Casatoria sau concubinajul?

Argumente si contraargumente. Balanta se inclina diferit, unii alegem casatoria ca fiind o alegere buna in cuplu, altii concubinajul. Ce este oare in spatele acestor alegeri? Si unde duc ele relatia de cuplu?

Dupa cum majoritatea stim, in vremea bunicilor sau chiar a parintilor nostri, erau putini cei ce traiau in concubinaj, aceasta fiind din punct al moralei vremii respective, greu de acceptat.

In zilele noastre acest fapt este in schimb cat de poate de normal. Totusi, ar trebui sa ne intrebam de unde o schimbare la 180 de grade si ce aduce aceasta schimbare in societatea actuala.

Sa luam un exemplu al unui cuplu obisnuit. Doi oameni se intalnesc, se plac, urmeaza un sir de intalniri, apar sentimente ce evolueaza sau se dezvaluie pe parcurs a fi tot mai puternice. Cei doi hotarasc ca se iubesc. Fiecare din ei simte dragoste pentru celalalt. Timpul trece. Ei devin un cuplu. Evolutia normala ar fi ca acesti doi oameni sa se ia de mana si sa formeze o familie. Acum vine momentul alegerii, casatorie sau concubinaj?! In acest punct apar tensiuni in minunatul nostru cuplu. Este vorba despre un pas mare in viata fiecaruia, despre curaj, despre puterea de asumare a propriei decizii, despre increderea in propria alegere.

Concubinajul nu presupune prea mare bataie de cap. Asa ca cea mai rapida si simpla decizie ar fi acesta. Fiecare se simte liber, nu este constrans, nu este nevoia implicarii si altor persoane, a familiilor sau a prietenilor. Nu presupune nici o cheltuiala. Suna chiar promitator. O relatie libera ce aparent infloreste.

Casatoria insa reprezinta recunoasterea partenerului, oferirea increderii totale, a unei iubiri neconditionate izvorate din tine ca om, din inima ta si in fata celorlalti. Cu adevarat o mare responsabilitate luata pe o perioada nedeterminata. Nu este usor, insa rezultatele pot fi pe masura. Oferi tot ce ai tu! Bineinteles exista posibilitatea esecului. Dar o persoana ce iubeste cu adevarat are puterea de a-si asuma orice risc (nici nu ar trebui de fapt puna problema - caci dragostea nu este o afacere cu beneficii). De asemenea, cand acorzi incredere celuilalt aceasta oglindeste cata incredere ai tu in tine, in forta ta ca om, in deciziile tale, aceasta presupunand asumarea responsabilitatii a orice s-ar putea intampla pe viitor.

Concubinajul este pentru oameni slabi care isi doresc un partener, doar aceasta este in natura umana. Insa curajul de a-l recunoaste ca singurul partener, nu exista, frica de esec este si ea mare, iar increderea personala cam scartaie. Te numesti liber si in numele libertatii ce i-o acorzi celuilalt si tie se ascunde desconsiderarea parterului. Nu ca nu ar fi un partener minunat, insa in sufletul tau speri ca va aparea ceva mai bun, mai potrivit, deci creditul acordat este temporar atat timp cand aceasta este singura varianta. Iar la fiecare alta posibilitate intrezarita, indoiala se manifesta in relatie. Certuri, despartiri, inselari, multa suferinta.

In cazul casatoriei sunt multe impedimente de asemenea, dar forta cu care cuplul este unit, forta interioara cu care fiecare a contribuit asigura o posibilitatea ridicata a trecerii peste obstacole. Atat timp cat fiecare stie si simte ce i-a unit si nu intervine uitarea chiar de apar mari obstacole, va rezista. Iar dupa furtuna apare linistea. Cuplul devine chiar mai puternic.

Societatea noastra este formata din oameni. Oamenii formeaza familii. Oglinda societatii este familia in care fiecare isi pune forta sa interioara, ceea ce are, sentimente si emotii, munca pentru a trai zi de zi. Din pacate observ ca fiecare cauta asa zisa libertate, calea cea mai usoara, alege cu egoism, nu cu dragoste. Insa consecintele se vad destul de clar. Caci orice alegere are si consecinte.

Sper ca fiecare dintre noi sa putem alege din inima, nu doar partenerul si modul in care vom convietui cu acesta, ci fiecare lucru pe care il facem in societatea noastra.

Un articol de:  Andreea Catuneanu

Nota obtinuta:
9.2 (12 voturi)
1676 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 09 Septembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

despre casatorie, despre concubinajS-ar putea sa va intereseze si:

Sa luam situatia in care suntem indragostiti nebuneste de o persoana, ne gandim zi si [..]
citeste si comenteaza
Uneori stim, alteori nu, cum sa smulgem soartei implinirea dorintelor noastre. Si atunci [..]
citeste si comenteaza
Se spune ca femeile sunt superficiale, materialiste si ca sunt interesate doar de [..]
citeste si comenteaza
Un text sensibil, aproape de sufletul multora. Intr-o seara i se ivi in suflet dorinta de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Desi mai este mult pana la toamna, putem deja sa tragem cu ochiul la colectiile marilor designeri [..]
citeste si comenteaza
Minunam de-o existenta diafana, Cumva stiam nici ca esti umana.. [..]
citeste si comenteaza
Daca nici libertatea mintii tale n-o mai ai, restul, la ce bun? Va recomandam cu toata placerea [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate