Stresul la locul de munca: Ce efecte are asupra sanatatii tale?
Un deadline depasit, discutiile in contradictoriu cu un coleg, mai multe task-uri decat erau prevazute initial, sendinte dupa sedinte, toate acestea pot reprezenta factori declansatori de stres atunci cand esti la birou. In fond, stresul la locul de munca reprezinta un raspuns al organismului, atat la nivel mental, cat si fizic, referitor la anumite circumstante asupra carora avem o perceptie negativa.
In lipsa unei organizari bune la locul de munca si a unor probleme personale, ce nu par a-si gasi rezolvare pe termn scurt, stresul isi face destul de usor loc in viata fiecaruia dintre noi. Aceasta stare de stres se poate manifesta pe diferite niveluri si cum este o problema des intalnita, ne-am decis sa-ti prezentam in articolul de astazi principalele cauze ale stresului la job si care sunt efectele acestuia asupra sanatatii.
Cum este definit stresul la locul de munca?
Specialistii sunt de parere ca stresul la locul de munca poate fi definit ca un raspuns emotional puternic, care apare atunci cand cerintele jobului nu se aliniaza cu asteptarile si nevoiele angajatului. Desigur, nivelul de stres si modul in care acesta este perceput difera de la o persoana la alta. Insa, daca nu sunt luate masuri serioase pentru diminuarea acestei stari, consecintele pe termen lung pot afecta atat starea de sanatate a angajatului, cat si compania pentru care lucreaza.
Care sunt principalele cauze ale stresului la job?
La fel ca orice alta problema, stresul poate fi prevenit si eliminat. Pentru acest lucru, insa, este nevoie sa determini cauzele exacte care au dus la aparitia si dezvoltarea acestei conditii. Conform cercetarilor, starile de stres pe care le intampina o persoana la locul de munca au la baza cateva cauze principale:
● Slaba gestionare a timpului;
● Anticiparea unor situatii iminente - cu cat situatia cu care te confrunti are o importanta mai mare, cu atat nivelul de stres este mai crescut;
● Situatiile si contextele imprevizibile, pe care nu le-ai fi putut anticipa la inceputul zilei;
● Interactiunea cu alte persoane, in cazul celor care se afla in situatia de a imparti acelasi spatiu cu persoane pe care nu si le-ar dori, in mod normal, in cercul lor social.
Chiar si lucrul de acasa se poate transforma intr-o sursa de stres, pe baza impartirii spatiului cu familia, copiii sau din cauza schimbarii mediului de lucru si lipsa interactiunii cu colegii de birou.
Desigur, exista si exemple concrete de la locul de munca, care pot fi cauzatoare de stres, dintre care mentionam:
● Certurile frecvente cu anumiti colegi;
● Impunerea unui program inflexibil si obositor de catre angajator;
● Stabilirea unor deadline-uri nerealizabile;
● Lipsa de organizare, atat la birou, cat si in viata personala.
Ce efecte are stresul la locul de munca asupra sanatatii?
Stresul la locul de munca poate declansa o serie de efecte negative, atat cu actiune asupra angajatului, cat si a intregii companii. Pe langa efecte precum incapacitatea de a atinge anumite niveluri de performanta, starea de epuizare continua, lipsa de organizare, niveluri scazute de proactivitate si absentism, stresul la job poate avea si efecte de ordin medical asupra individului. Dintre acestea le vom evidentia pe cele mai importante:
● Probleme de concentrare;
● Probleme digestive;
● Migrene si dureri acute de cap;
● Insomnii;
● Hipertensiune arteriala;
● Hipotensiune.
Cum poti gestiona stresul la locul de munca?
Cu toate ca scenariul stresului la job poate parea demoralizant, ne dorim sa oferim si o nota pozitiva acestei situatii, amintindu-ti de faptul ca poti combate stresul, in asa fel incat sa nu-ti afecteze starea de sanatate fizica si mentala. Iata cum poti lupta impotriva stresului la job:
● Integreaza un program de antrenamente fizice in rutina saptamanala;
● Alege produse special create pentru combaterea stresului;
● Respecta o dieta echilibrata si evita alimentatia nesanatoasa;
● Acorda o atentie deosebita managementului timpului;
● Imbunatateste-ti capacitatea de a gestiona emotiile negative;
● Consolideaza prietenii la locul de munca;
● Descopera un hobby pentru timpul liber;
● Planifica vacante scurte, periodice;
● Pastreaza o atitudine pozitiva;
● Petrece timp in natura pentru a te incarca;
● Urmeaza cursuri de meditatie;
● Apeleaza la sedinte de aromaterapie.
Efectele stresului de la locul de munca asupra sanatatii pot reprezenta o adevarata problema pe termen lung, insa atata vreme cat vei stabili cauzele declansatoare de stres si vei apela la cele mai variate solutii pentru combaterea stresului, lucrurile se vor aseza pe plan profesional, dar si personal.
Sursa foto: Shutterstock
Postat de: A-Editor Joi, 17 Noiembrie 2022
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?