Ceaiuri pentru un tonus de primavara ridicat! (II)

galbenele_calendula_officinalis1

In sprijinul intaririi organismului putem consuma si ceaiuri. Acestea reprezinta remedii naturale in tratarea diferitelor afectiuni. Ceaiul de urzica este unul dintre cele mai folosite si eficiente tratamente naturiste pe care le cunoastem.

Beneficiile urzicii

Urzica este recunoscuta pentru actiunea benefica asupra organismului nostru. Este o planta foarte raspandita in tara noastra, prin locuri necultivate de la campie, deal sau munte.

Urzica contine aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofila, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu, etc), substante proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone.

Urzicile sunt folosite ca aliment, dar si ca plante medicinale in cure pentru regenerarea organismului si detoxifiere. Urzica este folosita atat in uz extern cat si intern.

Ceaiul de urzica este recomandat in stari de anemie sau astenie de primavara. Acesta vitaminizeaza, remineralizeaza si echilibreaza sistemul de aparare al organismului, stimuleaza metabolismul si secretia bilei, cea pancreatica, gastrica si intestinala. Urzicile uscate si maruntite, pot fi folosite ca si adaos la mancare pentru vitaminizare, mineralizare si intarirea organismului.

Ceaiul de urzica combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv, limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor. Tateaza bolile si inflamatiile cailor urinare, retentia urinara patologica, fluidifica sangele si scade nivelul de glucoza din sange. Avand un efect usor laxativ, este recomandabil in cura de slabire.

Ceaiul de urzica activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor.

Este recomandat in tratamentul diferitelor tumori, in profilaxia cancerului, alergiilor des intalnite, astmului bronsic, hemoragie interna si uterina, metroragie, menstre neregulate, vaginite, leucoree si a foarte multor afectiuni ale organismului.

Urzica ne poate intari organismul, purificand sangele si regenerand celulele.

Folosita in uz extern, urzica regenereaza tesuturile, cicatrizeaza ranile, combate matreata. O intalnim in creme, sampoane, sapunuri.

Fie ca o consumam in mancare, sub forma de ceai, decoct sau pulbere, aceasta planta comuna este foarte pretioasa pentru sanatatea noastra.

Contraindicatii in folosirea urzicii: femeile insarcinate; evitarea consumului prelungit de urzica fara un supliment de potasiu.

 

Galbenelele sau Calendula officinalis

Beneficiile florii de galbenele sunt cunoscute inca din antichitate. Acesta au fost folosite ca tratament pentru bolile de stomac, intestine si ficat, dar si pentru vindecarea infectiilor pielii. Tot din antichitate avem surse ce confirma faptul ca florile de galbenele erau folosite ca leac in stoparea si chiar vindecarea multor tipuri de cancer.

Aceasta planta se poate utiliza sub forma de infuzie, decoct, ceaiuri, comprese, spalaturi, masti si in produse cosmetice.

La schimbarea anotimpului, in perioadele in care apare astenia de primavara sau cea de toamna este foarte utila o cura de ceai de galbenele, timp de 20 de zile.

Ceaiul de galbenele are actiune antiinflamatoare, antiseptica, antibacteriena si antifungica. Astfel incat se foloseste cu succes  ca si adjuvant in toate infectiile sau tratamentele care scad imunitatea organismului, precum citostaticele sau antibioticele; este util in protectia antitumorala, avand proprietati anticanceroase.

Galbenele sunt recomandate in tulburarile menstruale, in tratarea anemiei; stimuleaza functiile hepatice si renale.

Ceaiul de galbenele este folosit cu succes in tratarea bolilor reumatismale; a hipertensiunii arteriale; in afectiuni gastrice sau ale tubului digestiv; in tratarea afectiunilor genitale, afectiunilor oculare.

Florile de galbenele sunt folosite in creme pentru tratarea problemelor pielii, dar si pentru frumusetea tenului, pentru curatarea tenului de diferite pete, atenuarea ridurilor.

Din florile de galbenele putem prepara in casa tinctura de galbenele. Aceasta se poate obtine, combinand intr-un vas de sticla, 20 de grame de galbenele cu 100ml  alcool alimentar de 70 de grade. Se va tine amestecul la temperatura camerei timp de 15 zile, agitand vasul cat mai des. Dupa acest interval continutul rezultat se strecoara si se pune in sticle mici, inchise ermetic. Produsul se poate pastra la rece timp de 2 ani si se va administra cate 10 picaturi sau o lingurita intre mese.

Nota obtinuta:
10 (10 voturi)
1669 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: DanielaVoicu Marţi, 07 Mai 2013

Etichete pentru acest articol:

tratamente naturiste, ceai de galbenele, ceai de urzica, remedii naturiste


S-ar putea sa va intereseze si:

Rucola este planta ierboasa, cu frunzele crestate si rotunjite la margini, preluata din [..]
citeste si comenteaza
„Delfinii nu sunt prietenosi numai fata de om; lor le place muzica si ii incanta [..]
citeste si comenteaza
Am gasit rezolvarea tuturor problemelor. Asa se pare. Chimenul s-a dovedit a fi [..]
citeste si comenteaza
Sunt persoane care adora menta si persoane care nu se apropie de niciun preparat care are [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Doar acum nu este decembrie, luna cadourilor, nu? Facute in casa, ornamentele, cadourile sau doar [..]
citeste si comenteaza
Aceasta toamna ne-a oferit surpriza unei vremii calduroase. Suntem la mijlocul lui octombrie, iar [..]
citeste si comenteaza
Te infiori usor cand auzi cum rasuna clopotele in prag de zi de sarbatoare. Incepand de la intrarea [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate