatea de a domina, chiar si profesional, deoarece el este capul unei familii si cel care o intretine in cea mai mare parte sau ca autoritate, ceea ce presupune un statut social si socio-profesional impozant si redutabil in contextul unei reprezentativitati, dar si al unei emulatii firesti, totodata. De aceea, asa cum tocmai invidia care antreneaza dezvoltarea individuala sau a unei familii este exploatata, tot astfel, potentialul unui barbat trebuie valorificat. Femeia are cota sa parte in dezvoltarea personala si familiala, dar nu este pilonul principal nici pentru sine, nici pentru familie. Vorbim despre femeile care se formeaza in societate, prin studii, prin interactiunea de la birou si care pot prelua si exemplul ator femei, insa fara a miza pe un model constant valabil. Forta, ambitia, rezistenta sunt insuflate de la un barbat care fie este sau nu intr-o relatie familiala sau de filiatie cu femeia. Desigur, modelul altor femei este o sursa de imbold, insa ele devin un etalon, o inspiratie si nu neparat o motivatie. Barbatul are, ancestral, in psihologia femeii, dincolo de tendintele matriarhale ale unei femei rebele sau probabil, singure, figura liderului absolut, chiar si inaintea principiilor religioase sau politice. Barbatul, ca tata sau partener de viata, este ascendentul moral al familiei, cu potential permanent asupra unui nucleu social, profesional, politic, religios, unde femeia este un membru activ, viabil, un bun colaborator. Fiind si sexul slab insa, ea nu garanteaza acceasi forta de actiune. Este un bun strateg intr-o relatie rationala de subordonare. Se regasesc si exceptii unde femeia ocupa un rol de conducere, unde femeia este in spatele unui barbat puternic. Acesta nu este un model care sa fie generalizat prin natura sa rara. Orgoliul de femeie independenta poate fi un scop sau efectul unor merite. Pentru aceasta, femeia trebuie sa fie competitiva, nu sa depaseasca neaparat barbatul decat daca este in concurenta cu acesta.

 

O istorie noua, pentru o certitudine veche

Independenta femeii a inceput in 1918, odata cu solicitarea si obtinerea dreptului la vot, in Anglia, si continua pe linie profesionala, influenta politica a femeii fiind acum un target profesional, femeia nefiind in cucerirea de noi teritorii, ci intr-un proces de mentenanta si sporire, dictat de instinctul si intuitia procrearii transferabile ca apa peste pamant, principiu filozofic teluric, masculin, printr-o analogie care simplifica semnificatiile deloc ironic. Astazi, femeile au capatat cu doar 7 posturi mai mult in conducerea politica decat acum doua zeci de ani si se preconizeaza ca vor mai astepta inca aproape 120 de ani pana ce clivajul se va inchide, daca se ia in calcul ca din cei 500 cei mai bogati oameni ai lumii, doar 55 sunt femei.

Desigur, femeia trebuie sa accepte interventia barbatului insa doar ca experienta si filtrand si mediind mereu relatia cu acesta pentru a-si proteja integritatea. Potrivit studiilor organizatiei Zilei Internationale a Femeii, 120 de milioane de femei si tinere sub 20 de ani au fost expuse violentei sexuale, mai mult de o treime din femeile din intreaga lume s-au confruntat cu violenta sexuala la pubertate sau la menopauza. Rezultatele bune ale studiilor arata ca mai mult de un sfert de milion de femei in plus sunt angenate in campul muncii. Apoi, o femeie din 10 este consultata de catre sot in privinta cheltuielilor personale. Si aici incepe independenta, o independenta care poate fi nociva familiei, care poate duce la desprinderea de familie. Nu trebuie gresit inteleasa si nu trebuie sa se profite de independenta financiara. Sigur, barbatul nu trebuie, nici el, sa faca la centima contabilitatea bugetului personal, ci numai al celui familial, unde contribuie fiecare, cert nu in totalitate.

Aminteam ca profilul femeii independente se schimba. Se schimba constant, incepand de la varste fragede si continua apoi, in functie de cerintele socio-profesionale, de venit si background cultural de care depind de modul si viteza cu care sunt actualizate prin achizitia de noi abilitati ce fac o femeie independenta sau, de fapt, de incredere, puternica. Doar daca luam in considerare responsabilitatile care sunt atribuite de la varste mici unei viitoare femei si deja avem un prim tablou al femeii de maine, educational si emotional. Asteptarile fata de o femeie trebuie sa fie proportionale cu experienta sa de viata in primul rand, cea mai relevanta pentru structura unei femei intr-o anumita functie. Ea nu tebuie sa se teama sa ilustreze cel putin trecutul sau relevant ca provenienta macar siesi. Altfel, exista riscul sa ocupe o functie pentru care devine incompatibila in scurt timp. O femeie trebuie sa ia in calcul atuu-rile si inconvenientele unui anumit post incepand de la provocarile pe care le presupune.     

Femeile vor cuceri intotdeauna topurile aspirantilor la independenta, insa, pe scara resurselor, biologic, stau la polul opus. Ce ar trebuie sa faca o femeie pentru a-si pune in valoare disponibilitatea si a se face remarcata incepe probabil de foarte devreme cand trebuie sa isi cultive respectul de sine, constiinciozitatea scolara, sa accepte concurenta si sa o trateze cu loialitate, respectand regulile jocului, sa caute si sa primeasca sfaturile celor cu experienta.

Intotdeauna, femeile vor fi mana dreapta a barbatului, cu inteligenta lor deosebita si un bun coechipier pentru femei. Este util sa se autoincurajeze, sa socializeze, sa indrazneasa sa ia decizii in functie de posibilitatile lor si sa nu se supraestimeze. Se cauta femei tot mai specializate si diferenta in atributii tinde sa dispara. La obtinerea unui job, un barbat demonstreaza, in timp ce o femeie convinge. Premisa este alta, cu sanse aproape egale, in definitiv, ceea ce este foarte imbucurataor. In prezent, femeia implinita este femeia care aspira mai putin, fara a uita ca activitatea femeii se imparte in mod semnificativ si in mediul domestic.

Un articol de: Cassandra Petrescu   

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
2014 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 30 Iulie 2016

Etichete pentru acest articol:

femei independente, femei altfel, femei puterniceS-ar putea sa va intereseze si:

Zi de zi faci acelasi lucru, nu? Seara de seara, cand te intorci de la job mananci pe [..]
citeste si comenteaza
Vara s-a terminat. La fel si concediile cei care si-au luat concediu vara acum s-au [..]
citeste si comenteaza
Mai sunt cateva zile pana la Craciun; timp scurt, dar pretios cand vine vorba de lucruri [..]
citeste si comenteaza
De ce disputele verbale femei vs. barbati se soldeaza mereu cu esecurile barbatilor? De [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Camera mea in care dorm, E tare suparata, Pentru ca, de prea mult timp, Ea n-a mai fost [..]
citeste si comenteaza
Cu totii am vrut la un moment dat din viata noastra sa slabim. In consecinta, am cautat [..]
citeste si comenteaza
Cum se intampla si stam in relatii cu persoane care ne jignesc, mai ales cand persoana respectiva [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate