Cum sa economisesti inteligent - metode pentru a economisi bani

cash-cent-child-1246954

Mai sunt 2 saptamani pana la salariu si tu te gandesti cu groaza ca mai ai cativa lei in portofel? Poate nu ai tu niste venituri extraordinare, insa pe cele pe care le ai, stii sa le gestionezi eficient, astfel incat sa iti ajunga, ba chiar sa pui si ceva deoparte?

De cele mai multe ori raspunsul la intrebare este nu!

Invatam la scoala matematica, geografie, romana, istorie. Ajung copii de 11-12 ani sa aiba cate 17 materii pe saptamana, unele mai utile ca altele, iar odata ajunsi la varsta maturitatii au lipsuri enorme la capitolul managementul bugetului personal.
Asa se ajunge in situatii limita, cu credite peste credite, refinantari, imprumuturi de la prieteni, cunostinte, ajutor de la parinti - daca acestia au de unde, produse cumparate in rate in ani de zile.
 
Daca nu stii unde ti se duc banii si te gandesti cum de altii pot sa economiseasca in timp ce tie abia iti ajung de la luna la alta, citeste punctele de mai jos, posibil sa iti dea de gandit:
 
Pranzul la birou
Faci comanda cu colegii de birou sau poate e o cantina in apropiere unde mergeti sa mancati, ti se pare o afacere sa mananci cu 15-20 lei?
Calculeaza, intre 315 si 420 te costa sa mananci numai la pranz.
Daca mai pui o suma identica si pentru cina, te apropi de 1.000 lei pe luna mancarea in conditiile in care nu mananci in oras si nu mananci nici cine stie ce sepie specialitatea casei. Acum te prinzi de ce nu ai bani suficienti niciodata?
Solutia? 
Disciplina. Iti faci o lista cu ce ai vrea sa mananci, mergi o data pe saptamana la supermarket, cumperi alimentele necesare, iti gatesti si isi iei mancare la tine.
Costurile pe pranzul la birou se vor reduce la jumatate.
 
Cumparaturile haotice si achizitiile inutile
Colega isi cumpara nu stiu ce crema organica, pe Facebook gasesti zi de zi magazine online cu reduceri si produse noi, inainte sa iti dai seama incepi sa cumperi si tu, ca doar e greu sa te abtii.
Cumparaturile acestea haotice, pe langa faptul ca iti epuizeaza bugetul, de multe ori mai sunt si inutile.
Sincer, cate bluze pe care nu le porti ever ai in sifonier? Ba nu ai la ce sa le asortezi, ba nu stii ce-a fost in capul tau cand le-ai cumparat.
De cate ori ai aruncat cosmetice care au expirat?
Solutia?
Inainte sa dai click pe butonul "Comanda" sau sa dai buzna in magazin, intreaba-te daca azi dimineata stiai ca vei cumpara produsul.
Daca raspunsul e nu, inseamna ca nu ai nevoie de el.
Scopul publicitatii e sa ne creeze nevoi. Si o face bine, doar de asta cand suntem prin supermarket descoperim o gramada de obiecte "utile" despre existenta carora habar nu aveam pana atunci.
La modul cel mai serios, nu este o mare realizare faptul ca tubul de hartie igienica se dizolva in apa si nu trebuie sa il mai duci la cos.
Gandeste-te inainte de a da banii? "Bai, eu chiar am nevoie de asta?!"
 

 
Produse care nu reflecta statutul tau social - profesional - material
Iar aici bancile ne "ajuta" din plin. Dobanzi care mai de care mai mici, carduri de cumparaturi peste carduri de cumparaturi.
In realitate lucrurile stau asa: tu vrei un telefon care costa 3.000 de lei si pe care nu ti-l poti permite acum. Il iei in rate de la magazinul x si nu vei da 3.000, vei da 4.000 sau mai mult, dar in 2 ani. Tot ti se mai pare ca ai facut o super afacere?
Treaba e ca in societatea de consum in care traim ni se induce la orice pas ca e ok sa iti doresti si sa iei pe "datorie", problema cu acest tip de gandire e ca tu ai impresia gresita ca traiesti mai bine decat iti permite situatia ta.
Vei avea un telefon dragut de pus pe masa la iesirile in oras, vei face niste poze mai faine pentru Ista, dar asta nu reflecta realitatea ta materiala. Pe termen lung discrepanta intre ce pari si ce este da nastere frustrarii.
Solutia e sa cunosti pana unde te poti intinde cu cheltuielile, iar daca vrei mai mult, sa cauti sa iti cresti veniturile, nu sa iei pe credit.
 
Avantul
De exemplu, ti-ai propus sa slabesti x kg pana la Craciun si intr-un moment de maxima determinare ai si dat fuga in magazin, ti-ai luat echipament complet: adidasi, colanti, bluza, bustiere, bidon de apa, bentite si bineinteles abonament la sala. Ai mers o data, poate de doua ori apoi abonamentul a expirat si pe echipament s-a asezat praful.
Sunt bani cheltuiti aiurea pe care i-ai putea investi in altceva.
Si asta e valabil in orice situatie. Ti-aduci aminte de bicicleta aceea pe care ti-ai luat-o cu gandul ca vei parcurge x km prin parc? De cate ori ai folosit-o?
Cand iti vine vreo idee de genul acesta, nu te lasa cuprins de avant, vei fi si mai sarac, si mai frustrat.
 
Micile cheltuieli si cheltuielile necesare
Pe care daca le-ai pune intr-o aplicatie, pe termen lung, ti s-ar ridica parul din cap la vederea sumelor de bani care se duc pe:
- cafeaua de zi cu zi de la aparat. Mai putina si nu la fel de gustoasa decat cea pe care ti-ai putea-o prepara chiar la tine acasa. Cu banii dati pe cafeaua de la coffee-urile to go intr-o saptamana, ti-ai putea lua cafea sa iti ajunga o luna;
- ghete vara si papuci iarna. Noi stim ca un Romania, iarna are prostul obicei sa ninga si sa fie frig. Astfel, nu astepta sa dea primul strat de zapada ca sa iti cumperi cizme. Cu siguranta vor fi mai scumpe.
- e in regula sa achizitionezi o geanta mai scumpa pe care o vei folosi vreme indelungata decat sa ai 10 genti de mai proasta calitate, dar crezi sincer ca 10 lei in plus la fiecare bax de hartie igienica cu aroma de merisoare, merita?
 

Acestea fiind scrise, mai trebuie sa stii ca nu va fi usor. Este nevoie de auto-disciplina, control si vointa. Schimbarile bune, durabile, nu se produc peste noapte.

Photo by: pexels.com

 

Nota obtinuta:
10 (2 voturi)
1300 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alexandra-Florentina-Matei Luni, 26 Noiembrie 2018

Etichete pentru acest articol:

vreau sa strang bani, metode de a economisi bani, economiseste inteligent, tehnici de economisire


S-ar putea sa va intereseze si:

“Aveti cumva card de fidelitate la noi!?” este intrebarea care ne este adresata de, [..]
citeste si comenteaza
Cand esti student, studenta dai examene,opt sau zece examene intr-o sesiune. Se poate sa [..]
citeste si comenteaza
Toata lumea este speriata de cuvantul „banca” si de orice actiune sau activitate care [..]
citeste si comenteaza
In prima parte a sectiunii despre infiintarea PFA-ului am vazut ce trebuie facut pentru a [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Te gandesti sa inchiriezi o masina in urmatoarea vacanta? Pe langa acte si bani, iata cateva [..]
citeste si comenteaza
Daca mi-ar fi spus cineva ca excesele si fuga sunt binevenite cand si cand, ca este perfect in [..]
citeste si comenteaza
Ai un sifonier care sta sa cada peste tine de cate haine ai indesat in el, dar tu nu ai niciodata [..]
citeste si comenteaza
sunt usor de recunoscut. Uneori ii invidiem, alteori ii blamam, cert e ca daca stam sa-i observam, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate