De ce sau pentru ce ai practica si tu Karate?

Pe langa faptul ca te poti apara in orice timp si-n orice situatie, Karate-ul nu reprezinta numai un sport, ci un mod de viata, putandu-ti modela - insesizabil - atat corpul, cum nici nu te astepti,  insa cat mai mult iti ‘modeleaza’ mentalul! Iti trebuie doar putina vointa de a incepe.

Opinii arbitrare

... categorisesc acest sport ca fiind caracterizat prin violenta, dar nimic mai fals! Totul depinde de om, falsitatea poate fi in ceea ce face sau poate fi autentic in consens cu umanitatea. Desigur ca, exista / sunt oameni si oameni, de la cei mai umili care se multumesc cu ‘lucratura’ si beneficiul interior, pana la cei mai mari grandomani, care abia ce au invatat o ‘schema’ si tind deja sa-ti dea lectii. Pe acestia din urma ii astampara cei mai ‘cuminti’ (cand se intalnesc) si echilibrati ce au invatat mult mai multe astfel, ii poate cuminti printr-o ‘aplicatie’ eficienta. In acest sens, de multe ori ma hizilesc la filmele cu Piedone, vechi fiind, sunt cuprinse de o tenta comica deosebita. :)Bine, foarte nostime sunt filmele cu Jackie Chan, care neaparat scot hazul din motivatiile acelora care se trezesc peste noapte mari luptatori, cu toate ca marii maestrii ai artelor martiale au fost initial handicapati…oarecum (scuze), nu toti! Dar, nu stiu mai cine s-a vindecat prin miscarile de rotatie a globilor oculari - pentru problemele de ochi, desigur - altcineva pentru ca era prea slab si avea probleme cu osatura.


Primul motiv pentru care sa practici karate

Ca prin sine nu este vorba despre instigare la violenta o indica insasi codurile, canoanele si invataturile pe care le-au emis marii maestri ai Karate-ului, ce au emis astfel prima regula, mare, lata si nedisimulata de a fi arhiadevarata, a acestei lupte cu mainile goale, care se enunta 'poruncitor' (pentru mintile luminate), nu neaparat autoritar, in acest fel:

Sa nu folosesti aceasta arta decat din motive defensive!

Defensivitatea este data totusi si de altruism. Daca prietenul tau ar fi atacat de banditii care ii cer banii sau numai un foc, ai sta astfel cu mana in san sa nu il aperi? :P Lasand gluma la o parte, pana a se raspandi intr-un mod facil si devalorizant chiar si numai opiniile despre aceasta arta, de-a lungul timpului, a avut ca scop numai pe aceasta, unde numai scopul defensivitatii o distinge ca o arta. De aceea, secole de-a randul nu a fost impartasita altora de catre popoarele asiatice ce le stapaneau, in speta de China si Japonia. Cei inclusi in dojo (sala de antrenamente) fiind supusi la teste si incercari zdrahonice, verificandu-li-se in primul rand caracterul moral, impartialitatea si verticalitatea aplicarii acestei prime reguli al Karate. Stipulandu-se tacit prin conduita rezultata de aceasta invatatura, ca omul care urmeaza aceasta regula cu sfintenie, este un om superior!

Trebuie remarcat totusi faptul ca superioritatea morala nu este legata de originea sociala, nasterea omului putand fi insignifianta, dar conduita sa fiind nearoganta si sarguitoare, prin munca eficienta poate dovedi tot. Se distinge astfel mentalitatea superioara, care dintre cele mai vechi timpuri nu a tinut cont de rand ierarhic sau conditie sociala, oricine putand sa se distinga in domeniu cat si in viata cotidiana, capatand respect prin calitatile sale. De aceea nici macar un taran nu a fost minimalizat in Japonia, datorita conditiei sale atata timp cat a avut o idee sau un efort cat de mic prin care a venit cu o contributie la planul colectiv al poporului sau.

 

Scurt istoric despre karate

Pana in sec.18,  Karate-ul apatinea doar initiatilor (senseilor) si a elevilor alesi din statele asiatice mentionate, dar nu numai. O anumita descoperire a scos la suprafata, undeva prin China, o statueta cu un om stand in meditatie Yoga. Aceasta era veche de peste 4 milenii. Existand asemanari si deosebiri dintre Yoga si Karate (vom face si aceasta diferentiere), tindem sa credem ca au aparut in acelasi timp, se spune ca tot in Japonia. Tara aceasta fiind atacata de anumite popoare care cautau sa-i subjuge, legenda spune ca oamenii ei din vechime mai luminati au dezvoltat spre aparare lupta cu mainile goale - Karate!

Existau pe vremuri familii care stapaneau arta martiala proprie, dupa cum erau 'case' din acestea de chinezi, japonezi, coreeni si altii, ce prezentau in defensiva arta proprie. Insa, pe cand Japonia a descins deschiderea catre lume odata cu aparitia unei noi dinastii de guvernare, pe cand incepand a domni dinastia  Meiji,  a decis ca este cazul din acel timp  - Japonia  sa coopereze cu alte state - ea avand de dintotdeauna acea mentalitate (insulara) de popor ales, abia ce au trecut la implinirea acestui ordin. Odata cu Restaurarea Meiji, pe masura cresterii nevoii de noi piete de desfacere a diferitelor produse industriale, s-a impus necesitatea formarii unor calatorii suplimentare. Initial cu Indiile, unde desigur se aflau englezii, apoi cu alte state. Pana s-a ajuns ca anumite popoare sa-I viziteze destul de des, nu mai era necesar sa se deplaseze ei prea mult, dupa cum s-a inceput a se intampla cu poporul portughez, popor cu maestrie in navigatie. In acest fel, nu avea cum sa mai fie mult timp o arta esoterica cunoscuta numai de ei, dar cu toate acestea japonezii tot timpul au excelat in cunoasterea acestei arte! Chiar si la ora actuala, marii sensei de acolo sunt!

Se spune, in acest sens, ca Bruce Lee ce a excelat in mai multe arte martiale - fiind Maestrul Maiestrilor tuturor timpurilor - ar fi fost ucis chiar de ai lui, sub motivul ca a impartasit Karate-ul strainilor… desi, moartea acestui mare maestru este un mister nedeslusit inca!

Semnificatia simpla a Karate-ului este: in limba japoneza “kara”  inseamna – “gol”, “te” inseamna - mana, iar “do inseamna cale, rezultatul fiind - calea mainii goale! Un antrenament asiduu poate face din tine insati o arma de aparare, salvandu-te in caz de necesitate atat pe tine, cat si pe cei dragi tie. Iar frica de te incearca dinainte de a te apuca sa practici acest sport perfect, nu trebuie sa existe nici macar la inceput, pentru ca odata exersand vei distinge diferenta in interior prin modul de a te intari! In consens cu acest fapt tot orientalii au descoperit faptul ca la inceput este cel mai greu, datorita bagajului de automatisme existent, impunerea unei noi obisnuinte intampinand rezistente!

Karate este un ‘sport’ pentru toate varstele, pentru oricine doreste sa practice! Nu este neaparat necesar sa te prezinti intr-un dojo, caci poate nici timpul si nici anumite posibilitati nu-ti permit, insa odata cu atatea informatii de pe net si din filme chiar totul devine mult prea usor. Este necesar insa, sa ai o coechipiera, absolut necesar pentru anumite exercitii de flexibilitate - sustinere reciproca in acele momente, cat si pentru exersare Kumite (demonstrabilitatea aplicarilor fata-n fata cu altcineva)! Conform si acestui cod:

Cele sapte „virtuti” Bushido - Codul de onoare al samurailor!

  • 义Gi - corectitudine

Fii cinstit in relatiile tale cu toata lumea. Crede in justitie. Pentru un samurai adevarat nu exista nuante de gri, in ceea ce priveste onestitatea si justitia. Nu exista decat bine sau rau.

  • 勇Yuu - curaj

Un samurai trebuie sa aiba curaj eroic.

  • 仁Jin - bunavointa

Prin antrenamente intense samuraiul devine rapid si puternic. Acesta nu este ca ceilalti oameni. Dezvolta o putere care trebuie sa fie utilizate pentru binele tuturor. El are compasiune. Ajuta colegii in fiecare ocazie.

  • 礼Rei - respect

Samuraiul nu are nici un motiv sa fie crud. Nu trebuie sa-si dovedeasca puterea. Un samurai este politicos, chiar si cu dusmanii sai.

  • 诚Makoto - onestitate, sinceritate absoluta

Atunci cand un samurai spune ca va face ceva, acel lucru este ca si facut. Nimic de pe acest pamant nu il va opri sa faca ceea ce el a spus ca va face.

  • 名誉"名誉" Meiyo - onoare

Adevaratul samurai are un singur judecator, in onoarea lui.

  • 忠Chuu - loialitate

Un samurai este extrem de loial fata de cei din jurul sau. Pentru razboinic, cuvintele unui om sunt ca urmele sale: le puteti urmari oriunde merge.

Samuraii, in fapt, practicau mai multe arte martiale, nu numai acea scrima pe care si eu o consideram ca fiind singura, din necunostinta de cauza!

Un articol de: Valerian Mihoc

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
2678 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marţi, 28 Mai 2013

Etichete pentru acest articol:



S-ar putea sa va intereseze si:

An de an, primavara este primita cu entuziasm in toate colturile lumii, dar mai cu seama [..]
citeste si comenteaza
Asa cum v-am promis in sectiunea anterioara, vom face o scurta incursiune in continutul [..]
citeste si comenteaza
Una dintre primele forme de samba acceptate la carnaval este asa-numita “Samba pe un [..]
citeste si comenteaza
Cand se apropie cu pasi repezi finalul de an, ne pregatim in aceelasi timp sa primim cum [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Arta divinatorie reprezinta arta cu ajutorul careia o persoana poate prezice viitorul, sau poate [..]
citeste si comenteaza
Petrosani este un municipiu din judetul Hunedoara, cunoscut ca un oras minier. Istoria orasului [..]
citeste si comenteaza
Pentru familiile fara copii adoptia ramane una dintre alternative. [..]
citeste si comenteaza
Denumita “hrana zeilor” de catre azteci, ciocolata a fost, este si va ramane cel mai iubit [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate