Ce inseamna homeschooling?

adv-pbfd-homeschooling

Pana in momentul izolarii sociale, publicul larg nu luase in considerare caile alternative de invatamant. Atunci cand ne gandim la educatie, o asociem, de cele mai multe ori, cadrului formal, cu structuri bine stabilite: clasa ori grupa de prescolari sau elevi, condusa de educator, invatator sau diriginte, care studiaza o materie in interval de cincizeci de minute, cu zece minute de recreatie. Bineinteles, educatia in cadru formal are un grad ridicat de eficacitate, dar, ce se intampla atunci cand ea nu mai este la fel de accesibila, din cauza situatiei globale? Cele mai multe lectii s-au mutat online, situatie in care numerosi copii s-au declarat mai dezinvolti decat in sala de clasa. In fond, de cele mai multe ori, vorbesc fara a fi vazuti si fara a fi descurajati de mimica si dezacordul verbal al colegilor.

 

Este acest lucru unul bun? Nu in totalitate. Chiar daca este dificil sa avem puncte de vedere contestate de ceilalti, dezbaterea este necesara pentru a ne dezvolta, in mod real, gandirea critica. Totodata, nivelul de energie al copiilor le poate scadea concentrarea, in timpul orelor tinute la distanta.

 

Aceasta fiind o situatie fara precedent atat pentru cadrele didactice, cat si pentru copiii pe care ii indruma, este necesar ca materia predata in mod (atat cat se poate de) formal sa fie suplimentata de un tip de educatie informal, venit din partea parintilor. Daca esti parinte si te gasesti in situatia in care trebuie sa supraveghezi studiul copilului tau, iti recomandam nu doar sa-l incurajezi sa acorde aceeasi importanta orelor tinute la distanta, ci sa-l si integrezi in sistemul de homeschooling.

 

Dar ce este acest homeschooling?

Studiul acasa, in traducere libera, il pune pe parinte in ipostaza de coordonator al actului de invatare. El supravegheaza asimilarea materiei si rezolvarea temelor, ba chiar poate oferi sarcini de lucru suplimentare. Fiindca latura formala a educatiei este acoperita de profesori sau invatatori, chiar si in situatia in care ne aflam, iti recomandam sa recurgi la metode alternative. Altfel spus, ii poti oferi copilului tau sarcini de lucru diferite de cele primite din partea dascalului, conform rigorilor programei. In climatul actual, invatarea suplimentara trebuie sa aiba o componenta ludica si un grad ridicat de interactiune, pentru ca puiul sa-si dezvolte in continuare creativitatea si sa fie stimulat de educatia la distanta.

 

Metodele alternative de invatare

Pentru ca micul prescolar sau elev sa asimileze si sa sistematizeze informatia primita, cel mai bine ar fi sa o primeasca prin multiple cai de informare. Poti urmari cu el un film educativ, la finalul caruia sa trageti concluziile impreuna, sau ii poti cere sa prezinte lectia pe care a invatat-o la distanta. Puteti, de asemenea, sa faceti, alaturi de ceilalti membri ai familiei, jocul palariilor ganditoare. Pe baza unei teme de dezbatere, fiecare dintre participanti poate purta una dintre palarii: cea alba, spre exemplu, reprezinta abordarea neutra, cea rosie, abordarea sentimentala, cea neagra, abordarea pesimista. In acest fel, copilul tau isi va dezvolta capacitatea de gandire din multiple perspective si va deveni, in mod cert, mai receptiv atat la educatia formala, cat si la cea informala, pe care i-o propui.

 

Joc, joaca, jucarie

Desi constructia familiilor lexicale, asa cum am facut in cazul subtitlurilor, este un exercitiu foarte util pentru studiul acasa, ne vom referi la altceva, in aceasta sectiune. Mai precis, la o regula esentiala a unei astfel de invatari: si joaca face parte din educatia copilului tau! Fie ca imbraca forma unui act riguros, guvernat de reguli, caz in care vorbim despre joc, fie ca este complet lipsita de constrangeri formale (devenind, astfel, joaca), actul ludic este necesar pentru dezvoltarea imaginatiei, a empatiei si a gandirii in spatiu. In afara acestor beneficii generale, exista pe piata tot mai multe jucarii destinate invatarii. Folosindu-le, cel mic nu doar ca va invata rapid concepte noi, dar nici macar nu-si va da seama ca s-a angajat intr-un act al invatarii.

 

Asadar, cel mai bine ar fi ca educatia formala, realizata acum de la distanta, sa fie dublata de jocuri de rol si de invatarea complet ludica, devenita posibila prin jucariile educative, care-i permit copilului sa-si consume energia creatoare si sa nu perceapa studiul ca pe o obligatie in adevaratul sens al cuvantului.

Sursa foto: pixabay.com

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
931 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Miercuri, 19 August 2020

Etichete pentru acest articol:

educatie copil, homeschooling, homeschooling romaniaS-ar putea sa va intereseze si:

In perioada 2 – 6 iulie 2012, Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Galati [..]
citeste si comenteaza
Iata o intrebare puternica si tot mai des intalnita in randul tinerilor din jurul nostru [..]
citeste si comenteaza
Mai este putin si se termina anul scolar, liceal si cei de la facultate termina anul. [..]
citeste si comenteaza
Studiile sunt cele mai importante pentru majoritatea dintre noi, motiv pentru care ne [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Din vremuri vechi, argintul a fost un metal pretios deosebit de utilizat in crearea de bijuterii si [..]
citeste si comenteaza
Cate dintre doamnele si domnisoarele in pas cu moda nu sunt atente si la accesorii? Conform unui [..]
citeste si comenteaza
Lumea copilului este redusa doar la cateva actiuni si trebuie sa fie cat mai armonioasa. Camera in [..]
citeste si comenteaza
Ingrijirea este un must-do al fiecarei persoane si nu mai tine doar de partea estetica si de faptul [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate