Merita sa ai propria afacere?
Ne-am saturat sa fim subalterni, dorim si noi sa avem propria afacere si nu pentru a fi sefi, ci pentru un trai mai bun. Cu totii stim ca sa infiintezi o societate nu implica un efort enorm, cel putin din punct de vedere financiar, insa ce se intampla cand, desi depunem acest minim efort, mica afacere da gres? Si de ce da gres?
In primul rand, cand ne infiintam propria societate, trebuie sa avem in vedere cateva aspecte, si anume: domeniul de activitate, denumirea potrivita, un plan de organizare si o echipa onesta care sa se implice in afacerea noastra ca si cand ar fi a lor. Totul pare a fi pus la punct si fara sa realizam, ne trezim ca functioneaza mai bine decat ne asteptam.
Te implici si castigi
Majoritatea administratorilor de mici sau mari afaceri incep cu dreptul; se implica, se bucura de profitul pe care il au la sfarsit de luna, insa vine o zi cand totul se destrama; toate visele, toate eforturile fizice si psihice, parca totul s-a intors impotriva lor. Si se intreaba: “-De ce tocmai mie?”. De cele mai multe ori se ajunge aici deoarece, vazand ca totul da roade, refuza sa se mai implice si, desi nu-si dau seama, lasa in grija altora ceea ce ei ar trebui sa faca, iar aceasta doar din comoditatea la care au visat, sau doar pentru ca au uitat de unde au plecat. Sa recunoastem: sunt responsabilitati pe care un angajat nu le poate indeplini si aceasta pentru ca traim intr-o tara in care cei “mici” sunt priviti de sus. Asa i-am invatat, probabil, prin atitudinea noastra. Si daca i-am invatat asa, avem doua posibilitati: ori ne schimbam atitudinea de supus si ducem la indeplinire o responsabilitate ce nu ni se cuvine, ori refuzam sa facem ceea ce ni s-a pus in carca, iar aici intervine teama de a avea in curand contractul suspendat, insa aceasta este un alt subiect pe care il vom dezbate in curand.
Vorbeam de probabilitatea in care noi suntem administratori, nu subalterni. Trebuie sa invatam sa nu facem aceleasi greseli pe care le observam la sefii nostri, greseli pe care nu le comunicam pentru ca nu ne permitem sa avem o relatie atat de deschisa incat sa ne spunem punctul de vedere. Si chiar daca am avea-o, ce am castiga? Nicio promovare pentru implicarea in afacerea ce nu ne apartine, ci mai degraba o repulsie (comunicata sau nu) din partea sefului cum ca “ne bagam unde nu ne fierbe oala”. Si daca tot invatam din greselile lor, de ce sa nu invatam sa avem noi o relatie de prietenie cu angajatii nostrii? Asa putem capata incredere unii in altii, putem evita sa fim inselati de proprii angajati sau dezamagiti de o actiune la care nu ne asteptam, doar pentru ca (credem noi) suntem oameni... Cel putin asa evitam sa fim inselati si in felul acesta nici afacerea noastra nu are multe de suferit.
Si totusi se intampla...
Bineinteles ca sunt aspecte ce nu le putem controla, ca de exemplu un control in urma caruia primim o amenda costisitoare doar pentru ca: “-Trebuie sa iti dam amenda!” . Dar de ce trebuie? O intrebare fara raspuns sau al carei raspuns nu vrem sa il recunoastem. Sau o colaborare cu un furnizor sau un client ce nu indeplineste conditiile contractuale si ne creeaza probleme financiare.
Si usor-usor, fara sa ne dam seama cum si cand s-a intamplat aceasta, ajungem sa inchidem afacerea in care am investit atatea vise, sentimente, bani si batai de cap. Si trecem printr-o perioada de depresie in care trebuie sa luptam cu noi insine, sa ne ridicam si sa pornim de la zero. Iar totul se intampla fara voia noastra odata si-odata!
Un articol de: Alexandra Datcu
Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 01 Februarie 2013
despre afaceri, afacerea la inceput de drum, ce afaceri sa fac
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa