Cum sa economisesti inteligent - metode pentru a economisi bani
Mai sunt 2 saptamani pana la salariu si tu te gandesti cu groaza ca mai ai cativa lei in portofel? Poate nu ai tu niste venituri extraordinare, insa pe cele pe care le ai, stii sa le gestionezi eficient, astfel incat sa iti ajunga, ba chiar sa pui si ceva deoparte?
De cele mai multe ori raspunsul la intrebare este nu!
Invatam la scoala matematica, geografie, romana, istorie. Ajung copii de 11-12 ani sa aiba cate 17 materii pe saptamana, unele mai utile ca altele, iar odata ajunsi la varsta maturitatii au lipsuri enorme la capitolul managementul bugetului personal.
Asa se ajunge in situatii limita, cu credite peste credite, refinantari, imprumuturi de la prieteni, cunostinte, ajutor de la parinti - daca acestia au de unde, produse cumparate in rate in ani de zile.
Daca nu stii unde ti se duc banii si te gandesti cum de altii pot sa economiseasca in timp ce tie abia iti ajung de la luna la alta, citeste punctele de mai jos, posibil sa iti dea de gandit:
Pranzul la birou
Faci comanda cu colegii de birou sau poate e o cantina in apropiere unde mergeti sa mancati, ti se pare o afacere sa mananci cu 15-20 lei?
Calculeaza, intre 315 si 420 te costa sa mananci numai la pranz.
Daca mai pui o suma identica si pentru cina, te apropi de 1.000 lei pe luna mancarea in conditiile in care nu mananci in oras si nu mananci nici cine stie ce sepie specialitatea casei. Acum te prinzi de ce nu ai bani suficienti niciodata?
Solutia?
Disciplina. Iti faci o lista cu ce ai vrea sa mananci, mergi o data pe saptamana la supermarket, cumperi alimentele necesare, iti gatesti si isi iei mancare la tine.
Costurile pe pranzul la birou se vor reduce la jumatate.
Cumparaturile haotice si achizitiile inutile
Colega isi cumpara nu stiu ce crema organica, pe Facebook gasesti zi de zi magazine online cu reduceri si produse noi, inainte sa iti dai seama incepi sa cumperi si tu, ca doar e greu sa te abtii.
Cumparaturile acestea haotice, pe langa faptul ca iti epuizeaza bugetul, de multe ori mai sunt si inutile.
Sincer, cate bluze pe care nu le porti ever ai in sifonier? Ba nu ai la ce sa le asortezi, ba nu stii ce-a fost in capul tau cand le-ai cumparat.
De cate ori ai aruncat cosmetice care au expirat?
Solutia?
Inainte sa dai click pe butonul "Comanda" sau sa dai buzna in magazin, intreaba-te daca azi dimineata stiai ca vei cumpara produsul.
Daca raspunsul e nu, inseamna ca nu ai nevoie de el.
Scopul publicitatii e sa ne creeze nevoi. Si o face bine, doar de asta cand suntem prin supermarket descoperim o gramada de obiecte "utile" despre existenta carora habar nu aveam pana atunci.
La modul cel mai serios, nu este o mare realizare faptul ca tubul de hartie igienica se dizolva in apa si nu trebuie sa il mai duci la cos.
Gandeste-te inainte de a da banii? "Bai, eu chiar am nevoie de asta?!"
Citeste si Ajutor! Nu am cu ce sa ma imbrac!