Legea burselor private de studii o iluzie?
Cunoscand prevederile legii nr. 306/2004, un act normativ care prevede ca o persoana juridica de drept privat sau o persoana fizica ii poate acorda unui beneficiar care poate fi, dupa caz, elev, student, doctorand, sau care urmeaza un program de pregatire postuniversitara intr-o institutie de invatamant superior acreditata, din tara sau strainatate, sprijin pentru studii, in baza unui contract, am incercat sa obtin o bursa privata de studii.
Reducere din impozitul pe profit datorat
Interesant pentru cei care acorda bursa este faptul ca sumele utilizate pentru acordarea burselor private sunt deductibile fiscal, în conditiile legii. Mai mult, persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, care acorda burse private elevilor, studentilor, doctoranzilor sau altor persoane care urmeaza, în tara ori în strainatate, un program de pregatire postuniversitara în institutii de învatamânt superior acreditate, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, acordate pentru burse, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) se încadreaza în limita cotei de 3% din cifra de afaceri;
b) nu depasesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat
Un lucru de care sunt foarte mandra
Intotdeauna am fost o persoana ambitioasa, si m-au atras provocarile si lucrurile greu de obtinut. Am urmat cursurile a doua facultati concomitent si din dorinta mea de dubla specializare continua, am decis sa urmez si doua masterate. Aveam un plan bine structurat. Am reusit lucrul asta 3 luni si sunt mandra de mine ca am obtinut acest lucru la 23 de ani (atunci aveam 22), pana m-am incurcat in cheltuieli si taxe, pentru ca masteratele erau in orase diferite: Constanta si Bucuresti. Masteratele se completau unul pe celalat, facusem alegerea cea mai perfecta pentru mine, era visul meu de a ma specializa in criminalistica, urma sa devin procuror criminalist, dar ce era de facut? Cheltuielile erau prea mari.
Am incercat sa obtin o bursa privata, de studii ca doar legea aia n-o fi fost creata degeaba, nu?
Dorinta mea era irealizabila daca imi luam un job, trebuia sa frecventez cursurile, prezenta era obligatorie, deci trebuia sa obtin bursa.
In cautarea unei burse private de studii
Pentru inceput, am contactat fundatiile care ofera burse de studii: Fundatia Dan Voiculescu "pentru dezvoltarea Romaniei" si Fundatia Dinu Patriciu (cele mai renumite). La Fundatia Voiculescu am fost nevoita sa scriu de doua ori si sa sun de cateva ori, ca sa imi raspunda in cele din urma cineva si sa-mi spuna ca le pare rau ca nu ma pot ajuta, dar perioada de depunere a dosarelor este stricta (februarie-martie) si nu pot face nicio exceptie (eu aveam nevoie de o bursa incepand din decembrie), dar ca imi pot depunde dosarul pentru anul viitor. O, da! Ce rost mai are? nu mai am nevoie de nicio bursa anul viitor, eu atunci aveam nevoie. Desi, ca sa-i persiflez , as aplica pentru o bursa doctorala, pentru anul viitor de studiu bursa pe care stiu ca n-am s-o obtin, indiferent de ce referinte am.
La fundatia Patriciu nici macar nu s-a obosit sa-mi raspunda.
Nu vreau sa fiu lipsita de modestie, dar eu nu prea am auzit de asa studenti, am considerat asta o performanta si nu cred ca o fundatie pentru dezvoltarea Romaniei, care promoveaza tinerii talentati si ofera burse studentilor merituosi, nu putea sa faca o exceptie.
Apoi, am cautat informatii, am cerut indrumari catre persoane juridice de drept privat sau persoane fizice dispuse sa acorde o astfel de bursa privata de studii, am contactat diverse persoane cu notorietate, avocati, politicieni si jurnalisti, m-am luptat (inutil) pentru "dreptul" meu!
Unii mi-au raspuns, spunand ca nu au cunostinta despre asa ceva, sau ca nu au cum sa ma ajute, unii (cei mai multi) m-au ignorat. Si nu am scris oricui, am scris unor persoane care aveam certitudinea ca au constinte despre ce vorbesc.
In fine, au trecut doua luni, nu am obtinut nicio bursa, dar m-am convins de un lucru si nimeni nu-mi poate schimba parerea: fundatiile care ofera burse de studii si fundatiile caritabile, precum si alte asociatii si chiar persoane fizice care se "lauda " cu astfel de scopuri, sunt numai pentru publicitate, notorietate, "da bine la referinte", dar in substrat nu e decat |”a big fat lie”!
N-am renuntat, sunt o luptatoare!
Eu oricum n-am pierdut nimic, am incercat, cu toate ca acum o consider un fel de umilinta inutila, urmez cursurile unui masterat si sunt multumita de mine oricum, dar sunt studenti care au performante si mai ridicate decat mine, studiaza la Harvard, Oxford , Cambridge si de ce sa-i amagim cu niste burse pe care nu suntem dispusi sa le oferim??? Asa ca, dragi studenti aspiranti la o brusa privata de studii, nu va mai faceti iluzii! Nu exista!
Nu am renuntat la visul meu, exista si o alta cale sa ajung acolo unde imi doresc.
In schimb, daca voi ajunge vreodata pe o pozitie care sa-mi permita, voi face ceva! O lege speciala pentru studentii cu ambitii si aspiratii inalte, o lege REALA..
Sper sa fie cat mai curand!
Alina Sãcuiu
Postat de: FemeiaStie Luni, 01 Martie 2010
bursele de studiu, burse private, Harvard, Oxford, Cambridge, impozitul pe profit
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor