Cristobal Balenciaga, couturier-ul revolutionar al modei
Un maestru al haute couture-ului, un adevarat inovator in moda, un perfectionist desavarsit in toata munca sa, un pasionat de cultura tarii natale, Spania, Cristobal Balenciaga a dat nastere unor creatii nonconformiste, destinate femeii aristocrate, stilate si cu o doza mare de eleganta.
Designerul neconventionalului
Designerul pe care Christian Dior l-a numit “maestrul nostru, al tuturor” s-a nascut in Getaria, un sat din regiunea basca a Spaniei, in 1895. Pe cand avea doar 13 ani a reusit sa o impresioneze pe Marchiza de Casa Torres, reproducand o rochie couture pentru aceasta. Dintotdeauna un mare autodidact, Balenciaga obisnuia sa calatoreasca la Paris, de unde cumpara haine semnate de marii designeri ai vremii – Coco Chanel, Lucien Lelong, Jeanne Paquin sau Elsa Schiaparelli - pe care, mai apoi, le studia cu mare atentie, incercand sa le gasesca secretele, instruindu-se, astfel, in arta tehnicilor croitoriei.
In 1918 si-a deschis propria casa de couture, in San Sébastian. Admiratia pentru creatiile sale sculpturale, care incepeau sa traseze noi standarde ale elegantei feminine, i-a adus succesul si, odata cu acesta, inaugurarea altor doua case haute couture, in Barcelona si Madrid. Razboiul civil spaniol l-a fortat sa-si inchida cele doua sedii din Spania si sa se mute la Paris, unde a fost ridicat un nou sediu al modei avangardiste, pe Avenue Georges V, numarul 10, care se afla si astazi la aceeasi adresa.
In august 1937 isi prezinta prima colectie de moda, inspirata din Renasterea Spaniola. Mai apoi, imbibat de cultura tarii sale, Balenciaga a dat nastere boleroului, in colectia toamna/iarna 1943-1944, o piesa ce isi gaseste fundamentul in costumul toreadorului. Pictorii spanioli Velàzquez, Zurbarán sau Goya erau extrem de importanti in munca sa, influenta acestora fiind vizibila la mai multe dintre piesele designerului.
Au urmat o serie de creatii revolutionare in moda: rochia-tunica, rochia baby doll, rochia-sac, haina-cocon, fusta-balon, rochia-camasa sau rochia-coada de paun (scurta in fata si lunga in spate). Umerii supradimensionati, indepartarea taliei, gulerele ce stateau departe de clavicula (pentru a da un aspect de lebada), manecile clopot, talia care se ingusteaza treptat sau haine cu taieturile chimonoului sunt alte cateva marci Balenciaga. Materialele folosite, indraznete, grele si cu broderii complicate, dar si modul de abordare al acestora au dus la colaborarea dintre designer si casa de productie textile elvetiana Abraham, luand astfel nastere “matasea gazar”, un material mai tare, pliabil, folosit de maestru in costume si rochii de zi. Designerul s-a retras din lumea modei in 1968 si a murit patru ani mai tarziu, in 1972, in Spania sa natala.
Noua silueta feminina, abordata de celebritatile vremii
Tehnica sa impecabila, simplitatea perfecta, silueta aerodinamica, liniile fluide si gratioase, atentia pe detalii, standardele inalte, uzul dramatic al culorii, modernismul, toatea acestea au dat nastere unei noi siluete a femeii, care contrasta cu noul look creat de Dior. Oscar de la Renta, André Courrèges, Emanuel Ungaro si Hubert de Givenchy, ucenici ai designerului, s-au lasat inspirati de acesta.
Icon -uri ale modei de la acea vreme, printre care Ducesa de Windsor, Printesa Grace de Monaco, Contesa Mona Bismarck, Pauline de Rotschild, Doris Duke, Diana Vreeland, Jackie Kennedy sau Regina Fabiola a Belgiei au starnit intotdeauna admiratie in tinutele Balenciaga.
Nicolas Ghesquière, pe urmele maestrului
Creative Director al Casei Balenciaga este, din 1997, Nicolas Ghesquière, numit la numai 25 de ani. Colectiile semnate de acesta au atras o noua generatie de celebritati, printre care redactorul-sef al Vogue America – Anna Wintour, Nicole Kidman (rochia de mireasa din ziua nuntii cu Keith Urban poarta amprenta Balenciaga) sau Kylie Minogue.
Ghesquière este cunoscut pentru inspiratia sa din lumea sporturilor, un exemplu fiind aici renumita colectie ecvestra din sezonul toamna/iarna 2006-2007. ”Istoria casei este incredibila, ceea ce inseamna ca pot lucra cu o mare libertate” – Ghesquiere.
Cristobal Balenciaga, un maestru care si-a dedicat intreaga viata perfectiunii tehnice in haute couture, a carui religie erau hainele si a carui creatii ocupa numeroase pagini in istoria modei. Femeia Balenciaga a fost si va ramane o independenta, o iubitoare de frumos, de stil, de eleganta, de rafinament si nonconformism.
Postat de: Diana-Motoc Joi, 25 Ianuarie 2018
Balenciaga, designeri de moda, haute couture, moda, creatii structurale, revolutionar, istoria modei, rochii, rochii elegante
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?