Lumea in care traim

Secolul XXI. Finele secolului XXI, care se anunta tot mai involburat spiritual, mental, cataclisme ce anunta sfirsitul lumii, revolte acolo unde te astepti cel mai putin...

Toate ne duc cu gandul ca ceva se apropie. Fiecare ne luptam sa supravietuim intr-o lume cu adevarat nebuna. Totul se desfasoara pe rapid inainte, nu mai avem timp de noi, nu mai avem timp sa traim clipa, nu mai avem timp sa ne bucuram de putinul de langa noi.

Suntem alergati, suntem obositi, traim intr-o lume poluata sonic, poluata cu noxe, smogul ne da de furca si ne ameninta cu o „iarna nucleara”, clima se dezlantuie in cele mai ciudate moduri si stranii locuri.

Acum, aflam ceva ce se stia deja de fapt...

Conform unui raport alarmant al cercetatorilor, calota polara devine inexistenta de la o zi la alta, iar topirea rapida a ghetii din Oceanul Arctic este considerata a fi „o bomba cu ceas economica”, conform acelorasi surse.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge si cei de la Universitatea Erasmus din Rotterdam, afirma ca topirea gheturilor va cauza schimbari climatice imense, vor fi afectate recoltele agricole datorate inundatiilor majore, secete si furtuni. Iar toate acestea vor duce la  costuri enorme, conform reputatului cercetator Chris Hope de la Cambridge Judge Business School.

Intr-un studiu al cercetatorilor europeni se arata clar ca tarile in curs de dezvoltare vor avea cel mai mult de suferit. Intrucat acestea au o capacitate redusa de a face fata dezastrelor naturale, financiar, dar si ca logistica.

Se vorbeste atat de masurile ce trebuie luate pe plan global, dar si de fiecare om in parte, cu reducerea emisiilor de orice natura, de limitarea la consum energetic, de implementarea cat mai mult a tehnologiei verzi, de reducerea extragerilor de resurse naturale si inlocuirea acestora cu altele ieftine si nepoluante sau macar utilizarea rationala a resurselor naturale prin adoptarea unor tehnologii de prelucrare a lor care sa genereze cat mai putine deseuri.

Ne miram ca vedem in fiecare zi cum dispar incet, dar sigur specii de animale sau ca apar atat de multe anomalii (specii noi si ciudate sau prea agresive), ca fauna isi pierde calitatea, mai dispare un lac sau o padure. Orasele devin suprapopulate si fara nicio oaza verde, parcurile devin un obiectiv rar intalnit.

Noxele din lumea in care traim ne-au facut sa devenim tot mai bolnavi, tot mai sensibili.

Ne miram ca ploile acide sunt tot mai dese, datorate prezentei dioxidului de sulf din aer.

Smogul sau poluarea din aer devine parte integranta in cele mai multe dintre orasele de pe glob. De cele mai multe ori, aerul fiind irespirabil. Si cu toate acestea, nimic nu se schimba sau prea putin pentru a putea fi observat.

Ne multumim cu starea latenta in care ne aflam, pana intr-o buna zi cand Pamantul ne va da un ultimatum.

Poate nu degeaba se produc atat de multe schimbari climatice si climaterice. Ninge acolo unde nu a mai nins de zeci de ani. Este iarna in plina vara. Tornade si furtuni devastatoare in zone unde nu existau astfel de fenomene. Cutremure puternice resimtite la kilometri distanta sau cutremure din zone latente sau cu potential minor de producere. Eruptii de vulcani latenti. Furtuni de nisip si praf ce ajung in cele mai indepartate zone fata de producerea lor. Numarul furtunilor de praf sahariene a crescut de aproximativ 10 ori in ultima jumatate de secol.

Ne miram peste poate, dar nu facem nimic mai mult. Pare ca asteptam fiecare ca celalalt de langa noi sa faca ceva.

Ar trebui sa ne intrebam fiecare dintre noi ce putem face, oricat de putin pentru a ne fi mai bine spiritual, fizic, material. Si de a ne pastra „rasa umana” pe acest glob in acest imens univers.

Morala acestui eseu, ar fi  una spusa cu tristete si amaraciune: oare cat ne va mai suporta Terra pentru cat nu avem grija de ea si implicit de noi ca umanitate.

Un articol de: Catalina Morar

Nota obtinuta:
9.9 (18 voturi)
3087 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 31 Mai 2014

Etichete pentru acest articol:

stiri despre terra, schimbari climatice


S-ar putea sa va intereseze si:

Aveti idee cine este? Cum sa nu, il stiti cu totii!!? Este cel pe care il hulim cand ne [..]
citeste si comenteaza
Intr-un oras foarte poluat, realizarea unei zone verzi oricat de mica este o mana [..]
citeste si comenteaza
Ecofriendly = prietenos cu natura! Oare cati dintre noi mai aderam la acest statut din [..]
citeste si comenteaza
Cercetatorii trag noi semnale de alarma in ceea ce priveste calota polara, care de la o [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cunoasterea si aprofundarea problemelor, fara a ne ingropa in ele cu toata gama de sentimente [..]
citeste si comenteaza
Ce stii despre fructele goji? Ce benficii au? La ce sunt bune? [..]
citeste si comenteaza
Pantofi rosii cu fundite, Geanta roz,doua codite, Zambet larg de dimineata, Astazi intru in [..]
citeste si comenteaza
Poate exista vreun astfel de studiu, dar daca s-ar intreprinde o cercetare privind tendinta de a da [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate