Monumentul Mihai Viteazul, Ploiesti

Pentru articolul de astazi imi permit sa va propun, sa mergem undeva in secolul al XVI-lea, in Targul de Floci (va rog sa nu mai radeti!), unde se nastea cel care avea sa ajunga banisor de Strehaia, stolnic domnesc si Mare Ban al Craiovei, apoi domnitor al Tarii Romanesti si, pentru o foarte scurta perioada in anul 1600, conducator de facto al tuturor celor trei tari medievale care formeaza Romania din zilele noastre: Moldova, Transilvania si Tara Romaneasca.

In actiunile sale, Mihai Viteazul decide sa-si mute baza de operatiuni militare undeva, langa Targsoru Vechi din judetul Prahova. Astfel, satul de mosneni Ploiesti este ridicat, in anul 1597, la rangul de targ domnesc, aceasta fiind de altfel prima atestare documentara a Ploiestiului. Mult prea scurta domnie a domnitorului Mihai Viteazul nu i-a impiedicat pe ploiesteni sa nu fie recunoscatori inaintasilor sai, astfel, una dintre arterele importante ale orasului, un colegiu national de prestigiu si un cartier poarta in prezent numele domnitorului.

Monumentul_lui_Mihai_Viteazu_de_la_Ploiesti_(3).JPG

In anii '80, ai secolului al XX-lea, s-a elaborat un proiect pentru ridicarea in imensa Piata Mihai Viteazul din Ploiesti a unui monument dedicat marelui domnitor. Monumentul se voia a fi cea mai mare statuie dedicata lui Mihai Viteazul.

 

Evenimentele din decembrie '89 au intrerupt brusc orice finantare si continuare la acest proiect "megaloman si exagerat" cum scriau ziarele de dupa Revolutie. In cele din urma lumea si-a dat seama ca monumentul respectiv nu avea nicio legatura cu regimul dictatorial de pana atunci si s-au inceput demersurile pentru continuarea lucrarilor de la santierul abandonat de aici.

 

Astfel la initiativa Societatii Cultural - Istorice "Mihai Viteazul", al autoritatilor judetene si locale si cu sprijinul si contributia materiala ale unor societati comerciale si ale locuitorilor orasului Ploiesti lucrarile au fost reluate si inaugurarea monumentului a fost programata in ziua de 1 decembrie 1997 si era menita sa marcheze totodata si patru secole de atestare documentara a Ploiestiului.

 

Imi amintesc (fiindca am fost martor ocular), ca eram uimit de faptul ca parca se sparsese conducta de personalitati politice, culturale si istorice, iar reporterii alergau (ca si astazi, de altfel) sa prinda cat mai multe instantanee si declaratii ale personalitatilor care se aflau prezente acolo.

 

Parada militara ce a urmat a fost una dintre cele mai reusite pe care Ploiestiul le-a avut vreodata, iar imensul Parc Mihai Viteazul devenise un ocean tricolor. Intre timp monumentul domnitorului Mihai Viteazul a devenit un obiectiv turistic de prim rang al Ploiestiului si locul unde (din decembrie 1997) au loc manifestarile prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei. In mod oficial acest monument se spune ca este amplasat pe Bulevardul Republicii, insa adevarul este ca se afla undeva intre Bulevardul Republicii, Strada Gheorghe Doja si Strada Bucegi, sau mai exact in perimetrul format de aceste 3 strazi.

 

Fara indoiala ca atunci cand veti ajunge in Ploiesti si veti dori sa vizitati acest obiectiv turistic, nu veti avea nevoie de harta sau ghid turistic, deoarece absolut oricine va sti sa va indrume aici. Daca totusi considerati ca nu va descurcati, semnatarul acestui material va fi extrem de bucuros sa va fie ghid prin superbul oras Ploiesti!

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
1256 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Joi, 15 Mai 2014

Etichete pentru acest articol:

mihai viteazul, despre istorieS-ar putea sa va intereseze si:

In seara zilei de 05 martie 2012, sala Teatrului Muzical „Nae Leonard” Galati, s-a [..]
citeste si comenteaza
29 noiembrie – 2 decembrie 2012, Pavilioanele C4 si C5, Romexpo. Imagineaza-ti tot ce [..]
citeste si comenteaza
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate gasi un calator este rucsacul [..]
citeste si comenteaza
Romania, Bucuresti, Blvd. Marasti, nr. 65-67, miercuri 12 septembrie 2012 - sâmbătă [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Recunosc ca multora dintre dumneavoastra titlul acestui nou articol nu le spune nimic, insa acum un [..]
citeste si comenteaza
Imi place foarte mult sa merg cu bicicleta, de fapt bicicleta a devenit “masina mea de [..]
citeste si comenteaza
In vremea Imperiului Austro-Ungar la Rodna (azi judetul Bistrita-Nasaud) se afla granite imperiului [..]
citeste si comenteaza
Potrivit Constitutiei Romaniei (capitolul organizare administrativa), tara noastra are “41 de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate