Uleiurile volatile – evadarea pe taramuri magice

Cu siguranta, fiecare dintre noi a avut cel putin o zi in care nu isi dorea decat sa ajunga mai repede acasa si sa se arunce in cada plina cu apa, sa se rasfete cu niste arome magice, sa inchida ochii si sa evadeze pe un alt taram.

Fie ca evadezi in Abu Dhabi, unde au evadat si fetele din “Sex in the city 2”, fie sub mainile unui maseur focos :) care te trimite pe taramuri exotice.

Istoricul uleiurilor

Uleiurile volatile sunt obtinute din plante aromatice prin distilare sau prin presare mecanica. Uleiurile de acest tip sunt placut mirositoare si se evapora foarte repede.

Femeile arabe acorda o atentie deosebita intregului corp. Se pare ca frumusetea si senzualitatea lor se datoreaza acestor mici sticlute cu esente seducatoare.  

Distilarea a fost descoperita de doctorul Abu Ali al-Husain Ibn Abd Allah Ibn Sina (ne depaseste acest nume:)), cunoscut in Occident ca Avicenna. Trandafirul, Rosa centifolia este planta pe care Avicenna a ales-o pentru primele sale experimente.

 

Pentru obtinerea uleiurilor se intrebuinteaza o cantitate mare de plante. (De exemplu pentru producerea unui litru de ulei volatil de trandafir bulgaresc este nevoie de … 2000 kg de petale). Astfel, apa de trandafir a devenit una dintre cele mai importante parfumuri. Ea a ajuns in Europa in timpul cruciadelor impreuna cu alte esente si parfumuri exotice: tamaie, smirna, chiparos, coriandru, migdale amare, ienupar s.a. De la inceputuri femeile nu au ezitat cand vine vorba de ingrijire si frumusete. Folosesc orice numai sa arate bine si mereu tinere. 

 

Virtuti  efemere

Datorita efectelor multiple, uleiurile fermecate erau folosite inca din cele mai vechi timpuri pe tot corpul. Pielea devenea astfel moale, placut parfumata, parul stralucitor si matasos.

Una dintre cele mai populare aplicatii pentru uleiurile esentiale este in domeniul de aromoterapiei. Aceasta arta de inalta calificare foloseste uleiuri esentiale pentru a ajuta la vindecarea de boli fizice, psihologice si estetice.    

Exista multe modalitati de a incorpora beneficiile aromoterapiei in viata noastra de zi cu zi.  Acestea pot fi  folosite pentru a ne stimula dimineata si apoi pentru a ne calma si pentru a reinstaura pacea noastra spiritula la sfarsitul zilei.

 

Astfel, pentru bai aromatice si evadari pe taramuri necunoscute se umple cada cu apa calduta (28-35°) pentru relaxare sau cu apa fierbinte (35-38°) pentru tonifiere si stimulare. Patrunderea uleiului in piele este favorizata de temperatura apei. In apa se amesteca 3-5 picaturi de ulei volatil, ales in functie de tipul tenului si de starea de spirit dorita.

► baie relaxanta - musetel, lavanda, lamaie, salvie, trandafir;

► baie racoritoare - menta, bergamota (esenta obtinuta dintr-o specie de portocal), busuioc, eucalipt;

► baie tonica, stimulatoare - rozmarin, ienupar, nucsoara;

► baie afrodiziaca - ylang-ylang, santal, iasomie, flori de portocal.

 

Masajul este foarte important in aromoterapie, deoarece esentele patrund cu usurinta in piele, iar corpul se relaxeaza, scapand de tensiunea si stresul acumulate. Pentru masaj ai nevoie de un ulei-baza in care se adauga uleiurile volatile dorite. In lipsa lor, se pot folosi alte uleiuri: porumb, de masline si de floarea soarelui (acesta din urma trebuie sa fie obtinut doar prin presare la rece).

Masajul aromaterapeutic combina miscarile de netezire si framantare folosite in masajul obisnuit cu reflexologia (masajul talpilor) si acupuntura. Acasa, poti incerca sa te automasezi folosind miscari usoare, circulare. Pentru ca o suprafata sa fie bine acoperita, trebuie sa o masezi de 4-5 ori.

 

Pentru ingrijirea tenului poti prepara in casa masti faciale, pe baza de fructe, iaurt sau cereale. In compozitie se adauga si doua - trei picaturi din uleiul volatil potrivit pentru tenul tau. Pentru tenul uscat se recomanda uleiul de paciuli, trandafir sau santal, pentru cel normal - lavanda, flori de portocal, iasomie, iar pentru tenul gras sau cu tendinte de ingrasare - lamaie, camfor, ienupar, bergamota, musetel. Uleiurile volatile sunt substante cu efect extrem de puternic; de aceea, ele nu se aplica niciodata direct pe piele. Ele se combina in creme, lotiuni sau masti, destinate ingrijirii fiecarui tip de ten.

Uleiurile volatile au proprietati antiseptice (camfor, fenicul, iasomie), astringente (menta), deodorante (eucalipt, lavanda, paciuli), cicatrizante (bergamota, musetel) si tonice (busuioc, ienupar). Informatii foarte importante iti pot furniza si etichetele produselor, in care ar trebui sa se specifice tipul de ten si numarul.

 

Cum actioneaza uleiurile esentiale? 

Uleiurile esentiale sunt compuse din molecule mici, care sunt usor de dizolvat in alcool, emulgatori si grasimi. Acest lucru le permite sa penetreze pielea usor, ajungand in sange sau in sistemul limfatic. Substantele active ale plantelor trec de bariera tesutului epitelial si prin schimb celular actioneaza la nivelul circulatiei sngvine. Acest proces revigoreaza intregul organism, iar prin respiratie, transpiratie si urina se elimina practic reziduurile.

Deoarece aceste esente sunt volatile, evaporandu-se foarte repede, pot fi, de asemenea inhalate. Intrand in organism prin intermediul milioanelor de celule sensibile, esentele trimit mesaje direct la creier care controleaza functiile majore ale corpului. Astfel, intr-un tratament de aromoterapie uleiurile esentiale sunt capabile de a imbunatati atat fizicul, cat si psihicul in acelasi timp.

 

Cateva esente pretioase

Uleiul de Ylang – Ylang

Esenta de Ylang - ylang are un efect sedativ si calmant asupra sistemului nervos, favorizand relaxarea. Ylang - ylang este un mic copac tropical cu flori roz, mov sau galbene, ce creste in Insulele Filipine, Madagascar, Indonezia, Tahiti si pe coasta de vest a Africii.

Uleiul de levantica 

Se deosebeste prin aroma sa puternica, fiind unul dintre putinele uleiuri care pot fi utilizate exclusiv pe piele. Ajuta la relaxare si inlatura insomnia. Cateva picaturi in apa de baie si starea de bine se instaleaza instant.

Uleiul de iasomie

Floarea de iasomie, al carei miros este inconfundabil, este unul dintre cele mai costisitoare uleiuri. In aromoterapie, uleiul esential de iasomie este recomandat in dureri de orice natura, este antiseptic, reconfortant. Iasomia contribuie si la tonifierea pielii si la mentinerea elasticitatii acesteia, masajul cu ulei de iasomie fiind extrem de util.

Uleiul de trandafir

Trandafirul stim ca simbolizeaza iubirea si ne imbata simturile, dar in acelasi timp este responsabil si pentru aspectul placut al pielii. Masajul cu acest ulei stimuleaza drenajul limfatic si aduce suplete corpului. Trateaza pielea sensibila si intarzie efectul imbatranirii.

 Sunt multe alte uleiuri miraculoase. Indrazniti doar!:)

Nota obtinuta:
8.2 (11 voturi)
7855 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Teodora-Ieseanu Vineri, 21 Ianuarie 2011

Etichete pentru acest articol:

uleiuri-esentiale, aromaterapie, antistres, arome naturale, metode de relaxare, masaj de relaxare


S-ar putea sa va intereseze si:

Rasfat, relaxare, fermitate, modul potrivit de a scapa de activitatile zilnice, de [..]
citeste si comenteaza
Uita de saloanele de spa, de cosmetica si de locurile care prin mirajul lor te-au convins [..]
citeste si comenteaza
E o moda.. periculoasa ce-i drept sa-ti maresti sanii cu ajutorul siliconului. Dar [..]
citeste si comenteaza
Nu stiu daca e de ras sau de plans. Pe mine cel putin m-a amuzat teribil. Pentru fetele [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Regizor: Frank Coraci Scenaristi: Tim Herlihy; Jack Giarraputo; Steve Koren Actori: Adam Sandler; [..]
citeste si comenteaza
Inceputul primaverii s-a dovedit a fi unul foarte frumos si calduros. Desi avem parte si de vreme [..]
citeste si comenteaza
Pentru iubitorii de yoga si adeptii unor terapii relaxante mai diverse cunoscute in Asia, pot [..]
citeste si comenteaza
Suntem fete si fara sa vrem, mereu cand mergem pe strada tragem cu coada ochiului la toti [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate