De esecuri avem parte toti

Gabriel Liiceanu spunea ca "esecul este locul de unde te ridici pentru a merge mai departe. Pentru unii dintre noi, insa, esecul este mult mai mult decat atat. Cateodata este locul in care ramai impotmolit, uneori este usa inchisa cu lacatul, alteori etapa din viata pe care nu reusim sa o depasim.

Inainte de a avea parte de un esec, este bine sa stim care ne sunt limitele si cum sa facem fata esecului.

Si "esecul" este un termen relativ instabil. Pentru unii se traduce prin pierderea unui loc de munca bun, pentru altii prin ratarea unei oportunitati de afaceri, pentru ceilalti prin pierderea persoanei iubite. Cert este ca un esec este destul de greu de infruntat pentru oricine si niciodata un esec nu poate aduce imediat dupa sine fericirea. Din aceasta cauza este important sa fim suficient de abili pentru a ne controla sentimentele negative, sa fim suficienti de maturi incat sa nu privim un esec ca si un capat de drum, fara intoarceri, fara alternative, sa fim suficienti de puternici pentru a face fata si pentru a ne depasi propriile limite. Se spune ca viata unui om este pavata cu bune si cu rele, dar ca in acelasi timp omul si-o mai face si cu mana lui. Din aceste vorbe putem constientiza singuri faptul ca este mai productiv ca atunci cand avem parte de un esec, sa incercam sa depasim momentul de criza care vine imediat dupa, sa incercam sa ne recunoastem si sa ne acceptam greselile, sa cantarim obiectiv ca si cum am fi proprii nostri judecatori si sa spunem stop lucrurilor care ne-au adus in acest punct de cumpana. Unii dintre noi suporta mai mult, altii mai putin, in mod evident vorbim despre limitele pe care uneori principiile, mentalitatile, obiceiurile ne impiedica sa ni le depasim. Primul pas pentru a face fata unui esec este pentru toti acelasi: constientizarea si acceptarea situatiei care ne-a adus in acel punct culminant.

 

Puternici sau nu, viata nu se incheie odata cu primul esec.

Pe fiecare dintre noi ne invata parintii si bunicii inca de mici copii, faptul ca vom avea parte de-a lungul vietii si de dezamagiri, nu doar de lucruri frumoase. E ca atunci cand copil fiind este pedepsit pentru ca ai luat o nota mica la scoala, sau ca atunci cand esti trist pentru ca jucaria ta preferata s-a stricat si iti dai seama ca mama nu are bani sa iti mai cumpere alta la fel. Psihicul uman este de asa natura incat noi suntem stapanii sai supermi. Daca ne autostimulam sa infruntam o situatie nefericita, un esec, prin compensarea cu o realizare, psihicul nostru se va raporta la faptele fericita. Multi dintre noi, insa, ramanem la stadiul de imagini autoproiectate, ca in cazurile in care punem punct unei relatii din cauza ca iubitul ne insela, insa incercam sa ne gandim la tipul aratos care ne-a abordat pe facebook acum o saptamana. Spun "ne mintim", pentru ca imaginea dispare chiar inainte sa se transforme in idee, deoarece ne-am dorit o consolare pe termen scurt, de cateva minute, insa nu ne-am raportat la o situatie concreta, stabila, care sa poata compensa iesirea dintr-o relatie de lunga durata. In toate cazurile se intampla la fel cand vine vorba de esecuri. Daca ne pierdem un loc de munca unde ne simteam impliniti, faptul ca ne proiectam in minte cum ca am auzit de un alt job care sa compenseze pierderea, inainte macar sa ne acordam un spatiu de acomodare cu situatia prezenta, nu vom face decat sa comparam, sa aducem in prim plan mai multe aspecte negative si mai multa dezolare.

 

Din esecuri se nasc realizarile, pe ele calcam pentru a ajunge in varf, iar in viitor le vom privi de sus zambind.

Este foarte usor atunci cand esti persoana din exterior, care isi consoleaza o prietena care a trecut printr-un esec, iubitul sau sora. Dureros este cand esti persoana care are nevoie de consolare. Alinarea din exterior, din partea persoanelor apropiate are doar efectul de pansament provizoriu, dar nu si de tratament. Rana nu poate trece daca o pansezi, ci daca o tratezi. Iar in aceste cazuri tu esti singurul care te poti vindeca. Vorbele si sprijinul moral ajuta intr-adevar foarte mult, insa in momentul in care vei ramane fara, vei claca din nou si vei suporta esecul respectiv in cantitati duble. Autostimularea este cel mai eficient mod de a depasi situatiile triste in viata. Cand stai singur si te gandesti ca esti doar tu cu tine la finalul drumului, cand pui in balanta lucrurile bune si pe cele rele de care ai avut parte, cand iti amintesti de alte situatii grele peste care ai trecut si care nu te-au invins iti dai seama ca de fapt ai mai urcat o treapta, iar acest esec iti da sansa sa inaintezi daca iti readuni fortele, iti scoti zambetul si forta de a lupta de la naftalina, o iei de la capat cu pasi mai alerti pentru a ajunge mai repede in varf. Undeva dupa ceata, se vede acel varf, trebuie doar sa te indrepti spre el pe una dintre cai, pentru ca mereu exista mai multe.

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
2379 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Stefana-Veria Marți, 28 Mai 2013

Etichete pentru acest articol:

despre esec, sfaturi de viata, despre fericire, despre succes, despre reusita


S-ar putea sa va intereseze si:

Ce loc ocupa in viata noastra persoanele dragi astazi, cand viata inseamna alergatura, [..]
citeste si comenteaza
Draga mea, daca tot ne-am imprietenit, hai sa iti spun cum sta treaba cu prima dragoste. [..]
citeste si comenteaza
Sunt multe zilele de week-end ploioase, in care nu mai ai idee ce sa faci si parca [..]
citeste si comenteaza
Sau cum infrangem tristetea cauzata de venirea toamnei. [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Viata nu este o jucarie, noi oamenii suntem marionete in mainile ei. [..]
citeste si comenteaza
In viata este dificil sa intelegem cu adevarat ce inseamna sa iubim. Dar nu are rost sa pierdem [..]
citeste si comenteaza
Exploram, nu la figurat vorbind de data asta, ci la propriu. Toti ar trebui sa fim incantati sa [..]
citeste si comenteaza
Am uitat sa citim pentru ca apar atatea filme cu scenariul bazat pe romane celebre. Am uitat sa [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate