Exista egalitate sau ba?

S-ar spune ca in aceste vremuri exista o conspiratie a societatii actuale, care, in ciuda anumitor contestatii, miscari feministe sau in ciuda eforturilor reale a femeilor curajoase de a accede pe treptele cele mai inalte ale societatii, totusi sa se constate in continuare lipsa egalitatii intre sexe? Si, atunci cine castiga din aceasta inegalitate de "sanse" sau de "sex", nici nu mai stiu cum s-o numesc?

Oare care parte sa fie vinovata mai mult de aceasta inegalitate, oare numai masculinitatea si mentalitatea ce inca predomina din timpuri stravechi inclinand spre patriarhat? Bine, aceasta inclinatie existand parca mai mult in lumea civilizata s-ar zice, acolo unde ar exista si aceasta conspiratiune?

Practic, cred ca nu este doar o treaba proverbiala si nici nu este o conspiratie, cand totul se desfasoara din instinct, nu cel pur iremediabil pierdut (si poate ca doar tratabil), din virilitate, sa zicem, din animalul din om ce a dictat, apoi a cautat o compensatie ctitorind o arhitectonica, un oras, o oranduire intocmai pentru castigarea unei batalii contra 'barbarilor'. Tot timpul s-a vazut ca ceea ce insemna un semn in civilizatie, corespundea unui semn contra barbariei, a salbaticiei si neoranduirilor. Apoi apare nevoia de mai multe legi, asa ca pentru o civilizatie in progres sa se distinga de salbaticie, in ciuda faptului ca in acea barbarie putea prima doar legea scrisa in suflete - legea naturala a omeniei, cea legata strans de natura. Astfel, pentru lipsa omeniei si a echilibrului intern s-a cautat macar cel extern, pentru a implini legea nescrisa a compensatiei, ce urmareste intaietatea Binelui.

De aceea, posibil nici n-a fost o intamplare ca egalitatea sa fie tot timpul inclinata catre partea mai puternica s-ar zice, dar declinata pe partea mangaierii sufletesti si a satisfactiei spirituale. Deoarece, intr-o jungla nu ai cum sa tratezi macar o problema minora prin blandete si bunatate. Posibil ca de aici a decurs si compensarea unui rau cu altul. Suntem un rezultat al tuturor actelor 'virile' de pana acum, a societatilor patriarhale ce au decurs de-a lungul istoriei, iar conspiratie poate fi si din partea noastra atunci cand mergem in acelasi sens, dezavantajatii fiind in continuare tot partea care se considera 'tare', inclinandu-si de la sine putere balanta catre ei, dar in defavoarea lor... Ei fiind tot timpul cei mai nemangaiati! Caci, treaba cu mersul la razboi si cu partea precum ca "cel mai puternic sa invinga" nu prea mai sta in picioare, pe cand ar putea sa invinga si unul 'schilod', dar fiind inteligent isi procura toate armele... Conspira practic aceeia care aleg sa faca acest lucru, dar si mai mult cei care care merg asa pur si simplu fara nicio alegere in valtoarea generala... Ori si unii si altii?

1 - Ce parere aveti dvs., oare numai o alegere sa fie raspunzatoare de faptul ca macar pentru persoana proprie sa poata fi posibila resimtirea egalitatii intre sexe?
>> "Da", "Nu", sau o alta opinie daca ar fi v-as ruga sa mentionati la "adauga comentariu", urmarind si intrebarile urmatoare. Daca vor exista mai multe raspunsuri, corespunzand unui anumit interes, le vom sintetiza si-l vom reda exact printr-un articol al persoanelor ce au avut bunavoita sa raspunda; aceasta binenteles, pe baza numelui ce apare (sau nu), fiind prea putin important daca se lasa numele complet, un pseudonim ori se pastreaza anonimatul. Importanta este informatia la care putem contribui fiecare prin parerea personala, pe care dorim s-o dezvoltam impreuna acum, cat si prin alte intrebari/raspunsuri mai detaliate pe parcurs.


2 - De-ar fi s-o luam de la inceput prin catalogarea generalului ce s-ar referi la baza diferentelor dintre masculinitatea si feminitate, cam care ar fi acestea privind prin prisma faptului daca una dintre acestea o poate exclude pe cealalta, ori dimpotriva ar putea exista o conlucrare in spiritul egalitatii?


3 - La ce s-ar referi inainte de toate egalitatea intre sexe sau de "sanse egale"?


4 - Admitand ca exista egalitate de sanse in aceasta societate, cine sau daca ar trebui ca una dintre cele doua parti sa comande totusi, si/sau sa fie autoritar? Si, daca "Da", atunci 'de ce'?

5 - Si, totusi, intr-o mica masura tot are influenta alegerea personala, mai ales atunci cand privim cuplul din care facem parte (sau chiar daca inca nu), cum considerati ca s-ar putea manifesta egalitatea in relatiile de cuplu? Ori chiar depinde  acest lucru deloc de vreo alegere?


6 - Practic, in cadrul unui cuplu, cam la ce anume s-ar referi egalitatea dintre cei doi membri: mai mult la activitatile ce privesc caminul in totalitatea lui, privind activitatile acelea de intrajutorarea reciproca din cadrul cuplului, sau mai mult la cele in ceea ce priveste domeniul social fiecaruia in societate, asa dupa cum ar fi o contributie la imagine si/ sau la statutul social? Daca "Da", in ce fel/ masura/ act ar putea  sa-si aduca unul contributia pentru statutul social al celuilalt membru al cuplului?


7 - Referitor tot la cuplu: egalitatea dintre cei doi membri a unui cuplu resimtita real, poate contribui la relatia de afectiune, sustinere emotionala si la iubirea dintre cei doi? Ori, nu are nicio contributie, in cadrul unui cuplu, resimtirea egalitatii dintre un barbat si o femeie, ambii fiind membrii din cadrul cuplului in cauza? Si, intr-un caz si in celalalt va rog sa detaliati, daca se poate.

Un articol de: Valerian Mihoc

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
1875 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Valerian-Mihoc Vineri, 21 Martie 2014

Etichete pentru acest articol:

despreS-ar putea sa va intereseze si:

„Sa ne bucuram, asadar” este indemnul care ar trebui sa ne ghideze pasii in viata. [..]
citeste si comenteaza
Este inceput de an. Toata lumea isi face liste, planuri si isi fixeaza tageturi. Cel mai [..]
citeste si comenteaza
Afirmatiile pozitive exista de cand lumea, insa noua ne sunt cunoscute de mult mai putin [..]
citeste si comenteaza
Nu, nu este vorba despre nefericirea provocata de pierderea cuiva drag si nici despre [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

"N-as dori sa ma critice acei patrioti, insa simt ceva diferit… Patria mea de suflet [..]
citeste si comenteaza
Ce sunt duble împletite, Să-şi pună fetele-n cosiţe. [..]
citeste si comenteaza
Vasul ce strabate mari si oceane, chiar daca se mai inclina dintr-o parte in alta, uneori poate cam [..]
citeste si comenteaza
Inima care tot bate pulsand energia vietii atat de plina de dor si de aspiratii pe care nu le-as [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate