Uleiul de palmier

beneficii_si_utilizari_ulei_de_palmier

Uleiul de palmier (palm oil) este un ulei comestibil ce provine dintr-o anumita specie de palmier (Elaeis Guineensis), cunoscuta si sub denumirea de “Palmierul african de ulei“ (African palm oil).

Specii hibride ale acestui tip de palmier se cultiva in prezent pentru a creste rezistenta speciei in fata atacului anumitor ciuperci si pentru a scadea concentratia mare de grasimi saturate pe care uleiul de palmier le contine.

 

Localizare geografica

Cultivat initial ca planta ornamentala, apoi ca planta agricola in Africa de vest si sud vest, este adus si in  Malaesia si in Indonezia de catre britanici, proprietarii de terenuri, aceste doua tari ajungand treptat principalii producatori ai uleiului de palmier. Uleiul se obtine fie din pulpa fructelor de palmier, fie din semintele fructelor, are culoarea rosie datorata continutului mare de betacaroten, licopen si vitamina E, componente cu rol de  antioxidanti naturali. Este un ulei folosit in special la prajit in tarile din Africa, din Sud, Estul Asiei si in Brazilia, iar ocazional este importat si in unele tari europene. Folosirea lui pe scara larga a dus insa la despaduriri masive in favoarea plantatiilor de palmier ducand  astfel la distrugerea unei parti din habitatul natural al animalelor.

plantatii_palmieri_ulei.jpgbeneficii_si_utilizari_ulei_de_palmier.jpg

Proprietatile uleiului de palmier

Dupa rafinarea industriala, uleiul de palmier isi pierde o parte din calitatile naturale, este dezodorizat si albit, astfel  ca il gasim in magazine sub forma de ulei de  culoare alb-galbuie, fara miros si fara gust. Se solidifica repede la temperaturi sub 20 de grade, asa ca apare mai degraba ca un unt  putand fi utilizat la producerea placintelor, gogosilor, aluaturilor care necesita coacere, a ciocolatei si sigur nu numai.  Il regasim pe eticheta produselor alimentare cu denumirea generica de “ulei vegetal ” sau “grasime vegetala”, insa regulamente stricte ale Uniunii Europene prevad ca incepand din anul 2015 fiecare produs alimentar care contine ulei vegetal sa aiba inscris pe eticheta denumirea exacta a uleiului folosit.

Avand si un cost relativ scazut, stabilitate mare la oxidare, rezistenta la ardere (in jur de 230 grade) si proprietatea de a nu forma substante toxice in urma prajirii, uleiul de palmier este un bun substituent pentru alte uleiuri vegetale ce nu au aceste caracteristici.

Nutritionistii il recomanda ca fiind un ulei in general benefic sanatatii, insa unele studii medicale mentioneaza ca datorita continutului mare de grasimi saturate, folosirea lui indelungata poate avea efecte nedorite asupra nivelului colesterolului din sange.

Uleiul provenit din semintele fructului de palmier (Palm Kernelate) este utilizat in industria cosmetica, stand la baza unor produse cosmetice (creme si sapunuri) ale unor branduri renumite.

Un articol de: Dalina-Maria Andrei

Nota obtinuta:
9.9 (28 voturi)
3780 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 14 Octombrie 2013

Etichete pentru acest articol:

beneficii ulei de palmier, despre uleiul de palmier, calitati uleiuri, pentru cosmetice


S-ar putea sa va intereseze si:

Cicoarea este denumita stiintific ‘chihorium intybus’. Ea este o planta perena, [..]
citeste si comenteaza
Ghimbirul are beneficii deosebite pentru sistemul digestiv, protejeaza colonul si ovarele [..]
citeste si comenteaza
Propolisul este un material rasinos de consistenta cerii, recoltat de catre albine din [..]
citeste si comenteaza
Te confrunti cu problema palmelor umede? Esti relativ snatoasa si nu iti explici pentu ce [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Atat de raspandit este acest mit, incat, desi este unul fals, constatarile din practica ne arata ca [..]
citeste si comenteaza
A fost odata ca niciodata, ca daca n-ar fi nu s-ar povesti. A fost un imparat si o imparateasa ce [..]
citeste si comenteaza
Sunt atat de multe prejudecati emise in legatura cu tatuajele incat o femeie care alege sa se [..]
citeste si comenteaza
Poezie de adio, pentru tine. O poezie despre o despartire intr-un octombrie cu copaci rosii si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate