Atemporalitatea prin sentiment

Multe persoane sunt preocupate, în mare, de aspectul acesta al nemuririi. Unele persoane acced spre istorie, ca fiind calea desăvârşită de a nu fi uitat. Alte persoane merg pe calea ştiinţelor sau a cercetării, în ideea că lucrările lor vor da glas, prin timp, numelui lor. Câteva persoane intră în politică şi ajung atemporali prin diverse fapte, poziţii ocupate sau instituţii clădite.

Fiecare om, încă de la începutul carierei, gândeşte că "trebuie" să rămână în istorie pentru că altfel, de ce s-ar mai chinui atât? Poate nu toţi recunosc acest lucru, dar, undeva, în subconştient, această dorinţă prinde putere odată cu înaintarea în vârstă.


Triburile amerindiene, care au o cultură mult mai vastă decât a albilor, consideră că fiecare om este atemporal prin spirit şi nu prin fizic. Aceştia consideră că noi beneficiem de un permis de staţionare pe pământ, permis dat cu o condiţie - la moarte, toată energia ta revine pământului -, iar spiritul continuă să dăinuie în alt trup, oricare ar fi acela.

Cort_indian.jpg

American_bastinas_Dans.jpg

Noi, albii, punem preţ pe ce rămâne după noi ca materie, gândire, legământ şi, în concepţia amerindienilor, asta ne împiedică să trăim cu adevărat. Ei - o parte din triburi, nu toate - consideră că sentimentul este ceea ce-ţi conferă nemurire. Sentimentul armoniei este ceea ce îi consacră pe aceştia în istorie.

Popoarele noastre nu au putut niciodată să trăiască în armonie din cauza acestui lucru. Noi dorim putere, noi dorim glorie, noi dorim şi dorim. Dar, ce oferim în schimb? Bani, instituţii, violenţă, lucruri materiale, în general.

Popoarele amerindiene, după moarte, nu lasă nimic material în urma lor pentru că familia este ceea ce oferă ei în schimbul traiului pe pământ.

Triburile Apache, Hopi sau Navajo cred că sacralitatea umană rezidă în comuniunea cu natura. Ritualurile lor sunt în numele munţilor, a soarelui, a apei, a focului şi a vieţii. Comportamentul lor nu este limitat de norme peste norme, ci este limitat de bunul-simţ moştenit din generaţie în generaţie. Frica lor nu constă într-o entitate, care cere obedienţă şi credinţă oarbă, care-i va pedepsi dacă încalcă o cutumă, ci constă în a nu ofensa pământul. Ei cred într-o punte a naturalului cu a supranaturalului, o punte care trebuie tratată cu respect şi dragoste.

Triburile Quechan, Yumans cred că visele sunt cele care oferă putere şi înţelepciune omului. Visele trebuie tratate cu importanţă şi cu seninătate. Popoarele noastre consideră visul o manifestare a inconştientului - ceea ce este adevărat conform cercetărilor de după Freud şi Yung -, dar nu meditează asupra lui. Creierul este o nebuloasă încă nedescoperită. Un vis poate aduce cu sine o multitudine de semnificaţii, pe care albii nu le iau în seamă. Ceea ce, în concepţia Quechan, este o nerozie fiindcă prin vis, strămoşii noştrii transmit mesaje importante despre viitor, care trebuiesc desluşite neapărat. Sentimentul miraculosului este ceea ce i-a păstrat pe aceştia în istorie.

Indian.jpgSentiment,_meditatie.jpg

Triburile Bella Bella îşi încredinţau toată cunoaşterea, tot respectul şi toată dragostea pentru viaţă în dans. Nu sunt singurele triburi cu specific în dans, dar sunt cele mai reprezentative, deoarece aceştia aveau dansuri pentru orice şi pentru oricine de pe orice parte a lumii (cer, pământ, lumea de dincolo, neant). Sentimentul dansului este ceea ce i-a păstrat în istorie.

În fine, multitudinea credinţelor amerindienilor alcătuiesc o teză vastă de studiat. Multe moduri de viaţă şi diete de-ale lor pot fi aplicate albilor. În definitiv, amerindienii au ajutat coloniile să supravieţuiască iernii, şi nu invers. Şi, toate acestea datorită sentimentului de solidaritate şi prietenie.

Lumina_si_vis.jpgPlasa_de_vis.jpgPentru atingerea atemporalităţii prin sentiment, o cură străveche amerindiană se recomandă:

- Un program normal de 8 ore de somn

- Câteva zeci de minute de relaxare mentală prin efort fizic

- Respectarea liniştii dimineţii şi revizuirea viselor, de peste noapte, pentru a înţelege ce doresc străbunii să-ţi transmită

- Respectarea semenilor

- Respectarea naturii

- A dansa pentru tine şi univers

- Acceptarea iubirii în sufletele voastre

- Preţuirea familiei

- Preţuirea prieteniei şi a spiritului

 

Aceasta este reţeta sumară a amerindienilor, prin care aceştia au rămas în istorie. Şi este o reţetă care vă poate oferi şi vouă un loc... undeva.

Nicoleta Dumitraşcu

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
6598 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Miercuri, 10 Februarie 2010

Etichete pentru acest articol:

atemporalitate, sentiment, amerindieni, solidaritate, prietenie, dans, cunoastere, cer, pamant, ritualuri, triburi, familie, energie, armonie, credinta, natura, iubire, suflet, spiritS-ar putea sa va intereseze si:

Palm Springs este un oras-statiune in Riverside County, California, situat la 179 km de [..]
citeste si comenteaza
Plecarea dintre noi a unei persoane dragi poate fi un motiv de reala tristete, care ne [..]
citeste si comenteaza
Budismul a fost o reactie la religia anterioara, la Brahmanism. Ca si Brahmanismul, el se [..]
citeste si comenteaza
“S-a estimat ca o treime din civilizatiile noastre de Vest poarta marcile sale de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Nimeni nu este perfect, iar daca stam sa cautam perfectiunea nu vom face nimic altceva decat sa [..]
citeste si comenteaza
Un barbat aflat intr-un balon cu aer si-a dat seama ca s-a ratacit. A redus altitudinea si a vazut [..]
citeste si comenteaza
Foarte multi dintre noi sunt amatori ai acestei bauturi carbogazoase. O comandam de fiecare data [..]
citeste si comenteaza
Miraculoasa descoperire facuta de mine in acea stare de veghe ma va determina sa reflectez asupra [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate