Yves Saint Laurent, creatorul de eleganta simplista

Se zice ca haina face pe om si nimic nu poate sa fie mai adevarat. O prezenta impecabila, pe langa increderea in sine deschide usi si viitorul se aseaza intr-o clipita.
Intr-o lume in care inovatia in fashion este din ce in ce mai grea si atinge cote excentrice pentru a iesi din banal, trebuie retinut totusi ca bunul gust ramane in acelasi grafic: simplu, elegant, si accesorizat cum trebuie.
“Nu trebuie niciodata sa confundam eleganta cu snobismul”
Yves Saint Laureant a afirmat acest lucru, graind un adevar etern, aducand altfel pe marile catwalk-uri, sute de colectii ce au epatat prin comoditatea si simplitatea, in aria haute couture. A fost o revelatie pentru secolul 20, cand la o varsta frageda, tanarul designer a putut sa renasca din cenusa acest stil, haoute couture, cat si stilul pret-a-porte, asa cum afirmau in acele timpuri cei mai importanti jurnalisti de fashion.
Yves Saint Laureant, pe numele lui complet Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent, s-a nascut in anul 1936 in orasul Oran, localizat in Algeria franceza.
De mic a fost fascinat de moda, petrecand majoritatea timpului liber rasfoind revistele de fashion ale mamei, creand papusi, schitand haine si proiectand mental viitorul in fashion ce urma sa il aiba la Paris. Acest lucru nu i-a facut o copilarie usoara, de multe ori fiind agresat la scoala de catre ceilalti copii pe motiv ca este feminin, ajungand de multe ori sa fie depresiv si bolnavicios.
Cu o dorinta arzatoare, la numai 17 ani, cu o timiditate acuta a pasit incet spre aceasta lume haotica, cunoscand prin intermediul mamei sale pe Brunhoff, editor la French Vogue, ce avea ca 1 an mai tarziu sa il recomande la designer-ul Christian Dior. La scurt timp dupa ce Yves a inceput sa studieze la Chambre Syndicale de la Couture, casa de moda Christian Dior l-a recrutat, unde a inceput imediat sa lucreze mai intai ca un ucenic, ulterior schitele lui fiind acceptate de Dior, iar acesta sa il urce la rangul de designer. Cativa ani mai tarziu, dupa moartea subita a lui Dior in urma unui infarct in anul 1957, tanarul Yves a fost incredintat cu responsabilitatea totala de a salva compania de la faliment, ceea ce a avut un succesul real, iar cariera tanarului timid a luat amploare.
Din cauza unei caderi nervoase ce a survenit la scurt timp dupa inrolarea fortate in armata pentru a lupta in Razboiul de Independenta purtat in Algeria in anii ’60, mai exact la 20 de zile, Yves a intrat pe o panta periculoasa, ajungand la prima internare intr-un spital de psihiatrie, unde a fost supus unor tratamente groaznice incluzand chiar si socuri electrice. A fost lasat la vatra, dar din cauza instabilitati psihice, acesta si-a pierdut slujba de la Dior. Aceasta concediere nu a fost decat pasul definitoriu pentru a pune pe picioarele marele imperiu YSL, alaturi de partenerul sau romantic Pierce Berge. Relatia cu Pierce a luat sfarsit in anul 1976, dar pana la sfarsitul vietii lui Yves, acesta i-a ramas partener de afaceri si alaturi. Yves inainte sa moara in 2008, si-a unit destinul cu Pierce printr-o ceremonie PACS, ceea ce reprezinta in Franta o uniune formala intre doua personae indiferent de sex si care aloca mai putine drepturi cuplului decat o casatorie.
Imperiul crestea de la colectie la colectie, dar in spatele faimei, elegantei si a creativitatii, usile inchise ascundeau destinul plin de dependente de cocaina, acid , pastile psihotrope si alcool, care nu faceau decat sa accentueze un temperamental violent a lui Yves.
Dupa o viata plina de succes in industria fashion, de dependente si lupte interioare, Laurent s-a pensionat in anul 2002 dupa un ultim show la Paris, si a devenit din ce in ce mai retras, petrecand majoritatea timpului, pana la moartea sa in 2008 din cauza unei tumori cerebrale, in casa sa din Marrakech, Maroc.
Tendinte, premii si realizari
Cele mai cunoscute tendinte au fost date prin anii ’60 – ’70, cand Laurent a promovat cu succes jachetele safari atat pentru femei, cat si pentru barbati, pantalonii cambrati cu pantofi inalti si bineinteles in stilul beatnik ce presupunea bluze pe gat impletite, geaca de piele, bocanci inalti si berete. Dar cu siguranta cel mai important trend impus de Yves a fost “Le Smoking”, ce presupunea fracul clasic pentru femei.
Fiind primul fashion designer care a folosit modele de culoare in prezentarile lui, si-a casigat popularitaea de a soca. Nu mare a fost uimirea cand la lansarea primului sau parfum barbatesc s-a prezentat nud, afirmand “Vreau sa provoc un scandal”.
Muzeul de Arta Metropolitan din New York l-a onorat in anul 1983 pentru intreaga sa activitate, organizand o expozitie in intregime sub numele YSL,unica distinctie oferita de acest muzeu unei personalitati din moda. De asemenea, exista In Paris un muzeu YSL, Houte Couture House.
In 2007, presedintele francez Nicolas Sarkozy i-a oferit Grand Officer of the Legion of Honor.
Photo by: pexels.com
Postat de: Luisa-Stefan Joi, 22 Februarie 2018
designeri celebri, Yves Sain Laurent
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai inventive idei pentru fotografii frumoase de cununie civila
- Cum sa alegi palaria potrivita pentru forma fetei tale - sfaturi si recomandari
- Cele mai sincere mesaje de buna dimineata pentru el
- Depozitarea gemurilor facute in casa: Cum sa te asiguri ca raman proaspete
- Sfaturi despre alegerea dimensiunii si a formei cutiilor de prajituri de nunta